Cum să vă instalați propriul Twitter federat cu Pleroma

Pleroma Twitter Featured
⏱️ 21 min read

Microblogging-ul este o modalitate minunată de a-ți exprima gândurile. Este scurt, succint și dulce. În acest sens, Twitter a fost una dintre cele mai populare platforme de microblogging din lume. Cu toate acestea, bazarea pe această companie specială pentru microblogging nu trebuie să fie cea mai bună soluție pentru toată lumea.

Cum Să Convertiți Un Articol Înt...
Cum Să Convertiți Un Articol Într -Un Videoclip Gratuit Online?

Din fericire, există alternative precum Plerom care este un Twitter auto-găzduit. Aceasta este o platformă de microblogging federată ușoară. Folosirea federației permite platformei să comunice cu alte instanțe federate, ceea ce înseamnă că nu trebuie să aduni mulți oameni pentru propriul tău Twitter privat pentru a începe să partajezi informații. Acest articol își propune să vă ajute să începeți cu Pleroma.

Problema cu Twitter

Se știe că Twitter interzice la întâmplare conturile pentru încălcări vagi ale politicii. Dacă ești cineva care a strâns postări în valoare de ani de zile pe Twitter, pierderea acelei istorii poate fi devastatoare. Nu numai că, se știe că Twitter predă datele utilizatorilor ambilor agenţi de publicitate și agenții guvernamentale.

Acest lucru face Twitter o platformă nesigură pentru persoanele care doresc fie să aibă control complet asupra datelor lor, fie pentru jurnaliştii care raportează subiecte controversate.

Ce este Federația și cum funcționează

O soluție la această problemă este construirea unei rețele sociale prin intermediul federație de servere. Acesta este un sistem în care permiteți mai multor servere care rulează software similar să comunice între ele în mod transparent.

Din această cauză, orice server federat poate acționa ca un nod pentru întreaga rețea unde puteți accesa și participa cu alte servere.

Pleroma Server 03 Rețea federată

La rândul său, acest lucru creează un ecosistem rezistent care este capabil să se adapteze cu ușurință la orice circumstanță. De exemplu, dacă un server Pleroma se defectează, acesta nu ar termina rețeaua federată Pleroma. S-ar putea reduce cantitatea de postări din rețea, dar alte servere vor putea comunica între ele.

Cum se instalează Pleroma

Pleroma necesită o serie de lucruri înainte de a putea începe configurarea acestuia:

 • În primul rând, trebuie să aveți o mașină care poate fi descoperită public. Acesta poate fi fie o mașină din casa dvs. pe care o puteți porta înainte, fie un VPS pe care l-ați achiziționat de la un furnizor.
 • În plus, dacă utilizați un VPS pentru a instala Pleroma, trebuie să aveți acces root la acel VPS. Acest lucru se datorează faptului că veți instala pachetele de care Pleroma are nevoie pentru ca acesta să funcționeze corect.
 • În sfârșit, trebuie să aveți un nume de domeniu. Asta pentru ca certbotutilitarul de certificat SSL, va necesita un nume de domeniu pentru a genera un certificat pentru instanța dvs. Pleroma.

Având în vedere acest lucru, acest ghid se va concentra pe instalarea Pleroma pe un VPS bazat pe Debian de la Digitalocean.

1. Configurați înregistrările DNS A și AAAA

Înainte de a începe, este înțelept să vă conectați mai întâi numele de domeniu la adresa IP a VPS-ului dumneavoastră.

Pleroma Server 05 Sample Dns Record

Acest lucru asigură că orice comandă care face referire la numele dvs. de domeniu de mai jos se va rezolva corect. Ca atare, acest lucru devine deosebit de util odată ce vă configurați certificatele SSL mai târziu.

 1. Pentru a vă conecta numele de domeniu la adresa IP a VPS-ului, trebuie să editați înregistrarea DNS a numelui domeniului. Deși este posibil să utilizați un alt serviciu de înregistrare a domeniilor decât mine, procesul de conectare a numelui dvs. de domeniu la adresa VPS-ului dvs. este în mare parte același.
 2. În cazul meu, mi-am legat numele de domeniu: yetanotherpleromaserver.xyz la VPS-ul meu Digitalocean prin Namesilo. Pentru a face asta, am accesat mai întâi fereastra de gestionare a domeniilor Namesilo.
Pleroma Server 06 Domain Manager
 1. De aici, trebuie să faceți clic pe numele domeniului. Acest lucru afișează setările pentru acel domeniu specific.
 2. Apoi, faceți clic pe linkul „Înregistrări DNS”. Aceasta va afișa toate înregistrările DNS disponibile pentru numele dvs. de domeniu.
Pleroma Server 38 Dns Records 2
 1. Odată terminat, am adăugat o resursă „A” la înregistrarea mea DNS făcând clic pe linkul „A” din caseta „Adăugați/Editați o înregistrare de resurse” de pe pagina de înregistrare a Namesilo.
Pleroma Server 08 Evidențiați o înregistrare
 1. De acolo, singurul lucru pe care trebuia să-l fac a fost să adaug adresa IPv4 a VPS-ului meu Digitalocean.
Pleroma Server 09 a adăugat o înregistrare
 1. Procesul de adăugare a unei înregistrări „AAAA” este, de asemenea, același. Cu toate acestea, în loc să dau clic pe linkul „A”, voi face clic pe linkul „AAAA”. Mai mult, în loc să adaug adresa IPv4, voi adăuga adresa IPv6.
Pleroma Server 10 A fost adăugată înregistrarea Aaaa

