Cum să vă îngrijiți cablurile pentru a vă asigura longevitatea

Cum să vă îngrijiți cablurile pentru a vă asigura longevitatea

⌛ Reading Time: 4 minutes

Cablurile se rup – se întâmplă. Dar nu trebuie să se întâmple atât de des. Dacă știți cum să vă întrețineți cablurile, acestea vă pot dura ani și ani. Deși ar putea părea bun simț, foarte puțini oameni știu cum să păstreze cablurile în stare bună, ceea ce duce la uzură, rupere și frustrare. Iată tehnicile care trebuie cunoscute pentru a vă asigura că cablurile durează cât pot de mult.

1. Înfășurați cu atenție

Fiecare cablu este format dintr-o serie de fire răsucite. Uneori mai multe fire, alteori mai puține, dar chiar și cel mai simplu cablu conține un fir de cupru în interiorul învelișului din plastic. A avea grijă de cablu înseamnă a avea grijă de cuprul din interiorul firului. Și, deși firul de cupru este flexibil, nu este impermeabil la daune. Toroanele subțiri de cupru care alcătuiesc majoritatea firelor se vor rupe în timp, provocând degradarea semnalului și, în cele din urmă, defectarea. Manipularea necorespunzătoare a cablurilor accelerează procesul de uzură, deci cu cât sunteți mai puțin atenți cu cablurile, cu atât viața lor va fi mai scurtă.

Când înfășurați un cablu, nu înfășurați niciodată brațul, mâna sau încheietura mâinii. Acesta este cel mai simplu mod de a sparge un cablu. Înfășurați cablul într-un cerc liber, urmând contururile curbei naturale a cablului. Dacă ghidați ușor cablul în cercuri cu vârful degetelor, permițând cablului să se rostogolească în mod natural între degete în timp ce se înfășoară, veți asigura cea mai lungă durată de viață a cablurilor.

Este puțin greu să înțelegi clar ce înseamnă asta fără un ghid video.

Videoclipul de mai sus descrie ceea ce se numește metoda „over-under”, care este absolut necesară pentru cablurile mai groase sau ecranate. Acest lucru permite cablului să se desfășoare fără să se îndoaie sau să se înfășoare pe sine. Vai de cel care înfășoară un cablu de microfon în orice alt mod!

Puteți înfășura cabluri mai scurte, cum ar fi cablurile USB, cu metoda „over-over”. Aceasta înseamnă să faceți bucla cablului în aceeași direcție de fiecare dată, mai degrabă decât să alternați. Dă cablului o jumătate de rotație cu vârful degetelor la fiecare învelire și vei urma „curba” naturală a bobinei de cupru. Mergeți cu bobul, mai degrabă decât împotriva acestuia, pentru a prelungi durata de viață a cablului dvs.

2. Depozitați cu atenție

Majoritatea pasionaților de tehnologie au probabil o cutie mare de cabluri încâlcite, unde veți găsi cabluri antice de imprimantă, patch-uri RCA, cabluri ethernet, extensoare USB și multe altele. Dacă ai nevoie vreodată de ceva din această cutie, vei fi forțat să renunți la totul și să descifrezi nodul gordian pe care l-ai făcut. Dacă vă înfășurați cu grijă cablurile și apoi le aruncați casual într-o grămadă, vă anulați toată munca grea.

modul de întreținere a cablurilor

După ce ați înfășurat corect cablurile, asigurați-le cu o cravată cu velcro sau cu o cravată rămasă de pe ambalajele electronice. Odată ce sunt înfășurate ferm, cablurile de dimensiuni similare pot fi stocate unul lângă altul, precum înregistrări sau ca pizza, în funcție de forma containerului. Există o mulțime de moduri inteligente de a organiza cabluri mai mici, fie în tuburi de hârtie, cutii de rețea, recipiente din plastic, cârlige sau alte metode de depozitare.

3. Păstrați cablurile sortate

Acest lucru nu prelungește în mod specific durata de viață a cablurilor, dar reduce pierderile de cabluri. Acest lucru înseamnă că mai puține cabluri sunt îngropate în partea de jos a unei cutii de lapte, care nu mai pot fi văzute niciodată, zdrobite sub greutatea altor o mie de fire sau încastrate între marginile cutiei.

Menținându-vă cablurile organizate, vă puteți asigura că nu pierdeți urma unui cablu de care ar putea avea nevoie mai târziu. Economisește timp în viitor și nu va trebui să ieșiți la Best Buy pentru a înlocui cablul USB pe care erați sigur că îl aveți undeva.

Pungile de plastic cu galoane fac recipiente de sortare bune pentru majoritatea cablurilor. Se vor potrivi cu totul până la cabluri XLR, inclusiv Ethernet, alimentare și alte tipuri de cabluri voluminoase.

Mențiune de onoare: gestionarea cablurilor în uz

cum-să-îngrijim-cablurile-organizate

De asemenea, doriți să aveți grijă de cablurile dvs. atunci când acestea sunt utilizate. Cablurile eșuează cel mai frecvent la capete, în apropierea punctelor de conectare. Acest lucru se datorează faptului că aceste joncțiuni sunt supuse la cel mai mare stres. Conectorii sunt locul în care cablul este cel mai manipulat. Scoaterea sau îndoirea unui cablu conectat va deteriora conexiunea în cele din urmă, așa că nu vă obișnuiți.

Nu puneți niciodată un cablu sub tensiune și nu lăsați un cablu care să mențină greutatea. Asigurați-vă că conectorii de cablu nu sunt încovoiați, îndoiți, trageți sau blocați de ceva atunci când dispozitivul este în uz. Ar trebui să existe întotdeauna un arc neted de cablu care iese din conector.

Credit de imagine: Fils électriques