Cum se adaugă utilizatori în serverul Ubuntu

Cum se adaugă utilizatori în serverul Ubuntu
⏱️ 4 min read

Vrei să știi cum să adaugi un utilizator pe serverul Ubuntu? Se pare că există două moduri diferite de a îndeplini această sarcină – useradd și adduser. Ambele sunt modalități bune de a crea noi utilizatori pentru serverul dvs. În acest articol vom trece în revistă ambele metode, precum și cum să adăugați utilizatori la grupuri, să configurați sudo și chiar să ștergeți utilizatori!

Notă: În acest articol vom folosi maketecheasier ca utilizator. Când configurați acest lucru, asigurați-vă că îl schimbați cu propriul dvs. nume de utilizator. De asemenea, metoda enumerată mai jos va funcționa în orice distribuție Linux. Ubuntu este folosit doar ca exemplu.

Crearea unui nou utilizator cu useradd

Crearea unui nou utilizator cu useradd comanda se poate face foarte ușor și are o mulțime de comutatoare și semnalizatoare diferite pentru a configura utilizatorul într-un anumit mod. De exemplu, dacă doriți să creați un utilizator fără un director de acasă sau altceva, l-ați crea astfel.

Cu toate acestea, dacă doriți ca utilizatorul dvs. să fie configurat cu un director principal și adăugat la anumite grupuri specifice de care aveți nevoie, va trebui să faceți ceva de genul acesta:

useradd comanda este un instrument nativ inclus în Linux. Este puternic și cu siguranță nu este la fel de ușor de utilizat ca adduser comanda. Cu toate acestea, atunci când creați un utilizator pe serverul Ubuntu, puterea este adesea mai importantă decât a fi ușor de utilizat.

Crearea unui nou utilizator cu adduser

Folosind adduser configurarea unui utilizator poate fi utilă, în special pentru utilizatorii care au nevoie de ceva mai ușor de utilizat. Motivul pentru aceasta este atunci când creați un utilizator cu această comandă, aceasta îi solicită adesea creatorului să configureze informații de bază și să specifice anumite lucruri în timpul creării sale din poartă. Acest lucru este în contrast cu useradd.

Intr-un terminal introduceți următoarele:

ubuntu-server-create-user-adduser

Când creați un utilizator cu această comandă, puteți completa lucruri precum informații despre profil, număr de telefon, prenume și prenume, împreună cu multe alte informații utile.

Adăugarea de utilizatori la grupuri

Adăugarea utilizatorilor la un grup este o parte esențială a controlului a ceea ce pot face utilizatorii dvs. cu sistemul. Dacă doriți să adăugați un utilizator la un anumit grup, va trebui mai întâi să aflați ce grupuri sunt în sistem. Acest lucru se poate face în terminal cu una sau două comenzi.

Dacă doriți să enumerați fiecare grup de pe sistem, încercați această comandă:

ubuntu-server-list-grup

Notă: puteți crea, de asemenea, un grup nou folosind groupadd groupname.

Aceasta va imprima o listă cu fiecare grup din sistem. De aici, veți putea decide exact la ce grupuri trebuie adăugat utilizatorul dvs. Doriți să aflați la ce grupuri este adăugat deja utilizatorul actual? Încercați grupuri în terminal.

fișier ubuntu-server-sudoer

Adăugarea unui utilizator într-un grup este ușoară odată ce știți numele grupului. În acest exemplu, vă vom arăta cum să adăugați un utilizator la grupul sudo, astfel încât utilizatorul dvs. nou creat să poată executa comenzi sudo.

Introduceți următoarea comandă pentru a adăuga utilizatorul la grupul sudoer:

Notă: probabil ar trebui să executați această comandă ca root sau ca alt utilizator care poate sudo.

Ștergerea utilizatorilor

Dacă doriți să ștergeți utilizatorul nou creat sau doar un utilizator pe care îl aveți pe serverul Ubuntu de care doriți să scăpați, iată cum o faceți.

Intr-un terminal, introduceți:

Aceasta vă va șterge utilizatorul. Dacă doriți să ștergeți și directorul principal al utilizatorului, va trebui să adăugați fișierul -r comutați la sfârșitul comenzii. De asemenea, ar trebui să luați în considerare adăugarea -f pentru a forța ștergerea fișierelor în cazul în care directoarele refuză ștergerea.

Concluzie

Când vine vorba de asta, singura diferență reală între useradd și adduser este implementarea sa. La sfârșitul zilei, cu unul completați toate informațiile într-un prompt și cu celălalt utilizați diferite steaguri și comutatoare pentru a vă asigura că utilizatorul dvs. este configurat așa cum doriți. Ambele funcționează excelent pentru cazul de utilizare pentru care au fost create.

Ce preferați să utilizați, adduser sau useradd? Spuneți-ne mai jos!

Credit de imagine: Cameră cu servere

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x