2. Obțineți dependențele pleromului

Următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să descărcați toate pachetele pe care le necesită Pleroma. După cum am discutat mai sus, voi evidenția doar procesul de instalare pentru distribuțiile Linux bazate pe Debian și Ubuntu. Ca atare, voi folosi apt pentru a instala toate pachetele necesare.

Având în vedere acest lucru, Pleroma depinde de trei programe majore: postgresql, elixir și erlang. Prin urmare, trebuie să instalați aceste programe, precum și încă câteva, care le vor completa pe cele trei pentru a-și face treaba.

Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:

sudo apt install git build-essential postgresql postgresql-contrib cmake libmagic-dev elixir erlang-dev erlang-nox nginx certbot
Pleroma Server 11 Instalarea pachetelor

3. Creați utilizatorul Pleroma

După aceasta, următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să creați contul de utilizator „pleroma”. Acesta este contul pe care îl veți folosi pentru a descărca și instala pachetul Pleroma. Făcând acest lucru, se asigură că programul Pleroma nu va avea acces de superutilizator la sistemul dumneavoastră.

Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:

sudo useradd -r -s /bin/false -m -d /var/lib/pleroma -U pleroma
 • The -r opțiunea va seta utilizatorul „pleroma” să fie un cont de sistem, mai degrabă decât un cont de utilizator.
 • Mai mult, cel -s opțiunea va seta shell-ul de conectare pentru acest utilizator la „false”. Acest lucru se asigură că utilizatorul pleroma, de la sine, nu poate rula nicio comandă dintr-un shell.
 • Pe de altă parte, cel -m și -d steagurile setează directorul principal pentru utilizatorul „pleroma”. The -m flag setează în mod explicit contul să aibă un director principal și -d flag setează acel director să indice „/var/lib/pleroma”.
 • În cele din urmă, -U flag creează un grup de utilizatori cu același nume și adaugă utilizatorul Pleroma nou creat la acel grup.
Pleroma Server 12 Adăugați utilizator Pleroma

4. Descărcați Pleroma

De acolo, acum puteți descărca pachetul Pleroma din depozitele lor. Pentru a face asta, trebuie mai întâi să creați directorul în care vor fi descărcate fișierele:

sudo mkdir -p /opt/pleroma
sudo chown -R pleroma:pleroma /opt/pleroma
 • Prima comandă va crea directorul „pleroma” de unde veți descărca toate fișierele pentru program.
 • A doua comandă, pe de altă parte, va transfera dreptul de proprietate asupra folderului respectiv de la rădăcină la pleroma. Acest lucru va permite, prin urmare, pleroma să citească și să scrie din acest folder fără probleme.
Pleroma Server 13 Creați director

Odată terminat, următorul lucru de făcut este să descărcați codul sursă Pleroma în sine. Pentru a face asta, trebuie să utilizați git:

sudo -Hu pleroma git clone -b stable https://git.pleroma.social/pleroma/pleroma /opt/pleroma
Pleroma Server 14 Git Clone

5. Pregătiți și instalați Pleroma

Acum puteți merge la directorul /opt/pleroma pentru a începe procesul de instalare a programului:

cd /opt/pleroma

De acolo, trebuie să rulați programul Mix pentru a extrage toate dependențele suplimentare pentru Pleroma. Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:

sudo -Hu pleroma mix deps.get
Pleroma Server 15 Get Deps

Odată terminat, acum puteți continua cu compilarea și instalarea Pleroma. În acest sens, trebuie să rulați o singură comandă:

sudo -Hu pleroma MIX_ENV=prod mix pleroma.instance gen

Această comandă va face trei lucruri:

 • În primul rând, MIX_ENV=prod opțiunea va seta variabila de mediu a programului pentru a viza o configurație de producție. Aceasta înseamnă că programul nu va conține niciun instrument și fișier de dezvoltare.
 • The gen opțiunea va crea un fișier de configurare care vizează variabila de mediu pe care ați furnizat-o.
 • În cele din urmă, această comandă va compila și instala și Pleroma din codul sursă. Din acest motiv, acest proces va dura ceva timp, în funcție de hardware-ul pe care îl executați.
Pleroma Server 16 Instalați și compilați Pleroma

6. Configurați instalarea Pleroma

Odată ce Pleroma s-a terminat de compilare, acesta va solicita câteva informații despre serverul dvs.

