Cum se activează browserul specific site-ului (SSB) în Firefox

Cum se activează browserul specific site-ului (SSB) în Firefox

Dacă ați încercat puțin ca Firefox să ajungă la curent cu funcționalitatea aplicației web progresive Chrome (PWA), așteptarea dvs. s-ar putea să se încheie. Mozilla a cochetat cu funcția de browser specific site-ului (SSB) de câteva ori de-a lungul anilor (de exemplu, Prism) și a acceptat-o ​​pe mobil încă din 2017, dar începând cu Firefox 73, pare să se îndrepte spre a deveni o parte centrală a browserului desktop.

În prezent, este ascuns ca o caracteristică experimentală, dar îl puteți activa și utiliza în orice versiune majoră a browser-ului Firefox (Nightly, Developer, Beta, stabil) înainte ca acesta să fie lansat în cele din urmă și să devină disponibil în mod implicit.

Ce face un browser specific site-ului?

Browser Firefox vs SSB

Un browser specific site-ului creează în esență o „aplicație” din orice site web, care rulează într-o instanță separată a browserului și se comportă ca o aplicație desktop. Asta înseamnă că unele site-uri pot deveni „cetățeni de primă clasă”, cu butoane din bara de activități, funcționalitate offline, lansare de tip program și alte avantaje care le fac mai ușor de utilizat decât site-urile tradiționale bazate pe browser.

Firefox Ssb Chrome Pwa
Browser Chrome vs Chrome PWA

De asemenea, elimină o mulțime de bare de instrumente ale browserului dvs., meniuri și alte funcționalități ale interfeței de utilizare (implementarea curentă a Firefox începând cu versiunea 74, în special, elimină mult), limitându-vă în principal la ceea ce site-ul web este programat să facă. În funcție de aplicație sau site, acest lucru vă poate face experiența mai ușoară, deși site-urile care nu sunt construite pentru standardul SSB / PWA pot fi mai puțin utilizabile.

Cum se activează

1. Tastați despre: config în bara de adrese Firefox și faceți clic pe lângă avertisment.

ad-banner
Configurare Firefox Ssb

2. În bara de căutare, tastați browser.ssb.enabled.

3. Ar trebui să vedeți aici o valoare booleană, așa că apăsați butonul săgeată din dreapta pentru a comuta valoarea la true.

Firefox Ssb Config Boolean

4. Reporniți browserul.

Cum să-l folosească

1. Accesați orice site web pe care doriți să îl utilizați ca aplicație. Aplicația de chat Discord este un bun exemplu, deoarece are deja o aplicație desktop care utilizează cadrul Electron pentru a rula tehnologiile web ca program, ceea ce înseamnă că o versiune SSB / PWA ar trebui să arate destul de similară cu versiunea desktop existentă.

Firefox Ssb Exemplu Discord Nu Ssb

2. Faceți clic pe cele trei puncte din bara de adrese din dreapta adresei URL.

3. Selectați fie „Instalați acest site web ca aplicație”, fie „Lansați browserul specific site-ului”. (Acest lucru poate varia în funcție de versiunea pe care o utilizați.)

Lansare Firefox Ssb Discord Ssb

4. Aceasta va instala o comandă rapidă către aplicație direct pe desktop, permițându-vă să o accesați ca și cum ați face un program normal. Dacă aplicația are deja o versiune pentru desktop, le puteți folosi pe amândouă în același timp, dacă doriți.

Firefox Ssb Lansează aplicația Discord

5. Pentru a vă gestiona site-urile web instalate în viitor, navigați la meniul hamburger și găsiți elementul „Site Browsers” sau „Website-uri instalate” (depinde de versiunea dvs. Firefox).

Site-uri de meniu Firefox Ssb Hamburger

6. Faceți clic pe un site aici îl veți lansa într-o fereastră nouă. În versiunea stabilă actuală (Firefox 74), asta e tot ce puteți face, dar Developer și Nightly includ ambele un „X” în partea dreaptă care vă permite să ștergeți site-ul web instalat.

Gestionarea site-ului Firefox Ssb Nightly

Viitorul aplicațiilor web în Firefox

Chrome acceptă deja destul de bine aplicațiile web progresive, întrucât Google a creat practic standardul, așa că puteți juca cu el acolo dacă doriți să vedeți cum ar putea arăta această caracteristică odată ce Mozilla a terminat de dezvoltat. Versiunea Firefox este încă relativ dură și în culise, dar dacă trebuie să utilizați un PWA / SSB pe Firefox chiar acum, este acolo. Vor face parte din viitorul Internet, iar asistența Firefox pentru ei este un pas important înainte pentru browser.

Dacă sunteți utilizator Linux (și nu utilizator Firefox), puteți crea propriile aplicații web folosind Peppermint în Linux sau Hermit în Android.

Credite de imagine: Sigla Firefox, Biblioteca de widgeturi pentru interfața de utilizare Javascript

Legate de:

Scroll to Top