Cum să vezi cine te urmărește online (și cum să-l oprești)

Como ver quem está rastreando você online (e pare com isso)
⏱️ 9 min read

Ați căutat vreodată un produs, doar pentru a fi confruntat cu o reclamă pentru același produs exact pe un site web complet fără legătură? Acesta este un exemplu al modului în care companiile vă urmăresc online și publicitatea direcționată în acțiune.

Anunțurile vizate sunt rețelele de publicitate care vă urmăresc mișcările online. Aceste rețele pot utiliza aceste informații pentru a vă viza cu reclame foarte specifice, personalizate.

Anunțurile direcționate de pe Internet încep să se simtă puțin prea direcționate? Există modalități de a opri aceste rețele să spioneze fiecare mișcare! Aici vă arătăm cum să blocați urmărirea pe mai multe site-uri în Safari, Chrome, Mozilla Firefox și Opera.

Ce este urmărirea pe mai multe site-uri?

Urmărirea pe mai multe site-uri este organizațiile care vă urmăresc mișcările pe mai multe site-uri web. Aceste rețele pot utiliza aceste date pentru a crea un profil de utilizator, care include de obicei toate produsele pe care le-ați vizualizat recent online. Acesta este motivul pentru care puteți vizualiza un produs pe un singur site web, apoi puteți întâlni o reclamă pentru același produs exact pe un site web complet fără legătură.

Dacă începeți să vă simțiți urmăriți, există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce urmărirea între site-uri. În funcție de alegerea browserului web și a site-urilor pe care le vizitați, este posibil ca aceste tehnici să nu blocheze cu succes fiecare rețea publicitară. Cu toate acestea, acestea vor limita cantitatea de informații la care au acces aceste rețele de publicitate, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra confidențialității dvs. online.

Vedeți exact cine vă urmărește cu Raportul de confidențialitate al Safari

Browserul Safari Apple vă oferă opțiunea de a bloca urmărirea pe mai multe site-uri. De asemenea, are un Raport de confidențialitate care afișează toate site-urile și agențiile care colectează informații despre dvs.

Înainte de a bloca aceste trackere, vă recomandăm să examinați exact ce site-uri vă urmăresc online și să colecteze informații despre dvs. Înarmat cu aceste informații, puteți decide că urmărirea pe mai multe site-uri nu este o problemă uriașă pentru obiceiurile dvs. specifice de navigare sau puteți decide să evitați anumite site-uri web.

Pentru a accesa raportul de confidențialitate al Safari:

1. Lansați browserul web Safari.

2. În bara de instrumente, selectați „Safari -> Raport de confidențialitate”.

3. Selectați fila „Site-uri web”. Aceasta va afișa informații despre toate site-urile web care vă profilează.

4. Selectați fila „Trackers”. Aceasta afișează o listă cu toate trackerele care colectează informații despre dvs. Aceasta include companiile care au creat aceste trackere și de câte ori Safari a detectat aceste trackere în timpul sesiunilor dvs. de navigare.

De asemenea, puteți verifica cât de intruziv este un anumit site web navigând la site-ul în cauză și apoi selectând pictograma scut care apare alături de bara de adrese a Safari. Apoi puteți selecta „Urmăritori pe această pagină web”, iar Safari va afișa o listă cu toți urmăritorii activi pe această pagină web.

După ce ați văzut toate site-urile și agențiile care vă urmăresc, dacă doriți să blocați următorii:

1. În bara de instrumente Safari, selectați „Safari -> Preferințe …”

2. Selectați fila „Confidențialitate”.

3. Bifați următoarea casetă de selectare: „Preveniți urmărirea pe mai multe site-uri”.

Safari va împiedica acum urmăritorii să vă urmărească pe World Wide Web.

Blocați trackerele cu extensia Chrome Ghostery

Pe măsură ce navigați pe web, Chrome poate trimite o solicitare ca site-urile web să nu colecteze sau să urmărească datele dvs. de navigare.

Este important să rețineți că aceasta este o cerere, deci nu există nicio garanție că fiecare site web va onora solicitarea. În mod frustrant, Chrome nu oferă informații despre site-urile web care vă urmăresc online. Cu toate acestea, vă recomandăm în continuare să activați această caracteristică, deoarece poate ajuta la minimizarea numărului de site-uri web care vă urmăresc mișcările online:

1. În colțul din dreapta sus al Chrome, selectați pictograma meniului cu trei puncte, apoi „Setări”.

2. În meniul din stânga, selectați „Confidențialitate și securitate”.

Google Chrome poate trimite site-urilor web o solicitare Nu urmăriți.

3. Faceți clic pe „Cookie-uri și alte date ale site-ului”.

4. Găsiți glisorul „Nu urmăriți” și împingeți-l în poziția „Pornit”.

Acum, Chrome va trimite o solicitare „Nu urmăriți” fiecărui site pe care îl vizitați. Deoarece aceasta este doar o solicitare, poate doriți să luați măsuri suplimentare pentru a vă proteja confidențialitatea online.

