Cum să verificați disponibilitatea memoriei în Ubuntu

Cum să verificați disponibilitatea memoriei în Ubuntu

⌛ Reading Time: 5 minutes

Sistemele de operare Linux, BSD și * nix, în general, vă oferă o mulțime de opțiuni pentru a vizualiza informații interne. Doar deschideți un terminal și tastați cat /proc/cpuinfo, cat /proc/meminfo sau cat /proc/net/wireless. Deși datele găsite în astfel de locuri ar putea fi cuprinzătoare, nu este ușor de citit. Să vedem câteva utilitare care arată utilizarea memoriei într-un format mult mai ușor de citit de om.

Notă: în timp ce instrucțiunile de aici sunt destinate Ubuntu, majoritatea, dacă nu toate, sunt aplicabile și pentru alte distribuții Linux.

Utilitare grafice pentru verificarea utilizării RAM

Ubuntu, implicit, include o aplicație numită System Monitor. Îl puteți accesa accesând butonul „Show Applications” din stânga jos și apoi tastând „monitor” pentru a-l căuta.

Dacă nu este instalat pe distribuția dvs., îl puteți instala cu:

Gnome System Monitor

Aplicația are trei file pentru a vizualiza informații despre procese, resurse și sisteme de fișiere. Fila Proces este utilă nu doar pentru a vedea utilizarea memoriei – puteți, de asemenea, să faceți clic dreapta pe programe și să le modificați prioritatea de utilizare a procesorului, să le închideți forțat pe cele care nu se comportă etc.

În fila Resurse, puteți vizualiza încărcarea procesorului, utilizarea memoriei și swap-ului și activitatea de rețea.

ubuntu-memory-system-monitor-resources

Uneori poate doriți să monitorizați utilizarea memoriei pe măsură ce deschideți sau utilizați programe. Faceți clic dreapta pe bara de sus (titlu) a ferestrei și selectați „Always on Top”. Aceasta va menține fereastra vizibilă în orice moment, chiar dacă deschideți un program cu ecran complet. Puteți folosi același truc cu htop sau alte utilitare pe care le deschideți într-o fereastră a emulatorului terminal.

Conky

O altă soluție populară pentru a ține cont de resursele sistemului este Conky. Aceasta devine parte a fundalului desktopului, ceea ce înseamnă că este întotdeauna activ, permițându-vă să aruncați o privire în orice moment. Instalați-l cu:

În mod implicit, apare în partea stângă a ecranului. Nu este bine, deoarece bara laterală de aplicare ar acoperi-o. Să o mutăm la dreapta:

Deschideți un terminal și tastați:

ubuntu-memory-conky

Desigur, valorile implicite sunt foarte simple și brute și nici nu sunt destul de frumoase. Dar utilitarul este foarte versatil și poate afișa mult mai multe statistici ale sistemului. Mai mult, unele teme create de oameni sunt foarte frumoase. Pentru a afla mai multe despre cum să configurați utilitarul, citiți despre cum puteți utiliza Conky Manager.

Verificați Memoria gratuită cu utilitarele din linia de comandă

Uneori, o interfață grafică pentru utilizator nu este disponibilă: de exemplu, pe servere. În astfel de cazuri, există utilitare de linie de comandă care pot afișa informații despre utilizarea memoriei.

Utilitarul „gratuit”

Deschideți un emulator de terminal și tastați următoarea comandă.

fără memorie ubuntu

Rezultatul poate fi înșelător pentru cei care provin dintr-un fundal Windows. Aici, „gratuit” nu înseamnă suma pe care aplicațiile dvs. o au la dispoziție. Acest lucru se datorează „buff / cache”. Când sistemul de operare citește un fișier de pe hard disk sau SSD, acesta își păstrează datele în RAM. În acest fel, atunci când trebuie să citească din nou fișierul, poate sări peste accesarea dispozitivului dvs. de stocare mai lent și să citească din memoria RAM mult mai rapidă. De aceea, dacă deschideți browserul, îl închideți și îl deschideți din nou, acesta se încarcă mult mai repede a doua oară.

Chiar dacă memoria tampon și memoria cache pot utiliza aproape toată memoria RAM, puteți considera în continuare acea parte din memorie liberă. Asta pentru că de îndată ce o aplicație necesită mai multă memorie RAM, unele date tampon / cache sunt șterse instantaneu pentru a elibera memoria pentru programul dvs.

În consecință, cele mai importante câmpuri de aici sunt „utilizate” și „disponibile”. Primul reflectă cât de multă memorie RAM utilizează programele dvs., iar al doilea cât de multă memorie RAM este disponibilă pentru aplicațiile care necesită acest lucru. Aceasta este ceea ce puteți considera RAM care este de fapt gratuit. Aceste concepte de „gratuit”, „folosit” și „disponibil” sunt utilizate și în unele aplicații grafice.

Utilitățile „top” și „htop”

O altă comandă, de obicei disponibilă imediat din sistemele Linux, este top. Puteți tasta top într-un terminal pentru al deschide. presa q a renunța. Dar, după cum puteți vedea din imaginea următoare, poate fi puțin greu de citit.

ubuntu-memory-top

Acesta este motivul pentru care mulți oameni preferă o versiune mai prietenoasă cu ochii, numită htop. Instalați-l mai întâi.

Lansa programul.

ubuntu-memory-htop

După cum puteți vedea, htop este mult mai ușor de citit, datorită utilizării culorilor și graficelor cu bare. Primele bare, precedate de numere precum „1”, „2” etc., reflectă utilizarea nucleului procesorului. În bara de memorie puteți acorda atenție doar liniilor verzi. Celelalte două culori, liniile albastru și maro, reflectă tampoanele și memoria cache ale fișierului și directorului. După cum sa discutat în secțiunea anterioară, acestea pot fi evacuate din memorie în orice moment, astfel încât porțiuni de RAM să poată fi considerate libere de utilizat.

Pe lângă utilizarea tastelor pentru a interacționa cu htop, puteți utiliza și indicatorul mouse-ului pentru a face clic pe elementele afișate.

Concluzie

Acestea sunt cele mai populare aplicații care afișează modul în care este utilizată memoria. Puteți sorta procesele după cantitatea de RAM pe care o folosesc. Este posibil să găsiți că nu aveți nevoie de unele aplicații care consumă multă memorie și le puteți elimina din sistem.