Cum să vă resetați CMOS-ul și de ce s-ar putea să aveți nevoie

Cum să vă resetați CMOS-ul și de ce s-ar putea să aveți nevoie
⏱️ 5 min read

CMOS, cunoscut și sub numele de complement-metal-oxid-semiconductor, este un mic fragment de memorie utilizat pentru a stoca BIOS-ul computerului sau configurația UEFI. Această configurație controlează ceea ce face computerul la pornire. Dacă v-ați modificat BIOS-ul cu o configurare de overclocking eșuată sau mașina dvs. nu va porni corect, returnarea BIOS-ului sau UEFI la valorile implicite din fabrică poate de multe ori să corecteze lucrurile. Veți pierde orice configurație personalizată a BIOS-ului, dar acestea pot fi resetate cu ușurință. Dacă aveți o configurare deosebit de complicată, puteți face adesea copii de siguranță ale setărilor UEFI de lucru și le puteți restaura ulterior. S-ar putea să nu aveți unul acum, dar este o procedură bună pentru viitor.

Dacă v-ați construit propriul computer, ar trebui să fie ușor să vă resetați CMOS-ul. Sistemele pre-construite ar putea fi puțin mai pretențioase, dar în mod normal puteți face ca una dintre metodele de mai jos să funcționeze pentru dvs.

Notă: din motive de scurtă durată și recunoaștere, vom folosi termenul „BIOS” de mai jos pentru a ne referi la firmware-ul UEFI și BIOS.

Resetarea CMOS-ului cu un buton carcasă

Dacă vedeți un buton pe carcasa computerului etichetat „Ștergeți” sau „Resetați”, care va reseta CMOS-ul.

1. Opriți computerul.

2. Deconectați computerul de la priza de perete. Puteți deconecta curentul din spatele sursei de alimentare sau de la priza de perete.

3. Găsiți butonul carcasă etichetat „Ștergeți” sau „Resetați”. Este de obicei lângă sau lângă butonul de alimentare.

4. Țineți apăsat butonul „Clear” sau „Reset” timp de cinci până la zece secunde, apoi eliberați-l. S-ar putea să fie nevoie să folosiți capătul unui stilou pentru a ține apăsat butonul dacă este mic.

5. Reconectați computerul la pornire și reporniți.

6. Apăsați tasta corectă pentru a introduce opțiunile BIOS-ului. Pe majoritatea plăcilor de bază, aceasta este tasta „Ștergeți”, cu excepția plăcilor de bază ASRock care utilizează „F2”.

7. Ajustați opțiunile BIOS-ului după cum este necesar. Unele plăci de bază au opțiunea de a încărca „valorile implicite optimizate”, care sunt un punct de plecare excelent.

Resetarea CMOS-ului cu un buton pentru placa de bază

Unele plăci de bază de ultimă generație au un buton montat pe placă pentru a reseta CMOS-ul. Acest lucru poate fi accesat prin deschiderea carcasei computerului și localizarea butonului în carcasă. De obicei, va fi etichetat cu „CLR”, „CLEAR” sau „RESET”.

1. Opriți computerul.

2. Apăsați butonul de alimentare al carcasei de mai multe ori pentru a descărca condensatorii plăcii de bază.

3. Deconectați computerul de la priza de perete. Puteți deconecta curentul din spatele sursei de alimentare sau de la priza de perete.

4. Găsiți butonul corect de pe placa de bază. Dacă nu sunteți sigur unde o găsiți, consultați manualul plăcii de bază.

buton cmos-reset-motherboard

5. Apăsați și țineți apăsat butonul timp de cinci până la zece secunde cu degetul sau cu capătul radierului unui creion. Dacă folosiți degetul, asigurați-vă că vă legați la masă atingând o suprafață metalică goală (butoanele ușii sunt grozave) înainte de a atinge ceva din interiorul computerului.

6. Reconectați computerul la pornire și reporniți.

7. Apăsați tasta corectă pentru a introduce opțiunile BIOS-ului. Majoritatea plăcilor de bază folosesc tasta „Șterge”, dar caută ecranul tău de pornire.

8. Ajustați opțiunile BIOS-ului după cum este necesar.

Resetarea CMOS-ului prin reintroducerea bateriei CMOS

Dacă nu aveți altă modalitate de a vă reseta CMOS-ul, puteți șterge setările salvate scoțând bateria CMOS. Această baterie permite ca memoria volatilă CMOS să rămână alimentată chiar și atunci când computerul este deconectat de la o priză. Prin scoaterea și înlocuirea bateriei, veți șterge CMOS, forțând o resetare.

1. Opriți computerul.

2. Apăsați butonul de alimentare de mai multe ori pentru a șterge condensatorii.

3. Deconectați computerul de la priza de perete.

4. Găsiți bateria CMOS pe placa de bază. Aceasta este cel mai frecvent o baterie CR2032, o baterie de mărime monedă văzută mai jos. O veți găsi lângă sloturile PCI Express de pe majoritatea plăcilor de bază. Consultați manualul plăcii de bază pentru locația exactă.

reset-cmos-battery-1

5. Scoateți ușor bateria CMOS. Dacă este fixat de o clemă metalică, glisați bateria afară de sub clemă. Aveți grijă să nu îndoiți clema.

6. Așteptați câteva minute, apoi înlocuiți bateria CMOS.

7. Reporniți computerul.

Resetarea CMOS-ului cu jumperul plăcii de bază

Reglând manual jumperul drept, puteți declanșa funcția de compensare CMOS.

1. Opriți computerul.

2. Apăsați butonul de alimentare de mai multe ori pentru a șterge condensatorii.

3. Deconectați computerul de la priza de perete.

4. Deschideți carcasa computerului și localizați pinii de curățare CMOS. De obicei, va fi o configurație cu doi sau trei pini montată pe placa de bază etichetată „CLEAR”, „RESET” sau chiar „CLRPWD” pentru „clear password”.

cmos-reset-jumper-reset-bios

5. Într-o configurație cu trei pini, cu un pin central împărțit, deplasați jumperul din plastic pentru a conecta pinul central și pinul deconectat anterior. Pentru o configurație cu doi pini, scoateți jumperul complet.

6. Așteptați câteva minute, apoi readuceți jumperul la configurația inițială.

7. Reporniți computerul.

Veți putea să vă resetați CMOS utilizând oricare dintre metodele de mai sus. Spuneți-ne dacă funcționează pentru dvs.

Credit de imagine: Toniperis (Lucrare proprie)

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x