 1. În primul rând, va avea nevoie de numele de domeniu pe care doriți să-l utilizați pentru program. În cazul meu, am folosit numele meu de domeniu: „yetanotherpleromaserver.xyz”.
Pleroma Server 17 Configurare nume de domeniu
 1. De acolo, scriptul de configurare va cere numele pe care îl doriți pentru serverul dvs. Pleroma. În cazul meu, am folosit același nume: „Yet Another Pleroma Server” pentru serverul meu.
Numele serverului Pleroma Server 18
 1. În continuare, introduceți adresa de e-mail de administrator. Acesta ar trebui să fie un e-mail adecvat, care poate primi și trimite e-mailuri.
E-mail administrativ Pleroma Server 19
 1. Acum selectați dacă doriți ca instanța dvs. Pleroma să poată fi căutată de motoarele de căutare. Acest lucru este util dacă doriți să creați o instanță publică Pleroma la care alte persoane se pot alătura și la care se pot autentifica. În cazul meu, am vrut ca acest server să fie privat, așa că am selectat „n”.
Pleroma Server 21 Indexarea motorului de căutare
 1. După aceea, scriptul vă va întreba dacă doriți să salvați configurația într-un fișier de bază de date. În cea mai mare parte, veți dori să selectați „da” aici și să selectați opțiunile implicite pe care le va solicita.
Baza de date locală Pleroma Server 22
 1. În cele din urmă, scriptul vă va cere să adăugați câteva detalii despre portul și adresa de ascultat. Dacă instalați Pleroma pe aceeași mașină pe care îl configurați, este sigur să lăsați setările implicite aici.
Ascultarea serviciului Pleroma Server 23

7. Configurații specifice media

 1. Acum, scriptul de configurare vă va cere să selectați unde doriți să salvați fișierele media care vor fi încărcate pe server. Similar cu setările de mai sus, este sigur să le lăsați implicite.
Locație de încărcare Pleroma Server 24
 1. Apoi, decideți dacă doriți să eliminați orice locație geografică din datele EXIF ​​ale fotografiilor pe care le veți primi. Acest lucru este util dacă doriți să păstrați confidențialitatea celui care a încărcat. Deoarece voi folosi asta doar ca instanță privată, am selectat „nu” aici.
Pleroma Server 25 Strip Geolocalizare
 1. În plus, va trebui să decideți dacă doriți să anonimizați numele fișierelor încărcate. Acest lucru este util mai ales dacă doriți să eliminați orice asociere cu persoana care a încărcat și ceea ce a încărcat. În cazul meu, am selectat și „nu” aici.
Pleroma Server 26 Anonimează încărcările
 1. În cele din urmă, scriptul de configurare vă va permite să alegeți dacă doriți să creați mai multe copii ale fișierelor care sunt încărcate pe serverul dvs. În cazul meu, am selectat „nu”.
Deduplicarea fișierelor Pleroma Server 27

8. Finalizați configurația Pleroma

 1. Acum puteți vizualiza fișierul de configurare. Acesta se află în „/opt/pleroma/config/generated_config.exs”. Poți să folosești less pentru a o vizualiza:
less /opt/pleroma/config/generated_config.exs
 1. Pentru a finaliza această configurație, trebuie să redenumiți acest fișier ca „prod.secret.exs”. Puteți face asta rulând următoarea comandă:
sudo -Hu pleroma mv config/{generated_config.exs,prod.secret.exs}
Folderul de configurare Pleroma Server 28

9. Porniți baza de date Pleroma

 1. Următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să porniți programul de bază de date. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza baza de date furnizată de Pleroma. Puteți încărca acea bază de date rulând următoarea comandă:
sudo -Hu postgres psql -f /opt/pleroma/config/setup_db.psql
Pleroma Server 29 Import Baza de date
 1. De acolo, acum puteți lega postgres și Pleroma migrând baza de date postgres la Pleroma. Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:
sudo -Hu pleroma MIX_ENV=prod mix ecto.migrate
Pleroma Server 30 Migrați baza de date

10. Porniți serverul dvs. Pleroma

Acum, este timpul să rulați serverul Pleroma. Puteți face acest lucru rulând următoarea comandă:

sudo -Hu pleroma MIX_ENV=prod mix phx.server
Pleroma Server 31 Prima rulare

Cu toate acestea, acest server este încă inaccesibil din browserul obișnuit. Pentru a permite asta, trebuie mai întâi să configurați certbot și nginx.

