Cum să vă verificați starea plăcii de bază pe Windows

Cum să vă verificați starea plăcii de bază pe Windows
⏱️ 5 min read

Am făcut deja rundele spunându-vă cum să verificați starea RAM și starea hard disk-ului computerului dvs., așa că următorul turneu nostru de verificare a stării este acea placă mare de cipuri care le țin pe toate împreună. Performanța plăcii de bază este ceva ce s-ar putea să nu observați în utilizarea zilnică a computerului. De fapt, ați putea fi înclinat să dați vina pe o placă de bază proastă pe altceva din computerul dvs., deoarece o placă de bază neclintită poate avea un efect asupra GPU-ului, procesorului, porturilor USB, funcționează.

Nu există într-adevăr un mod greu și rapid, cuprinzător, de a vă verifica starea de sănătate a plăcii de bază, dar iată o listă de lucruri controlate de placa de bază pentru a vă supraveghea.

Porturi PCI-E defecte

Așa cum am menționat anterior, acesta este unul greu de identificat. Dacă GPU-ul tău nu mai funcționează sau primești anomalii vizuale ciudate pe ecran (în special în timpul jocurilor dacă folosești un GPU), este posibil să fie un slot PCI-E defect sau GPU-ul în sine. În primul rând, ar trebui să vă actualizați driverele GPU și să le reinstalați după cum este necesar pentru a vă asigura că nu este doar o problemă software cu placa grafică.

În caz contrar, merită să vă introduceți GPU-ul într-un alt slot pentru a vedea dacă apare aceeași problemă. Dacă nu, atunci știți că slotul din care l-ați eliminat este probabil defect. Puteți actualiza BIOS-ul plăcii de bază pentru a vedea dacă scapă de problemă, dar dacă este posibil, este posibil să fie nevoie să căutați un înlocuitor.

Porturi USB defecte

De asemenea, accesoriile cum ar fi tastaturile și șoarecii care nu funcționează ar trebui să fie întotdeauna testate în diferite porturi înainte de a vă decide să le coșcați. Testați dispozitivele din diferite porturi pentru a vedea dacă funcționează normal. Dacă o fac, atunci știți că este o problemă cu porturile USB. Totuși, nu dați vina pe placa de bază încă; accesați Device Manager de pe computer, derulați în jos până la „Controlere Serial Universal Bus”, apoi vedeți dacă există semne de exclamare lângă vreunul dintre porturi. Dacă da, faceți clic dreapta pe acesta, apoi faceți clic pe „Actualizați driverul”.

verificați-placa-de-bază-manager-dispozitiv-sănătate

Chiar dacă nu există un semn de exclamare, puteți încerca opțiunea Actualizare drivere doar pentru a vă asigura că. Sau puteți face clic dreapta pe fiecare dintre driverele de port USB unul câte unul, apoi faceți clic pe „Căutați modificări hardware”. În cele din urmă, puteți încerca să dezinstalați unul câte unul din driverele USB, apoi reporniți computerul, ceea ce îl va forța să se reinstaleze (sperăm că este în stare de funcționare completă).

Dacă nimic din toate acestea nu funcționează, atunci problema rezidă probabil în hardware-ul plăcii de bază.

Sloturi RAM defecte

Apoi, dacă computerul dvs. sună în timp ce îl porniți, încetinește în timp în timpul unei singure sesiuni sau continuă să se blocheze, atunci este posibil să aveți o problemă cu memoria RAM. Din nou, s-ar putea să nu fie în mod specific RAM-ul, ci sloturile RAM care sunt problema. Pentru a testa acest lucru, va trebui să vă deschideți computerul, să scoateți un stick de memorie RAM, apoi să reporniți computerul pentru a vedea dacă funcționează normal.

verifica-placa-de-sanatate-ram

Continuați să faceți acest lucru până când computerul nu funcționează din nou. Când o face, încercați să puneți stick-ul RAM pe care l-ați scos în locul unui alt stick RAM (lăsând golul original). Dacă PC-ul funcționează din nou defect, atunci știți că problema este RAM stick-ul. Dacă PC-ul funcționează bine, atunci știți că este slotul RAM și că Mobo este defect.

Porturi video defecte (HDMI, VGI, DVI etc.)

Dacă ieșirile dvs. video nu funcționează deloc atunci când sunt conectate la placa de bază, atunci primul lucru de reținut este că niciuna dintre acestea nu va funcționa dacă aveți un GPU în interiorul computerului. Acest lucru se datorează faptului că, în mod implicit, computerul dvs. oprește automat porturile plăcii de bază atunci când sunt disponibile cele GPU. (Puteți modifica această setare în BIOS.)

verificați-porturile video pentru sănătatea plăcii de bază

Dacă nu aveți un GPU conectat și porturile video ale plăcii de bază funcționau înainte, ar trebui mai întâi să încercați să folosiți diferite cabluri, asigurându-vă că se potrivesc perfect și, dacă este posibil, să utilizați un alt monitor. Dacă problema persistă, accesați Device Manager, apoi sub Monitoare faceți clic dreapta pe „Generic PnP Monitor” și încercați fiecare dintre opțiuni – „Scanați modificările hardware”, „Actualizați driverul” și „Dezinstalați dispozitivul” – una câte una. Dacă dezinstalați monitorul, reporniți computerul pentru al lăsa să se reinstaleze, apoi vedeți dacă funcționează.

Dacă nimic din toate acestea nu funcționează, atunci căutați o placă de bază defectă și este timpul să începeți să căutați informațiile despre garanție.

Concluzie

Plăcile de bază sunt o bestie complexă și va fi nevoie de destul de multă lăudare și deschidere a computerului pentru a izola cu adevărat dacă problemele vin de pe placă sau de la alte componente. Dacă deschideți computerul, asigurați-vă că verificați dacă toate cablurile, cardurile etc. sunt conectate corect și bine, deoarece în 80% din experiențele mele, problema se reduce la o conexiune slabă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x