Cum să verificați starea unității pe Windows 10

1643084209 Cum sa verificati starea unitatii pe Windows 10
⏱️ 3 min read

Windows 10 are o funcție de monitorizare a stării de stocare care poate detecta problemele hardware de pe hard disk și vă poate notifica din timp pentru a vă oferi suficient timp pentru a vă salva datele, iar în acest ghid, veți învăța cum să le utilizați.

Funcția este disponibilă începând cu Windows 10 build 20226 și face parte din pagina de setări Gestionare discuri și volume pentru unitățile SSD (SSD) Non-Volatile Memory Express (NVMe). Dacă pe unitate este detectată o posibilă problemă hardware, veți primi o notificare toast care vă anunță că „un dispozitiv de stocare poate fi expus riscului de defecțiune și necesită atenția dvs.”, pe care puteți face clic pentru a accesa mai multe detalii despre problemă.

Dacă ați ratat notificarea, iar performanța unității se degradează sau acționează și doriți să verificați starea acesteia, va trebui să accesați detaliile manual prin aplicația Setări.

În acest ghid, veți afla pașii pentru a verifica starea unității fără a fi nevoie de software terță parte pe Windows 10.

Verificați starea unității cu Manage Disk and Volumes pe Windows 10

Pentru a verifica starea de sănătate a unui SSD NVMe pentru a determina dacă există riscul de defecțiune, urmați acești pași:

 1. Deschis Setări pe Windows 10.

 2. Click pe Sistem.

 3. Click pe Depozitare.

 4. În secțiunea „Gestionați setările de stocare”, faceți clic pe Gestionați discuri și volume opțiune.

  Opțiunea Gestionare discuri și volume

 5. Selectați unitatea pe care doriți să o verificați pentru probleme hardware.

 6. Apasă pe Proprietăți buton.

  Butonul proprietăți hard disk
  Butonul proprietăți hard disk

 7. În secțiunea „Sănătatea unității”, confirmați dacă unitatea este expusă riscului de defecțiune.

  Sănătatea unității Windows 10 / sursă: Microsoft
  Sănătatea unității Windows 10 / sursă: Microsoft

După ce ați finalizat pașii, dacă există o problemă hardware, veți vedea un mesaj de avertizare, cum ar fi „fiabilitatea este degradată Faceți o copie de rezervă a datelor în caz de defecțiune a unității”. Împreună cu avertismentul, primiți și informații despre fișierul rămas estimat, spațiul disponibil și temperatură.

Dacă primiți un avertisment privind riscul de defecțiune pentru un hard disk, este recomandat să faceți imediat o copie de rezervă a datelor, deoarece șansele de defecțiune sunt foarte mari.

Puteți, de asemenea, să faceți clic pe opțiunea „Fă backup acum” pentru a accesa setările de backup pentru a elimina fișierele de pe unitate, încărcându-le în OneDrive sau utilizând Istoricul fișierelor. Cu toate acestea, puteți utiliza alte instrumente, cum ar fi instrumentul System Image Backup sau software terță parte pentru a face backup la date, cum ar fi Macrium Reflect sau Clonezilla pentru a clona datele pe o nouă unitate pe Windows 10.

Dacă nu vedeți informațiile despre starea unității, este probabil să nu aveți o unitate acceptată (în prezent sunt acceptate doar SSD-urile NVMe) sau să nu rulați versiunea de Windows 10 care include această caracteristică. La momentul scrierii acestui articol, funcția este disponibilă cu versiunea 20226 și versiuni superioare.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...