Ghostery este o extensie Chrome care vă permite să vizualizați și să blocați trackerele online. După instalarea Ghostery, puteți vizualiza toate trackerele care sunt active pe un anumit site web:

1. Accesați site-ul în cauză.

2. Faceți clic pe pictograma „Extensii” din bara de instrumente Chrome.

Puteți bloca trackerele online utilizând extensia Ghostery pentru Google Chrome.

3. Selectați „Ghostery” pentru a vedea o listă cu toate trackerele detectate de această extensie.

Extensia Ghostery Chrome dezvăluie informații detaliate despre toate trackerele care sunt active pe site-ul curent.

4. Puteți bloca toate aceste trackere selectând fila „Detaliat” și apoi făcând clic pe „Limitați site-ul”.

Repetați acest proces pentru fiecare site pe care îl vizitați și ar trebui să observați o reducere semnificativă a anunțurilor vizate.

Activați protecția îmbunătățită de urmărire Mozilla Firefox

Firefox are o caracteristică îmbunătățită de protecție a urmăririi care poate bloca toate trackerele cross-site identificate de Deconectat. Această funcție vă poate păstra, de asemenea, confidențialitatea online blocând trackerele de pe rețelele de socializare, amprentele digitale și criptominele, făcându-l un excelent pentru utilizatorii de internet conștienți de securitate.

Protecția îmbunătățită de urmărire ar trebui să fie activată în mod implicit. Cu toate acestea, puteți verifica dacă este activ pentru instalarea dvs. particulară Firefox navigând la orice site web. Apoi, faceți clic pe pictograma micului scut care apare lângă bara de adrese a Firefox – ar trebui să vedeți un mesaj care să confirme că este activată Protecția îmbunătățită de urmărire.

Funcția de protecție îmbunătățită a urmăririi Mozilla Firefox este activată în mod implicit.

Dacă Protecția îmbunătățită de urmărire nu este activată, vă recomandăm să o activați:

1. În colțul din dreapta sus al Firefox, selectați pictograma cu trei linii, apoi „Preferințe”.

2. În meniul din stânga, selectați „Confidențialitate și securitate”.

3. Acum puteți selecta „Standard” sau „Strict”. Rețineți că „Strict” poate afecta funcționalitatea anumitor site-uri web, de aceea este recomandat să optați pentru „Standard”, cu excepția cazului în care solicitați în mod specific un nivel mai mare de protecție.

Utilizatorii Mozilla Firefox pot alege între securitatea „Standard” și „Strict”.

Similar cu Chrome, Firefox poate trimite o cerere „Nu urmăriți”. În timp ce vă aflați în meniul „Confidențialitate și securitate”, vă recomandăm să activați caracteristica Mozilla Do Not Track.

Opera: Cum să blocați trackerele și să faceți excepții

Când ați instalat Opera pentru prima dată, acesta v-a dat opțiunea de a bloca trackerele. Dacă nu ați luat Opera la ofertă atunci, puteți începe blocarea trackerelor acum:

1. În partea stângă a browserului Opera, faceți clic pe pictograma roată. Aceasta deschide setările Opera.

2. În meniul din stânga, selectați „Basic”.

3. Găsiți glisorul „Block Trackers” și împingeți-l în poziția „On”.

4. Blocarea trackerelor poate afecta funcționalitatea anumitor site-uri web. Dacă începeți să observați un comportament ciudat pe un anumit site web, vă recomandăm să adăugați acel site la lista dvs. „Excepții”. Permițând acestui site să utilizeze trackere, ar trebui să puteți rezolva toate problemele pe care le întâmpinați.

Pentru a face o excepție pentru unul sau mai multe site-uri web:

1. Lansați setările Opera făcând clic pe pictograma cu roată mică.

2. Navigați la „De bază -> Gestionați excepțiile”.

Puteți adăuga excepții la lista de blocare a trackerelor Opera.

3. Faceți clic pe „Adăugați” și apoi tastați adresa site-ului unde doriți să permiteți urmăritorilor.

Clătiți și repetați pentru toate site-urile pe care doriți să le adăugați la lista de excepții.

Încheierea

Nimănui nu-i place să simtă că este urmărit! Acum, că știi cine te urmărește online, poți continua să-i oprești în actele lor. Poate doriți să treceți la aceste browsere axate pe confidențialitate pentru a vă proteja confidențialitatea.

Legate de:

  • Cum diferența de confidențialitate păstrează datele atât utile, cât și confidențiale
  • 5 moduri de a vă proteja confidențialitatea pe Google Chrome
  • Cele 12 servicii de e-mail cele mai sigure pentru o mai bună confidențialitate

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x