Configurarea Certbot pentru Pleroma

 1. Configurarea certbot este relativ simplă. Mai întâi, trebuie să creați folderul în care vor fi salvate certificatele. Puteți face asta rulând următoarea comandă:
sudo mkdir -p /var/lib/letsencrypt/
 1. După ce s-a făcut, acum puteți genera un certificat pentru serverul dvs. Pleroma. Pentru a face asta, puteți rula această comandă:
sudo certbot certonly --email your@email.address -d yourpleromaserver.com --standalone
Pleroma Server 32 Certbot finalizat

Configurarea Nginx pentru Pleroma

 1. De acolo, următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă configurați serverul web nginx pentru Pleroma. Instalarea Pleroma oferă deja un șablon pe care îl puteți copia în directorul de configurare al lui nginx. Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:
sudo cp /opt/pleroma/installation/pleroma.nginx /etc/nginx/sites-available/pleroma.nginx
 1. Apoi, trebuie să editați acest fișier de configurare pentru a se potrivi cu serverul dvs. Pleroma. În majoritatea cazurilor, aceasta va implica doar schimbarea a patru variabile: server_name, ssl_trusted_certificate, ssl_certificate și ssl_certificate_key.
 2. Pentru prima variabilă, trebuie să modificați valoarea „example.tld” cu numele de domeniu al serverului dumneavoastră. În cazul meu, am schimbat acest lucru în „yetanotherpleromaserver.xyz”.
Pleroma Server 33 Nginx Config Server Name
 1. De acolo, următoarele trei variabile indică toate locația certificatului SSL al domeniului dvs. Dacă v-ați făcut certificatul prin acest ghid, acea cale va fi „/etc/letsencrypt/live/yourdomain.name/”.
 2. Acest lucru este deja furnizat de șablonul nginx și singurul lucru care rămâne de făcut este să schimbați valoarea „example.tld” cu numele domeniului dumneavoastră.
Pleroma Server 34 Ssl Cert Config
 1. După ce ați terminat, puteți acum să vă activați configurația nginx creând o legătură simbolică către directorul activ nginx. Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:
sudo ln -s /etc/nginx/sites-available/pleroma.nginx /etc/nginx/sites-enabled/pleroma.nginx
 1. După aceea, acum puteți porni nginx activând serviciul său systemctl:
sudo systemctl enable nginx.service

11. Configurații finale

 1. De aici, acum puteți configura serviciul de sistem pentru Pleroma și puteți crea primul utilizator. În mod implicit, Pleroma include un șablon systemctl pentru a-și activa serviciul prin systemd. Pentru a utiliza acel șablon, puteți rula următoarea comandă:
sudo cp /opt/pleroma/installation/pleroma.service /etc/systemd/system/pleroma.service
Serviciul Pleroma Server 35 Copy Systemd
 1. Acum, puteți apoi activa Pleroma prin systemctl rulând această comandă:
sudo systemctl enable pleroma.service
Pleroma Server 36 Activați serviciul Pleroma
 1. În cele din urmă, puteți acum să vă creați primul utilizator pentru instanța dvs. Pleroma, rulând aplicația pleroma.user comanda:
sudo -Hu pleroma MIX_ENV=prod mix pleroma.user new yourusername youremail@domain.com --admin
Pleroma Server 37 Instalare finalizată

întrebări frecvente

1. Pozele pe care le încarc mai au în ele date de geolocalizare. Ce am făcut greșit?

Acest lucru se poate datora unui număr de lucruri. Cu toate acestea, cel mai frecvent motiv pentru care s-a întâmplat acest lucru este faptul că nu aveți pachetul exiftool. Pentru ghidul de mai sus, exiftool nu a fost un pachet care a fost instalat implicit.

Ca atare, pentru a elimina geolocalizarea pentru imaginile pe care le încărcați, trebuie să adăugați manual acel pachet. Pentru a face acest lucru, puteți rula următoarea comandă:

sudo apt install exiftool

2. Nu pot genera un certificat Letsencrypt. Ce am făcut greșit?

Acest lucru se poate datora și unui număr de lucruri. Cea mai frecventă cauză a acestui lucru este însă că nginx încă rulează.

Pentru ca comanda certbot să funcționeze, trebuie să aveți porturile web comune deschise și să nu fie preluate de niciun program. Pentru a dezactiva nginx, puteți rula următoarea comandă:

sudo systemctl stop nginx

Credit imagine: Plerom

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x