Cum să vă gestionați mai bine aplicația Windows în KDE

Cum să vă gestionați mai bine aplicația Windows în KDE

Una dintre cele mai bune caracteristici ale KDE este că vă permite să configurați reguli care definesc modul în care apare o fereastră de aplicație pe desktop. Cu acestea puteți, de exemplu, să apară întotdeauna o fereastră specifică maximizată pe desktopul principal sau să trimiteți toate ferestrele unei alte aplicații, care nu sunt atât de importante, către al doilea monitor pe un desktop virtual secundar. Aflați cum puteți gestiona mai bine ferestrele aplicației dvs. în KDE.

Folosim Kubuntu pentru acest articol. Pașii vor fi aceiași pentru orice distribuție care rulează desktop KDE.

Configurați-vă spațiul de lucru

Deoarece KDE, la fel ca majoritatea mediilor desktop din Linux, acceptă desktop-uri virtuale, este mai bine să le utilizați pentru a crea un flux de lucru logic pentru organizarea ferestrelor.

Găsiți intrarea pentru desktopurile virtuale. Tastați „desktop-uri” sau „virtual” în câmpul de căutare pentru a filtra conținutul meniului către acesta și a-l rula.

Faceți clic pe butonul cu pictograma creion de pe intrarea unică a desktopului virtual și dați-i un nume mai puțin generic, care va ajuta la diferențierea acestuia. Am folosit „Primar”.

Organizați desktopul cu Kde Configurați desktopurile virtuale

Adăugați mai multe desktopuri virtuale, în funcție de modul în care doriți să organizați ferestrele aplicației dvs., utilizând butonul „Adăugați” cu simbolul plus în partea dreaptă sus. Am adăugat încă două desktopuri virtuale: unul pentru păstrarea gestionării sarcinilor, calendarului și notelor, denumit „Organizați”, și unul pentru aplicațiile legate de media pe care le avem aproape întotdeauna rulate, pe care le-am numit în mod creativ „Media”.

Organizați desktopul cu Kde Adăugați desktopuri virtuale

Așa cum este normal în mediile desktop Linux, un applet va apărea pe bara de instrumente pentru a trece între desktopurile virtuale printr-un clic.

Organizați desktopul cu applet-ul desktop virtual Kde

Aranjarea ferestrei aplicației

În cazul nostru, Firefox domină în mod constant desktopul nostru, așa că am vrut să îi acordăm cea mai mare prioritate față de orice altceva. Am vrut să apară întotdeauna pe ecranul nostru principal, pe desktopul nostru principal, complet maximizat.

Organizați desktopul cu Kde Run Firefox

Pentru a crea reguli pentru orice aplicație din KDE, faceți clic dreapta pe bara de titlu și selectați „Mai multe acțiuni -> Setări speciale pentru aplicații …” Puteți crea reguli pentru anumite ferestre, alegând în schimb meniul „Setări speciale pentru ferestre …”.

Organizați desktopul cu meniul Setări aplicații speciale Kde

KDE vă va informa despre cât de utile sunt opțiunile. Activați „Nu mai afișa acest mesaj din nou” pentru a evita ca fereastra respectivă să vă deranjeze în viitor și faceți clic pe OK. Mutați la fila „Dimensiune și poziție”.

Organizați desktopul cu informații speciale despre setările aplicației Kde

Pentru a avea o fereastră care să acopere întregul ecran, activați atât „Maximizat pe orizontală”, cât și „Maximizat pe verticală” și modificați când acest lucru trebuie aplicat în meniurile derulante „Aplicare inițială” de lângă ele. Asigurați-vă că „Da”, chiar lângă fiecare meniu derulant, este activat sau regulile vor rămâne inactive.

Organizați desktopul cu fereastra Kde Maximize

Activați regula „Desktop” și, de asemenea, schimbați-o în „Aplicare inițială”. Alegeți pe desktopul virtual pe care doriți să apară fereastra din ultimul meniu derulant de pe acest rând.

Organizați desktopul cu Kde Virtual Desktop Selection

Dacă doriți o acoperire completă pe ecran complet, cu conținutul unei ferestre care acoperă chiar și bara de instrumente desktop (cum ar fi un player media maximizat), utilizați regula „Ecran complet”.

Organizați desktopul cu setarea modului ecran complet Kde

Acceptați orice modificări făcând clic pe OK, închideți aplicația și apoi rulați-o pentru a verifica noile reguli. În cazul nostru, a apărut pagina goală „Nouă filă” a Firefox, care acoperea întregul nostru ecran.

Organizați desktopul cu modul Kde True Fullscreen

Aranjarea Restului

Teoretic, puteți configura poziția și dimensiunea fiecărei ferestre cu precizie precisă din același loc. Revizitați același grup de opțiuni, activați regulile „Poziție” și „Dimensiune”, schimbați-le în „Aplicare inițială”, apoi introduceți lățimea și înălțimea dorite și pozițiile orizontale și verticale în pixeli pentru fereastra dvs.

Organizați desktopul cu coordonatele specifice Kde

Este minunat pentru plasarea ferestrelor singure în anumite locuri, dar nu și pentru setările care combină mai multe ferestre. Ne-am trezit luptându-ne cu pixeli când am încercat să aranjăm două ferestre una lângă alta fără ca acestea să se suprapună. Nu a existat nici un motiv pentru a petrece timpul numărând pixeli pentru o astfel de problemă banală atunci când există o comandă rapidă.

Organizați desktopul cu Kde Rețineți poziția și dimensiunea

În loc să încercați să definiți poziția și dimensiunea unei ferestre cu o precizie perfectă pentru pixeli, schimbați modul de regulă la „Amintiți-vă” din meniul derulant de lângă acesta.

Organizați desktopul cu Kde Mutați pe desktopurile virtuale secundare

Asigurați-vă că modificați și pe desktopul virtual pe care doriți să apară fiecare aplicație.

Organizați desktopul cu aplicațiile Kde unul lângă altul

Cu „Remember” activat pentru dimensiunea și regulile de poziționare, mutați ferestrele aplicației oriunde doriți să apară, redimensionați-le la dimensiunea dorită și apoi închideți-le.

Când rulați din nou aplicația, ferestrele sale vor apărea acolo unde le-ați lăsat ultima dată.

Prin crearea de reguli precum cele pentru aplicațiile pe care le utilizați în fiecare zi, veți transforma desktopul haotic implicit într-un spațiu de lucru organizat pentru nevoile dvs. Efectuarea acestuia pentru fiecare piesă de software ar consuma prea mult timp și ar obține opusul, precum și ar crește complexitatea utilizării desktopului. Cu toate acestea, crearea a aproximativ o duzină de reguli de plasare a ferestrelor pentru aplicațiile pe care le utilizați în fiecare zi poate face o diferență în ceea ce privește cât de „curat” și organizat se simte desktopul dvs.

Legate de:

  • Cum să faceți o copie de rezervă a istoricului clipboardului cu widgetul Clipboard al KDE
  • Cum se folosește KDE Connect cu MATE pe Ubuntu și Debian
  • 7 dintre cele mai bune teme de plasmă KDE pentru Linux
Scroll to Top