Cum se adaugă utilizatori în grupuri de pe linia de comandă Linux

Cum se adaugă utilizatori în grupuri de pe linia de comandă Linux
⏱️ 4 min read

Utilizarea grupurilor în Linux formează baza controlului accesului la sistemele și rețelele locale. Pe scurt, totul este considerat un fișier în Linux – de la documente text de bază la hard disk – și acele fișiere au toate un grup proprietar. Dacă nu faceți parte din grupul care controlează un anumit fișier, este posibil să nu aveți acces la citire sau scriere la acel fișier, astfel încât abilitățile dvs. de utilizator ar putea fi diminuate în acest sens.

Acest articol va discuta câteva moduri în care puteți adăuga utilizatori la grupuri. Indiferent dacă creați un utilizator nou sau îl modificați pe unul existent, ar trebui să găsiți ceva util aici.

Ce grup deține un fișier?

Cea mai simplă modalitate de a afla ce grupuri controlează ce fișiere din sistemul dvs. este să accesați aceste informații cu ajutorul fișierului ls utilitate. Tip ls în terminalul dvs. din orice director care conține fișiere și veți vedea ceva de genul următoarei imagini.

Captura de ecran de aici arată ls -l comandă listând atributele diferitelor fișiere în format lung ( -l opțiune).

Prima imprimare arată conținutul rar din directorul principal al utilizatorului de testare. În acel director există două subdirectoare („discuri” și „imagine”) și un fișier binar („photorec.ses”). Citirea „drwxr-xr-x” arată mai întâi că este un director („d”); apoi afișează permisiunile proprietarului directorului („rwx”), ale grupului său („rx”) și ale tuturor celorlalți utilizatori („rx”).

Proprietarului îi este permis să citească („r”), să scrie („w”) și să execute („x”) accesul în acel director, ceea ce are sens. Utilizatorii din grupul „test”, care poartă numele utilizatorului individual, primesc permisiuni „rx”. De asemenea, tuturor celorlalți utilizatori li se permite accesul de citire și executare.

Proprietățile celuilalt subdirector și fișier din directorul inițial al testului variază oarecum față de acel director inițial. Testul, de exemplu, nu are voie să scrie în directorul „imagine” deoarece rădăcina deține acel director. În următoarea imagine priviți ce se întâmplă dacă test încearcă să creeze un fișier text acolo.

Acces interzis

Adăugarea unui utilizator nou la un grup

Să presupunem că doriți să acordați altui utilizator acces la fișierele testului prin intermediul grupului „test”. Puteți face acest lucru pentru un utilizator nou adăugând un parametru la useradd comanda. Mai exact, puteți utiliza:

pentru a crea un nou utilizator numit „master” care este alăturat grupului „test”.

-m opțiunea creează directorul de acasă al noului utilizator la „/ home / master”. -G test adaugă master la „testul” suplimentar al grupului. -s /bin/bash face ca shell-ul implicit al masterului să fie shell bash.

Puteți găsi asociațiile de grup ale oricărui utilizator utilizând comanda:

Vedeți ieșirea din următoarea imagine.

Lista grupurilor

Adăugați un utilizator existent într-un grup

Dacă ați avea deja utilizatorul „master” la locul său, îl puteți modifica cu

-G opțiunea de aici este similară cu useradd comanda de mai sus. Aici puteți specifica mai multe grupuri cu o listă separată prin virgule, cum ar fi „test, video, optic”.

Asigurați-vă că utilizați -a opțiunea de a adăuga aceste grupuri utilizatorului existent. Dacă omiteți -a parametru, veți elimina utilizatorul existent din toate grupurile care nu sunt furnizate în lista dvs. separată prin virgule.

Ce zici de eliminarea unui grup?

Puteți utiliza comanda:

De exemplu, gpasswd -d master test va elimina utilizatorul „master” din grupul „test”.

Utilizator adaugă utilizator eliminat

Concluzie

Acum ar trebui să aveți cunoștințele necesare pentru a adăuga utilizatori la grupuri și a schimba ce grupuri și utilizatori din sistemul dvs. au acces la fișierele dvs. și ale altora.

Nu luați ușor aceste comenzi simple. Este posibil să înceapă doar o călătorie lungă către securitatea sistemului, dar se asigură că utilizatorii sunt separați în mod corespunzător și nu își pot abuza puterea, nici în cunoștință de cauză, nici în neștiință.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x