Cum să vă criptați hard diskul în Ubuntu

Cum să vă criptați hard diskul în Ubuntu

Confidențialitatea, securitatea și criptarea merg mână în mână. Cu ajutorul criptării, utilizatorii pot lua măsuri suplimentare pentru a spori securitatea și confidențialitatea sistemului lor de operare. În acest articol vom trece în revistă beneficiile și dezavantajele criptării întregului hard disk pe Ubuntu Linux. În plus, vom acoperi exact modul de configurare a criptării la nivelul sistemului de operare și criptarea directorului principal. Procesul de criptare este plin de satisfacții și nu la fel de complicat pe cât ar crede unii! Având în vedere toate acestea, să începem!

Pro și contra de criptare

Deși criptarea unui întreg hard disk pare a fi o idee impecabilă, există câteva probleme în realizarea acestuia. Să trecem peste argumentele pro și contra.

Avantajele criptării

  • Intimitate sporită
  • Numai cei cu cheia de criptare pot accesa sistemul de operare și toate fișierele de pe acesta
  • Niciun guvern de stat sau hackeri nu vă pot spiona aparatul și nu vă pot invada confidențialitatea

Dezavantajele criptării

  • Accesarea și montarea sistemelor de fișiere Linux pe alte sisteme de operare Linux vor fi dificile, dacă nu practic imposibile
  • Recuperarea datelor din aceste partiții este imposibilă
  • Dacă un utilizator pierde cheia de decriptare, nu are noroc

Pregătirea instalării

Criptarea cu Ubuntu se face cel mai bine la nivelul sistemului de operare chiar atunci când începe instalarea. Nu este fezabil să criptați o instalare Ubuntu activă, deci faceți o copie de siguranță a tuturor fișierelor importante pe Dropbox, Google Drive (sau chiar pe unități de hard disk suplimentare) și pregătiți-vă să reinstalați Ubuntu.

Începeți descărcând cea mai recentă versiune de Ubuntu de la aiciși pregătiți o unitate flash USB (de cel puțin 2 GB).

Este necesar un program pentru a crea un disc USB live. Mergeți spre etcher.io și descărcați instrumentul Etcher. Extrageți-l din arhiva zip și faceți clic dreapta (sau evidențiați cu mouse-ul și apăsați tasta Enter) pe fișierul extras pentru al rula.

ubuntu-encrypt-etcher

Notă: Etcher vă va cere să creați o pictogramă – selectați „da”.

În Etcher, faceți clic pe butonul „Selectare imagine” și navigați către imaginea ISO Ubuntu descărcată mai devreme. Apoi, conectați unitatea flash USB. Etcher îl va detecta automat și îl va selecta. În cele din urmă, selectați „Flash!” pentru a porni procesul de creare.

După finalizare, reporniți computerul cu unitatea flash încă conectată, încărcați BIOS-ul computerului și selectați opțiunea de a porni de pe USB.

Notă: dacă aparatul dvs. nu acceptă pornirea de pe USB, descărcați versiunea Ubuntu pe 32 de biți și ardeți ISO pe un DVD utilizând software-ul de ardere de pe computer.

Criptarea întregului dvs. hard disk

Cu discul live Ubuntu încărcat, instalarea poate începe. Când începe instalarea Ubuntu, va apărea o fereastră similară cu aceasta. Rețineți că fiecare proces de instalare este diferit și poate spune lucruri diferite.

1602277206 511 Cum sa va criptati hard diskul in Ubuntu

Pentru a începe instalarea criptată, selectați „Ștergeți discul și instalați Ubuntu” și bifați „Criptați noua instalare Ubuntu pentru Securitate” cutie. Aceasta va selecta automat și LVM. Ambele casete trebuie bifate. După selectarea opțiunilor de criptare, faceți clic pe „Instalați acum” pentru a începe instalarea.

Notă: dacă aceasta este o mașină cu boot dual, este posibil să observați că instalați alături în loc să ștergeți. Selectați-l și selectați opțiunile de criptare menționate mai sus.

Dacă faceți clic pe „Instalați acum” cu opțiunile de criptare selectate în Ubuntu, va apărea o pagină de configurare. Această pagină permite utilizatorului să seteze cheia de criptare pentru instalare.

ubuntu-encrypt-choose-security-key

Introduceți cheia de securitate. Fereastra cheii de securitate va evalua eficacitatea cheii de securitate, deci utilizați acest instrument ca barometru și încercați să obțineți o cheie de securitate care să spună „parolă puternică”. Odată ales, introduceți-l din nou pentru a-l confirma, apoi notați această cheie pe o bucată de hârtie pentru păstrare.

În plus, bifați caseta care scrie „Suprascrieți spațiul gol pe disc”. Acesta este un pas opțional. Selectați instalare acum după ce totul este introdus.

ubuntu-encrypt-timezone-select

Ceea ce urmează selectarea cheii de criptare este configurația tipică de instalare Ubuntu. Selectați fusul orar și creați un nume de utilizator împreună cu o parolă sigură.

ubuntu-encrypt-home-folder

Împreună cu crearea unui hard disk criptat pe Ubuntu, selectați caseta „Solicitați parola pentru conectare” și caseta „Criptați folderul meu de acasă” în timpul procesului de creare a numelui de utilizator. Aceasta va adăuga încă un strat de criptare pentru datele din sistem.

Cu numele de utilizator, setările de criptare și orice altceva configurat, va începe instalarea Ubuntu. Curând după aceea, Ubuntu va informa utilizatorul că instalarea a fost finalizată și că totul este gata!

Concluzie

Din acest moment, Ubuntu nu va putea fi accesat fără cheia de decriptare la pornire. Deși plictisitor, criptarea Ubuntu în acest fel este cea mai ușoară și profită de caracteristicile deja prezente în sistemul de operare. Utilizatorii nu vor trebui să învețe prea multe și nici nu vor trebui să se bazeze pe programe terțe pentru a îndeplini această sarcină.

ubuntu-encrypt-decrypt-computer

Cu Ubuntu decriptat, rulează ca în mod normal. Nu există cercuri suplimentare prin care să treci, nici metode de decriptare prea complicate de învățat. Această metodă de securitate este o necesitate pentru cei care își apreciază confidențialitatea, dar nu vor să se agite.

Ați cripta instalarea Ubuntu? Spune-ne mai jos!

Scroll to Top