Cum să vă gestionați finanțele cu modul Ledger în Emacs

Emacs Ledger 00 Featured Image
⏱️ 14 min read

Ledger Mode este un pachet din Emacs pentru programul de contabilitate în linia de comandă Registrul mare. Acest lucru permite utilizatorilor Emacs să utilizeze funcțiile puternice ale Ledger din confortul editorului lor de text preferat.

De ce să folosiți modul Ledger și să vă faceți contabilitatea în Emacs?

Modul Ledger este simplu și intuitiv de utilizat. Vă echilibrează automat finanțele și vă anunță când există vreo problemă cu înregistrările dvs. De asemenea, vă permite să vă clasificați cheltuielile și sursele de venit care ar putea, apoi, să fie sortate și analizate din pachetul în sine.

Emacs Ledger 02 Exemplu de raport al modului Ledger

Mai simplu spus, Ledger Mode este o completare genială pentru cineva care folosește Emacs ca suită de productivitate. Îndepărtează nevoia de foi de calcul, permițându-vă și să utilizați datele registrului în celelalte părți ale experienței dvs. Emacs.

Emacs funcționează în ideea de interoperabilitate. Aceasta înseamnă că orice date produse în Emacs pot fi reutilizate în orice alt pachet din acesta. În acest sens, Modul Ledger permite utilizatorilor săi să creeze și să combine datele pe care le-ați scris pentru registru cu alte instrumente din Emacs.

Emacs Ledger 03 Emacs Interoperability
Sursa imaginii: app.diagrams.net

Acest lucru vă permite, de exemplu, să creați documente în modul organizație care leagă atât e-mail-urile arhivate, cât și fișiere registru. Nu numai că, de asemenea, puteți copia cu ușurință intrările din registru în e-mailurile dvs. și viceversa. Acest lucru se datorează faptului că intrările în modul Ledger sunt text simplu și Emacs le poate muta cu ușurință în orice buffer.

Exemplu de interoperabilitate Emacs Ledger 04

Utilitarul Ledger

După cum sa discutat mai sus, modul Ledger al Emacs este doar o modalitate de a accesa utilitarul de linie de comandă Ledger. Prin urmare, este important să știți ce este programul Ledger și ce poate face din cutie.

Cum funcționează Ledger

Ledger este un program simplu care citește registre cu text simplu și creează rapoarte contabile din acestea. Spre deosebire de programele tradiționale de contabilitate, nu creează și nu modifică niciun fișier de bază de date. Acest lucru face din Ledger o soluție simplă și flexibilă pentru a ține evidența situației dvs. financiare.

Emacs Ledger 05 Tradițional vs Ledger
Sursa imaginii: app.diagrams.net

Modul în care Ledger face acest lucru posibil este că se așteaptă ca fiecare intrare din fișier să urmeze un anumit format. Luați în considerare următorul exemplu:

 2022/02/16 Expenses
  Expenses:Food:Lunch             140 PHP
  Expenses:Food:Snack             50 PHP
  Assets:Fiat:Cash              -190 PHP

Aici, Ledger se așteaptă la trei lucruri de la fișierul text simplu:

 • O linie de titlu care specifică o dată și un nume pentru intrarea în carte. În acest caz, am adăugat o intrare Cheltuieli pe 16 februarie.
 • Un grup de conturi care arată de unde au venit banii și unde s-au dus. În acest caz, am folosit bunul meu de numerar și l-am mutat într-un cont de cheltuieli.
 • Valoarea banilor pe care i-am mutat. Aici, mi-am mutat bunul în numerar de două ori pentru prânz și gustare. Totuși, totul a fost luat dintr-o dată din bunurile mele la sfârșitul zilei.

Aceste trei ipoteze de bază îl fac astfel încât să puteți adapta cu ușurință Ledger la orice fel de situație. De exemplu, Ledger se poate ocupa atât de monedă, cât și de mărfuri. Acest lucru îl face util pentru persoanele care nu numai că își urmăresc obiceiurile de cheltuieli, ci și investițiile.

Definirea categoriilor de cont în Ledger

Un lucru important de reținut este că categoriile pentru fiecare tranzacție din Ledger sunt complet arbitrare. Cu toate acestea, practica generală de urmărire a finanțelor personale poate fi împărțită în cinci părți:

 • The Active cont sunt mărfurile și valutele pe care le dețineți. Aceasta poate fi fie o monedă unică, fie un amestec de valute, stocuri și stocuri de articole.
 • The Cheltuieli cont sunt mărfurile pentru care ați cumpărat cu activele dvs.
 • The Sursa de venit contul este locul în care puteți trage bani din sursele tale de avere. De exemplu, puteți atașa salariul pe care îl primiți în acest cont.
 • The Datorii contul este locul în care puteți aloca toate mărfurile pe care le datorați în prezent.
 • The echitate contul este un cont special pe care îl puteți utiliza pentru a determina valoarea netă actuală. Acesta este folosit în mod obișnuit atunci când se creează un sold de deschidere în Ledger.

