Cum să verificați versiunea BIOS a computerului dvs. pe Windows 10

1642027032 Cum sa verificati versiunea BIOS a computerului dvs pe Windows
⌛ Reading Time: 3 minutes

BIOS-ul (Basic Input Output System) este una dintre cele mai importante componente ale computerului dvs. care face posibil ca software-ul să interacționeze cu hardware-ul.

Practic, BIOS-ul indică sistemului pașii pentru a efectua diverse funcții de bază, cum ar fi pornirea, și, de asemenea, găsește și configurează hardware-ul, cum ar fi procesorul, memoria, hard diskul și altele.

De obicei, BIOS-ul nu primește actualizări în mod regulat, dar uneori producătorii (de exemplu, Dell, Lenovo, Asus etc.) ar putea avea nevoie să lanseze un patch pentru a remedia o eroare, pentru a îmbunătăți stabilitatea sistemului sau pentru a activa o nouă funcție pe dispozitivul dvs. Windows 10.

Dacă aveți un computer care are BIOS, este o idee bună să aflați versiunea care este instalată în prezent pentru a vedea dacă trebuie să aplicați o nouă actualizare pentru a îmbunătăți funcționalitatea dispozitivului dvs.

În acest ghid, veți afla pașii pentru a verifica versiunea BIOS instalată pe computerul dvs. care rulează Windows 10 și ce trebuie să faceți pentru a instala noua versiune.

Verificați versiunea BIOS pe Windows 10

Similar versiunilor anterioare, pe Windows 10, verificarea versiunii BIOS este un proces simplu, urmați acești pași:

  1. Deschis start.

  2. Caută Informatii despre sistemși faceți clic pe rezultatul de sus.

    Sfat rapid: Alternativ, puteți utiliza și utilizarea Tasta Windows + R comandă rapidă de la tastatură pentru a deschide Alerga comanda și tipul msinfo32, și faceți clic O.K a deschide Informatii despre sistem.
  3. În secțiunea „Rezumatul sistemului”, căutați Versiune/Data BIOS, care vă va spune numărul versiunii, producătorul și data când a fost instalat.

    Informatii despre sistem

După ce ați finalizat pașii, dacă data instalării este mai mare de un an, sunt șanse ca producătorul dvs. să aibă disponibilă o actualizare mai nouă.

Nu ar trebui să confundați BIOS-ul cu UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). Sunt asemănătoare, dar nu la fel. UEFI este sistemul disponibil pe dispozitivele mai noi care înlocuiește BIOS-ul care depășește multe dintre limitări. Este, de asemenea, ceva pe care producătorii îl pot actualiza mai ușor, chiar și automat folosind Windows Update.

Actualizați BIOS-ul pe Windows 10

BIOS-ul este una dintre acele componente care nu a inclus niciodată un mecanism ușor de actualizare. Pentru a afla dacă există o actualizare disponibilă, trebuie să consultați pașii menționați mai sus pentru a vă vedea dispozitivul „Producător de sistem” și “Model de sistem”, iar cu aceste informații, va trebui să verificați site-ul web de asistență al producătorului pentru a vedea dacă există o nouă actualizare a BIOS-ului.

De obicei, pe site-ul de asistență al producătorului, trebuie să localizați pagina plăcii de bază (sau modelul de dispozitiv pentru dispozitive de marcă precum Dell sau HP), apoi să verificați o secțiune cu informații despre actualizarea BIOS-ului. Acesta este un exemplu de actualizări BIOS disponibile pentru o placă de bază X570 de la ASRock.

Descărcarea actualizării ASRock BIOS
Descărcarea actualizării ASRock BIOS

În pagină, veți vedea linkuri pentru a descărca actualizarea, precum și un link către instrucțiunile specifice pentru actualizarea BIOS-ului pentru această placă specială.

Dacă există o nouă actualizare, verificați cea mai recentă versiune disponibilă față de versiunea instalată pe computer. Dacă versiunea este mai mare decât cea pe care o aveți, puteți continua și descărca actualizarea.

Instalarea unei noi actualizări BIOS nu are un set de pași pe care să-i puteți folosi pe fiecare computer. Instrucțiunile vor fi întotdeauna diferite în funcție de producător și chiar de model de dispozitiv, ca atare, asigurați-vă că urmați pașii de pe site-ul web de asistență al producătorului dispozitivului.

De obicei, va trebui să faceți dublu clic pe un fișier executabil (.exe) și să urmați instrucțiunile de pe ecran. Cu toate acestea, înainte de a actualiza la o versiune nouă, asigurați-vă întotdeauna că închideți toate aplicațiile care rulează, iar dacă lucrați la un laptop, asigurați-vă că îl păstrați conectat la o sursă de alimentare. Deși de cele mai multe ori este sigur să actualizați BIOS-ul sistemului dvs., dacă dispozitivul pierde alimentarea sau interferați cu procesul, ar putea cauza o defecțiune majoră a sistemului.

Alteori, trebuie să descărcați fișierul rom și să-l salvați pe o unitate flash USB. Apoi, va trebui să porniți computerul în BIOS și, din acest mediu, puteți începe procesul de actualizare a BIOS folosind instrumentul disponibil.

.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.