Cum să vă creați propriul site Wiki

Cum să vă creați propriul site Wiki
⏱️ 3 min read

Unul dintre cele mai mari și mai reușite exemple de site-uri wiki este Wikipedia, al cărui conținut este contribuit de voluntari din diferite părți ale lumii. De asemenea, este editat și întreținut de voluntari, permițând în același timp oricui să contribuie la site. Acest lucru l-a făcut unul dintre primele zece site-uri web cele mai populare la nivel global, cu sute de milioane de cititori în fiecare lună și milioane de articole în peste 250 de limbi.

Un wiki este un instrument excelent pentru comunicarea și lucrul cu alte persoane la un proiect. Ajută echipele și organizațiile să colecteze și să capteze cunoștințe și să adune conținut din mai multe surse, împărtășind în același timp idei și planuri. Dacă doriți să captați activ și să construiți cunoștințe, fie pentru wiki-ul dvs. personal, fie pentru cel organizațional, iată cum puteți crea propriul site wiki.

Configurarea site-ului Wiki

Există o varietate de opțiuni care vă pot ajuta să vă configurați site-ul wiki. Printre opțiunile de găzduire wiki puteți alege Windows SharePoint, MediaWiki și Wikia, care sunt gratuite de utilizat și vă vor permite să vă creați site-ul wiki de la zero.

Servicii cu plată precum Aceeași pagină oferă șabloane și instrumente pentru a începe. De asemenea, lucrează cu dvs. pentru a vă implementa site-ul wiki și a-l întreține. Există, de asemenea, opțiuni precum TikiWiki, care vă permit să găzduiți un wiki privat pe intranet-ul întreprinderii dvs.

Pe măsură ce alegeți un serviciu de găzduire wiki gratuit sau plătit, luați în considerare de ce aveți nevoie de wiki, de numărul de persoane implicate în proiect și de timpul pe care îl veți dedica configurării și întreținerii site-ului, plus nivelul de securitate necesar.

Crearea unui site Wiki

Cel mai simplu și mai simplu mod de a crea un site wiki este prin utilizarea site-urilor Google. Nu aveți nevoie de cunoștințe tehnice, plus interfața sa ușor de utilizat vă permite să creați wiki-uri ușor de utilizat și atrăgătoare din punct de vedere vizual.

1. Înscrieți-vă pentru un cont în Google pentru a crea un site wiki cu site-uri Google.

2. Accesați Site-uri Google.

3. Faceți clic pe semnul „+” din partea dreaptă jos pentru a crea un site wiki.

4. Alegeți un șablon de aspect pentru site-ul dvs.

create-a-wiki-site-create-template

5. Alegeți un nume care descrie scopul său și tastați-l în colțul din stânga sus, etichetat „Site fără titlu”.

create-a-wiki-site-create-name

6. Puteți alege să îl partajați public sau cu un grup de persoane cu care lucrați. Accesați pictograma „Partajați cu alții” din meniul din dreapta sus și faceți clic pe ea.

creați-un-site-wiki-creați-partajați-cu-alții1

7. Selectați cine poate accesa wiki și face modificări pe baza selecției dvs. și acordați permisiunile fie ca „poate vizualiza”, fie „poate edita”.

create-a-wiki-site-create-share-with-others-permissions

8. Dacă doriți ca anumite persoane să o acceseze, selectați Schiță și faceți clic pe Modificare.

creați-un-site-wiki-creați-partajați-cu-alții-alegeți

9. Selectați „Oricine are linkul”, iar persoanele cu care partajați linkul vor avea acces la wiki.

creați-un-site-wiki-creați-partajați-cu-alții-alegeți-oricine-specific-cu-link

10. Personalizați tema wiki-ului dvs.

create-a-wiki-site-create-customize

11. Faceți clic pe meniul „Culoare și fonturi” și alegeți un antet, fundal, culori font și imagine.

12. Faceți clic pe pictograma Previzualizare din partea dreaptă sus pentru a vedea site-ul dvs. înainte de publicare.

create-a-wiki-site-create-preview

13. Google Sites vă permite să inserați documente Google, cum ar fi o prezentare, o foaie de calcul sau un album foto în site-ul dvs. wiki din fila Inserare.

create-a-wiki-site-create-insert

14. Faceți clic pe Publicare odată satisfăcut de site-ul dvs. wiki.

Ne-ar plăcea să auzim experiența dvs. cu crearea propriului site wiki. Distribuiți într-un comentariu de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x