Cum să vă controlați Raspberry Pi prin Windows prin SSH

Raspberry Pi Windows Ssh Featured
⏱️ 10 min read

Poate te-ai plictisit să blochezi în mod repetat un cablu pe acel port HDMI. Sau poate ai spart deja portul. Oricum, puteți folosi Raspberry Pi chiar și fără monitor, datorită SSH. Acesta se numește „calculator fără cap” și este un salvator care face multe lucruri mai ușoare.

Ce este un computer fără cap?

Un computer fără cap este un computer fără monitor. Computerul poate fi orice – nici măcar nu trebuie să fie un Raspberry Pi. Pentru a da un exemplu, serverul web care vă permite să accesați această pagină web din orice parte a lumii este probabil un computer fără cap dintr-o unitate de date.

Mini PC Raspberry Pi

Calculatoarele fără cap pot fi controlate prin diferite mijloace. Unii ascultă o pagină web pentru a primi comenzi, în timp ce alții vă permit să vă conectați și să le controlați de la distanță prin comenzi de pe o consolă. De data aceasta, facem asta din urmă.

Transformă-ți Raspberry Pi într-un computer fără cap

Împărțim acest lucru în trei părți. Prima este pentru descărcarea PuTTY pentru Windows, a doua pentru pregătirea Raspberry Pi pentru SSH și ultima pentru autentificarea la Raspberry Pi prin Windows prin SSH.

Descărcați PuTTY pentru Windows

 1. Descărcați versiunea x86 a PuTTY. Dacă nu sunteți sigur de arhitectura PC-ului dumneavoastră Windows, cel mai sigur este să descărcați versiunea pe 32 de biți, deoarece poate rula atât pe sistemele pe 32, cât și pe 64 de biți. Descărcați versiunea pe 64 de biți numai dacă sunteți sigur că utilizați un sistem pe 64 de biți.
Pagina de descărcare Putty
Pagina de descărcare PuTTY este găzduită pe un domeniu diferit de pagina de pornire.
 1. Rulați programul de instalare și finalizați asistentul de instalare.
Expert de instalare Putty
 1. După ce ați terminat expertul, lăsați-l deoparte și configurați Raspberry Pi pentru a permite SSH.
Ecranul aplicației Chit
Fereastra de configurare PuTTY

Pregătiți-vă Raspberry Pi

Aceste instrucțiuni presupun că Raspberry Pi a fost deja configurat cu sistemul de operare Raspberry Pi.

 1. Porniți-vă Raspberry Pi (cu un monitor, desigur), apoi faceți clic pe pictograma Raspberry Pi, urmată de „Preferințe -> Configurare Raspberry Pi”.
Configurația Raspberry Pi Rpi
 1. Când se deschide o nouă fereastră, treceți la fila „Interfețe”, apoi activați opțiunea „SSH”.
Interfață de configurare Rpi și setări Ssh
 1. Verificați dacă Raspberry Pi este conectat la routerul dvs. Wi-Fi. Dacă nu, faceți clic pe pictograma Rețea, urmată de numele rețelei Wi-Fi.
Rețele Wifi Raspberry Pi
 1. Dacă faceți clic pe numele rețelei dvs. Wi-Fi, va apărea o nouă fereastră. Aceasta vă va cere parola Wi-Fi. Omiteți acest pas dacă sunteți deja conectat la rețeaua dvs. Wi-Fi.
Parola Wifi Raspberry Pi
 1. Deschide terminalul și tastați ifconfig. Veți găsi o listă de informații despre conexiunile de rețea ale Raspberry Pi. Căutați „wlan0”, apoi copiați adresa IP de lângă „inet” pentru pasul următor.
Adresa IP a terminalului Ifconfig
Notați adresa IP lângă cuvântul „inet”.

Conectați-vă prin SSH

 1. Deschideți aplicația PuTTY în Windows, apoi introduceți adresa IP în caseta care spune „Nume gazdă (sau adresa IP)”. Păstrați portul la 22. Asigurați-vă că „Tipul de conexiune” este setat la SSH, apoi faceți clic pe „Deschidere”.
Putty Introduceți adresa IP
 1. Veți fi întâmpinat cu o alertă de securitate, care vă avertizează despre conectarea la o gazdă necunoscută. Faceți clic pe „Accept”.
Alertă de securitate Putty
 1. Veți vedea o solicitare de conectare. În mod implicit, Raspberry Pi ar trebui să aibă „pi” ca nume de utilizator. Parola implicită este „zmeura”.
Solicitare de conectare Putty
Nu veți vedea asteriscuri sau nimic în timp ce introduceți în zona parolei. Este o caracteristică de securitate.
 1. Cu toate acestea gata, sunteți gata să utilizați PuTTY pentru a vă controla Raspberry Pi prin SSH!
Terminalul Putty Ssh

Ce poți face cu Raspberry Pi fără cap

Acum că știi cum să accesezi terminalul de pe Raspberry Pi prin Windows prin SSH, trebuie să știi cum să faci lucruri cu el.

