Cum să verificați rata de biți adevărată a fișierelor dvs. audio

Cum să verificați rata de biți adevărată a fișierelor dvs. audio

⌛ Reading Time: 4 minutes

Audio digital este un subiect care apare destul de frecvent în rândul utilizatorilor de computere și dintr-un motiv întemeiat. Există entuziaști care nu se gândesc nimic la cumpărarea celor mai bune echipamente și utilizatori de zi cu zi, a căror singură considerație este audibilitatea. Desigur, există și grupul care nu știa că vrea să știe despre calitatea audio.

Fișierele sunt, în general, evaluate în funcție de bitrate. Un MP3 de 320 kbps este, evident, mai bun decât o versiune de 128 kbps, nu? De obicei, da. Dar nu este greu să bluffezi bitrate-ul și să induci în eroare ascultătorii prin “upscaling”. De fapt, upscaling-ul poate afecta uneori calitatea audio.

Codificarea audio este un proces complex, iar utilizatorul “vaxquis” al utilizatorului Stack Overflow îl oferă o explicație complicată a modului în care funcționează. Dacă vi se pare subiectul interesant, explicația sa este una dintre cele mai clare disponibile.

Cum sortezi grâul de paie?

Începeți prin descărcare Spek, care este un analizor de spectru acustic. Există altele, dar am ales Spek pe baza compatibilității sale multiplataforma și a naturii gratuite. Spek este disponibil ca fișier portabil într-un .zip; am explicat anterior atracția acestor programe.

Trageți un fișier în fereastră pentru Spek și așteptați câteva momente când desenează o diagramă. În partea de jos este timpul de rulare al pistei; în dreapta este volumul piesei și, cel mai important, frecvența afișată în stânga.

În esență, ratele de biți funcționează cu frecvență. Ratele de biți mai mari păstrează frecvențe mai mari. 320kbps se întrerupe la 20kHz, așa cum se arată mai jos. Graficul este pentru o pistă care este în 320kbps. Se presupune că există excepții, dar din moment ce există doar câteva codificatoare standard, acest lucru se aplică în cea mai mare parte.

Bitr-320kbps-Audio

Fișierele FLAC nu își pierd niciuna dintre frecvențele mai mari, de aceea sunt cunoscute ca un tip de fișier “fără pierderi”. Un FLAC adevărat este prezentat mai jos. Pentru mulți audiofili, există puține înlocuiri pentru sunetul total fără pierderi.

Bitr-FLAC-Audio

În cele din urmă, aruncați o privire la această pistă. Rețineți faptul că se întrerupe la 10 kHz. Aceasta indică un fișier de 96 kbps, deoarece acesta este locul în care au tăiat. Majoritatea oamenilor vor putea stabili că un fișier de 96 kbps sună mai slab decât majoritatea celorlalte rate de biți.

Bitr-LowQuality-MP3

iTunes nu este de acord când confirmăm că pista este de 96 kbps. De fapt, consideră că piesa este de 192 kbps. Cu alte cuvinte, a fost ridicat să apară ca ceva ce nu este.

Bitr-Cruiserweight-FalseReading

Upscaling

Puteți vedea efectul upscalingului destul de ușor dacă vă jucați cu un software adecvat. Am ales să demonstrăm folosind Îndrăzneală; din nou, este gratuit și multiplataforma.

Bitr-LAME-Needed

După prima încercare de a exporta un MP3, Audacity vă va informa că are nevoie de codificatorul LAME. Descărcați-l și puneți-l într-o locație adecvată.

Bitr-Track-Audacity

Reveniți la Audacity și plasați o piesă audio în ea.

Opțiuni Bitr-MP3

Redați piesa ca MP3 și selectați “Opțiuni” în timpul dialogului “Salvare”.

Bitr-Cruiserweight-FalseReading

În cele din urmă, introduceți melodia în playerul media ales și verificați detaliile. Este, aparent, o copie de bitrate mai mare. Orice îmbunătățire găsită va fi un placebo – pista originală nu a avut niciodată frecvențele unui fișier adevărat de 320 kbps și nici nu le-a putut recrea.

Ridicarea se face cu ușurință și poate fi foarte înșelătoare. Bineînțeles, vede cea mai frecventă utilizare a fișierelor nelegitime. Dacă calitatea audio contează chiar și puțin pentru dvs., nu există înlocuitor pentru furnizorii obișnuiți precum iTunes, 7Digital și Beatport sau CD-uri.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.