Puteți specifica în continuare o tranzacție adăugând două puncte (:) după fiecare dintre aceste cinci categorii. De exemplu, o tranzacție cu eticheta Expenses:Food:Lunch poate fi reprezentat printr-o ierarhie pe trei niveluri.

Emacs Ledger 06 Exemplu de ierarhie
Sursa imaginii: app.diagrams.net

Instalarea Ledger

Având în vedere acest lucru, instalarea Ledger este simplă. Îl puteți găsi în depozitele majorității distribuțiilor Linux. De exemplu, puteți instala ledger în Debian și Ubuntu folosind apt:

sudo apt install ledger

Pentru Fedora, puteți folosi dnf:

sudo dnf install ledger

În Arch Linux, puteți folosi pacman:

sudo pacman -S ledger

În cazul meu, folosesc Debian, așa că voi instala ledger prin apt.

Emacs Ledger 07 Instalarea Ledger 1

Utilizarea modului Ledger în Emacs

Pentru a utiliza programul Ledger cu Emacs, trebuie să instalați pachetul său însoțitor, Ledger Mode. Acest pachet este disponibil implicit ELPA repertoriu. Ca atare, îl puteți instala deja prin managerul de pachete Emacs.

Site-ul web Emacs Ledger 08 Elpa
 1. Pentru a face asta, puteți apăsa Alt + X și tip package-install. Aceasta va afișa un buffer de comandă în care puteți introduce pachetul pe care doriți să îl adăugați la Emacs. Tip ledger-mode.
 2. De acolo, Emacs va descărca și va compila codul sursă al pachetului. După aceea, acum puteți utiliza Ledger în Emacs prin Modul Ledger.
Modul Emacs Ledger 09 Ledger instalat

Crearea primului registru în Emacs

În mod implicit, Modul Ledger se activează automat atunci când Emacs deschide un fișier care se termină cu .ledger.

 1. Ca atare, puteți începe să vă creați propriul fișier registru în Emacs apăsând Control + X, Control + F.
 2. Aceasta va deschide un buffer unde puteți introduce numele fișierului pe care doriți să îl creați. Tip example.ledger.
 1. După aceea, Emacs va crea fișierul „example.ledger” în directorul curent și îl va deschide pentru tine. De aici, puteți începe apoi să completați fișierul registru cu tranzacțiile dvs.

Creați-vă soldul de deschidere în Emacs

Pentru a începe să vă urmăriți finanțele în Ledger, trebuie mai întâi să îi furnizați soldul actual. Puteți face acest lucru scăzând ceea ce aveți și datorați în prezent unui cont de capital propriu. De exemplu, acesta este soldul de deschidere al unei persoane cu un număr de active și pasive:

 2022/02/10 * Opening Balance
  Assets:Bitcoin:Savings           0.045 BTC
  Assets:Bitcoin:Checking        0.00050712 BTC
  Assets:Fiat:Checking          15,000.00 PHP
  Assets:Fiat:Savings          255,944.00 PHP
  Liabilities:Fiat:Car Loan      -450,000.00 PHP
  Liabilities:Fiat:Credit Payable    -5,000.00 PHP
  Liabilities:Fiat:Home Loan      -755,831.34 PHP
  Equity:Opening Balance

Structura înregistrării de deschidere a registrului este similară cu exemplul de mai sus, cu o diferență cheie. Aici, am adăugat un asterisc înaintea titlului de intrare pentru a-i spune Ledger că această tranzacție este deja „clară”. Aceasta înseamnă că Ledger este clar să adauge și să deducă din aceste conturi.

Verificați soldul curent

Odată terminat, acum puteți testa dacă Ledger vă detectează corect fișierul.

 1. Pentru a face asta, puteți apăsa Control + C, Control + O, Control + R. Acest lucru va solicita Modului Ledger să genereze un raport pentru dvs.
 2. Tip bal pentru a afișa balanța de rulare.
Emacs Ledger 11 Eșantion de echilibru
 1. Acest lucru va produce o ierarhie a tuturor conturilor pe care le-ați adăugat în fișierul Ledger. Toate acestea ar trebui, deci, să ajungă la zero la linia finală.

Adăugați noi tranzacții

După ce s-a făcut, acum puteți adăuga noi tranzacții în fișierul registru.