Trebuie să vă amintiți că sistemul de operare Raspberry Pi se bazează pe distribuția Debian pentru Linux, așa că puteți utiliza comenzile terminalului Linux pe terminalul PuTTY atunci când faceți majoritatea acțiunilor.

Cu toate acestea, asta funcționează numai dacă aveți sistemul de operare Raspberry Pi pe Raspberry Pi. Nu va funcționa dacă aveți altceva pe sistem, cum ar fi Windows 11.

Comenzi importante ale terminalelor Linux

Având în vedere toate acestea, există câteva comenzi pe care trebuie să le cunoașteți dacă încă nu sunteți obișnuit să faceți lucruri pe terminalul Linux. Următoarele sunt câteva coduri pe care poate doriți să le cunoașteți.

 • Opreste calculatorul: sudo shutdown -h now
 • Reporniți computerul: sudo reboot -h now
 • Schimbați directoarele: cd <path>
 • Listați fișiere și directoare: dir sau ls

Fără un explorator de fișiere pe care să dai clic, rămâi să tastați unde doriți să mergeți în fereastra terminalului. Utilizare cd pentru a schimba directoare și dir pentru a arăta ce se află în directorul curent.

Citirea puțin mai profundă a structurii directoarelor virtuale Linux vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum cd lucrări.

 • Crearea de noi foldere: mkdir <folder name>
 • Folosind un editor de text: nano <filename>

nanoeste poate cel mai simplu editor de text de acolo și vă permite să scrieți fișiere text și scripturi de programare din mers. Deși nu este un IDE care poate compila cod pentru tine, este suficient de bun atunci când doar mâzgăliți cu idei de codare.

Fereastra Nano Terminal Fișier nou
Fereastra terminalului ar trebui să arate astfel după intrare nano your-filename.txt.
 • Ștergerea fișierelor și folderelor: rm <file or folder name>

Consultați acest articol pentru mai multe detalii despre ștergerea fișierelor în Linux.

 • Instalarea pachetelor: sudo apt <install or uninstall> <package 1> <package 2>

De obicei, această comandă este folosită pentru a instala sau dezinstala unul sau mai multe pachete. De exemplu, puteți instala pachetul Python 3 pentru a controla pinii GPIO ai Raspberry Pi tastând sudo apt-get install python3-rpi.gpio.

Poate doriți să aflați mai multe despre apt dacă doriți să faceți mai multe lucruri legate de software pe Raspberry Pi.

întrebări frecvente

Ce se întâmplă dacă cd într-un director inexistent?

Dacă încercați să utilizați cd comandă pentru a merge la un director inexistent, terminalul va returna „Fără un astfel de fișier sau director” și nu va face nimic altceva.

Ce ar trebui să fac când fac o greșeală de scriere în timp ce introduc parola?

Dacă ați greșit, folosiți backspace pentru a șterge ultimul caracter pe care l-ați tastat. Alternativ, utilizați <- și -> împreună cu Acasă și Sfârşit pentru a naviga între personaje sau Ctrl + A pentru a selecta totul, apoi apăsați Șterge sau Backspace pentru a elimina totul, ceea ce este util dacă nu știi care personaj a greșit.

De ce apare un mesaj de avertizare când îmi închid Raspberry Pi?

Când îl închideți, PuTTY știe doar că și-a pierdut brusc conexiunea cu Raspberry Pi. Nu știe dacă s-a oprit singur sau s-a deconectat de la rețea. Prin urmare, un mesaj de avertizare „Eroare fatală” ar trebui să apară după ce intrați sudo shutdown -h now pe terminal. Același lucru ar trebui să funcționeze și pentru toate celelalte variante ale sale, cum ar fi comenzile pentru repornire.

Credit imagine: prim-plan al raspberry pi pico de 123RF

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x