Cum să verificați versiunea UEFI a computerului dvs. pe Windows 11

1643501258 Cum sa verificati versiunea UEFI a computerului dvs pe Windows
⏱️ 4 min read

Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) este una dintre cele mai importante componente ale laptopului sau computerului dvs. desktop, deoarece acest firmware este ceea ce face posibil ca software-ul să interacționeze cu hardware-ul.

Pe scurt, firmware-ul UEFI instruiește sistemul să îndeplinească unele funcții de bază, cum ar fi pornirea, și, de asemenea, găsește și configurează hardware-ul cum ar fi procesorul, memoria, hard diskul și altele, astfel încât (în acest caz) Windows 11 să poată porni. UEFI este similar cu BIOS (Basic Input/Output System), dar a fost conceput pentru a oferi caracteristici de securitate mai mari și pentru a depăși limitările tehnologiei mai vechi, cum ar fi suport mare pentru drivere, timpi de pornire mai rapid și multe altele.

De obicei, acest tip de firmware nu primește actualizări frecvent, dar uneori producătorii de dispozitive (de exemplu, HP, Dell, Lenovo, Asus și toți ceilalți) pot fi nevoiți să lanseze un patch pentru a remedia erori, a îmbunătăți stabilitatea, a suporta procesoare noi, sau funcții noi pe Windows 11.

Dacă aveți un computer care are firmware UEFI, este o idee bună să aflați versiunea pentru a determina dacă trebuie să aplicați o nouă actualizare pentru a rezolva problemele sau pentru a îmbunătăți funcționalitatea computerului.

În acest ghid, veți afla pașii pentru a verifica versiunea UEFI pe Windows 11 și ce trebuie să faceți pentru a instala noua versiune.

Verificați versiunea UEFI pe Windows 11

Pentru a verifica versiunea UEFI pe Windows 11:

  1. Deschis start pe Windows 11.

  2. Caută Informatii despre sistemși faceți clic pe rezultatul de sus pentru a deschide aplicația.

    Sfat rapid: Alternativ, puteți utiliza și Tasta Windows + R comandă rapidă de la tastatură pentru a deschide Alerga comandă și tastați msinfo32, și faceți clic O.K a deschide Informatii despre sistem.
  3. Click pe Rezumatul sistemului.

  4. Verifică Modul BIOS informații pentru a determina că sistemul utilizează UEFI.

  5. Verifică Versiune/Data BIOS informații pentru a confirma versiunea UEFI pe Windows 11 și data instalării.

După ce ați finalizat pașii, dacă data instalării este mai mare de un an, sunt șanse ca producătorul dvs. să aibă disponibilă o actualizare mai nouă.

Actualizați versiunea UEFI pe Windows 11

Pentru a afla dacă există o actualizare disponibilă pentru firmware-ul UEFI al computerului dvs., trebuie să vă referiți la pașii menționați mai sus pentru a vedea dispozitivul dvs. „Producător de sistem” și “Model de sistem”, apoi utilizați aceste informații pentru a verifica site-ul web de asistență al producătorului pentru a confirma dacă există o actualizare mai nouă.

De obicei, trebuie să localizați pagina plăcii de bază (sau modelul dispozitivului pentru dispozitive de marcă precum Dell sau HP) și apoi să căutați o secțiune cu informații despre actualizarea BIOS sau UEFI. Acesta este un exemplu de actualizări BIOS disponibile pentru o placă de bază X399 de la ASRock.

Descărcați actualizarea UEFI
Descărcați actualizarea UEFI

Pe pagină, veți vedea linkuri pentru a descărca actualizarea și un link către instrucțiunile specifice pentru a actualiza UEFI pentru această placă specială.

Dacă există o nouă actualizare, verificați cea mai recentă versiune disponibilă față de versiunea instalată pe dispozitiv. În acest caz, versiunea este mai mare decât cea pe care o aveți, apoi mergeți mai departe și descărcați actualizarea.

Procesul de actualizare UEFI nu este același pentru fiecare computer. Ca urmare, trebuie să găsiți și să urmați instrucțiunile prezentate de producător, disponibile pe site-ul de asistență.

De obicei, este doar o chestiune de dublu clic pe un fișier executabil (.exe) și de a urma instrucțiunile de pe ecran. Cu toate acestea, înainte de actualizare, asigurați-vă că închideți toate aplicațiile care rulează și, dacă lucrați la un laptop, păstrați-l conectat la o sursă de alimentare. Deși de cele mai multe ori este sigur să actualizați interfața unificată de firmware extensibilă a sistemului, dacă computerul pierde alimentarea sau interferați cu procesul, acesta ar putea face computerul inutilizabil.

Alteori, va trebui să creați un suport de pornire care să conțină fișierele ROM pe care le puteți utiliza pentru a porni computerul și a aplica actualizarea.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x