 1. Puteți face acest lucru apăsând Control + C, Control + A. Acest lucru va spune Ledger Mode că doriți să creați o nouă tranzacție.
 2. Apoi, vă va cere data la care doriți să fie această tranzacție. Acest lucru este util dacă emiteți cecuri care se vor șterge numai după o anumită dată. În cazul meu, vreau să folosesc data curentă, așa că voi apăsa introduce Aici.
Emacs Ledger 12 Noua dată a tranzacției
 1. De acolo, Modul Ledger vă va cere numele unei tranzacții înregistrate anterior. Puteți utiliza această funcție dacă efectuați plăți recurente și doriți doar să copiați o tranzacție anterioară. În cazul meu, vreau să creez o nouă tranzacție așa că am apăsat și eu introduce Aici.
Emacs Ledger 13 Tranzacții anterioare
 1. Cu aceasta, Modul Ledger va crea o nouă linie goală cu data curentă. Puteți, apoi, să adăugați tranzacția pe care doriți să o faceți de aici. De exemplu, am adăugat următoarea tranzacție după soldul meu de deschidere:
 2022/02/10 * Opening Balance
  Assets:PHP:Checking           5,000.00 PHP
  Assets:PHP:Savings           10,000.00 PHP
  Liabilities:PHP:Credit Payable     -5,000.00 PHP
  Equity:Opening Balance
 
 2022/02/11 My First Transaction
  Expenses:Food:Snack            250.00 PHP
  Assets:PHP:Checking           -250.00 PHP
Emacs Ledger 14 Exemplu de tranzacții noi

Generați rapoarte de bază

 1. După cum sa discutat mai sus, puteți apăsa Control + C, Control + O, Control + R pentru a genera un raport. In afara de balcu toate acestea, puteți folosi și o serie de alte comenzi pentru a genera rapoarte diferite din registru.
 2. De exemplu, puteți tasta account și numele contului pentru a crea un extras de cont pentru o anumită categorie. În cazul meu, am tastat „Active” pentru a crea o declarație pentru categoria mea de active.
Declarație de active Emacs Ledger 15
 1. Pe de altă parte, puteți tasta payee pentru a afișa toate tranzacțiile intitulate cu șirul pe care l-ați furnizat. De exemplu, pot introduce „gustare” pentru a afișa numai toate tranzacțiile cu cuvântul gustare.
Emacs Ledger 16 Gustare pentru beneficiar
 1. În cele din urmă, puteți tasta reg să întocmească un raport de registru al întregului registru. Acesta este un raport de sold mai detaliat în care Ledger urmărește fiecare marfă și cum se echilibrează toate.
Emacs Ledger 17 Reg Sample

Felicitări! Acum știți cum să utilizați Emacs pentru a vă ajuta să vă urmăriți finanțele. Ați învățat, de asemenea, despre programul Ledger și cum îl puteți utiliza pentru a crea rapoarte detaliate despre situația dvs. financiară.

întrebări frecvente

1. Ledger aruncă o eroare că registrul meu nu este echilibrat. Ce am făcut greșit?

Acest lucru se poate datora unui număr de probleme. Cel mai comun, însă, este că ați uitat să închideți o tranzacție în registru. O modalitate de a remedia acest lucru este să verificați dacă există tranzacții care nu au nicio valoare negativă.

O valoare negativă în Ledger înseamnă că luați o sumă dintr-un cont. Pe de altă parte, o valoare pozitivă înseamnă că adaugi la ea. Aceste două valori reprezintă un flux de active și este necesar pentru a vă echilibra conturile în Ledger.

Cu asta, asta înseamnă că pentru fiecare tranzacție pe care o vei face în Ledger. Trebuie să ai o valoare pozitivă și una negativă.

2. Este Ledger utilizabil numai cu active din lumea reală?

Deloc. După cum sa discutat mai sus, toate conturile utilizate în Ledger sunt complet arbitrare. Aceasta înseamnă că, deși exemplele din acest ghid indică activele din lumea reală, puteți folosi și Ledger pentru a le urmări pe cele virtuale.

De exemplu, acesta este un extras dintr-un registru care urmărește activele într-un joc MMO popular, EVE Online:

 2022/01/04 Venture Profits
   Main:Assets:Liquid:ISK      150,000,000.00 ISK
   Alt 1:Income:Ore Mining      -10,000,000.00 ISK
   Alt 1:Income:Station Trading   -40,000,000.00 ISK
   Alt 2:Income:Data Running (0.0) -100,000,000.00 ISK
 
 2022/01/07 Upkeep Costs
   Alt 1:Expenses:Ship Insurance     10,000.00 ISK
   Alt 2:Expenses:New Ship      53,450,000.00 ISK
   Main:Assets:Liquid:ISK      -53,460,000.00 ISK

3. Este posibil să inversați ordinea tranzacțiilor similar cu un extras de cont bancar?

Da și nu. Puteți inversa ordinea tranzacțiilor în rapoartele pe care le face Ledger. Cu toate acestea, nu puteți inversa tranzacțiile de ordine din fișierul Ledger. Pentru a face primul, puteți apăsa Schimb + R în timp ce se află într-un buffer de raport pentru a-și inversa ordinea.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x