Cum se alege cel mai bun ecran pentru laptop

Cum se alege cel mai bun ecran pentru laptop

⌛ Reading Time: 6 minutes

Dacă sunteți în căutarea unui laptop, unul dintre lucrurile pe care ar trebui să le luați în considerare este tipul de ecran pe care îl folosește. Nu toate ecranele sunt realizate în mod egal, iar un ecran de calitate slabă poate fi o problemă. La urma urmei, te vei uita la el pentru perioade lungi de timp. Din păcate, sensul tuturor acronimelor, evaluărilor și numerelor aparent lipsite de sens poate fi confuz. Nu știți diferența dintre un afișaj IPS și TN? Confuz de câte „nits” ar trebui să fie ecranul tău? Ai ajuns la locul potrivit. Iată lucrurile de care ar trebui să luați notă atunci când alegeți ecranul laptopului.

Marimea ecranului

Primul lucru pe care vrei să îl iei în considerare atunci când vine vorba de un ecran pentru laptop este cât de mare vrei să mergi. Ecranele laptopului sunt măsurate în diagonală de la colț la colț. Au dimensiuni; cu toate acestea, majoritatea se încadrează în categoria 13 – 15 inci, dar puteți găsi laptopuri mai mici (11 – 12 inci). În schimb, puteți găsi laptopuri cu ecrane semnificativ mai mari. Cel mai frecvent este de 17 inci; cu toate acestea, există unele care sunt chiar mai mari.

În general, ecranele de 13 până la 15 inci sunt cele mai frecvente. Greutatea laptopului crește odată cu dimensiunea ecranului, deci, dacă vă folosiți laptopul mai ales pe drum, probabil că veți dori să rămâneți la un model de 13 inci. Dacă laptopul dvs. locuiește în primul rând acasă, probabil că veți dori să optați pentru un ecran de 15 inci, deoarece proprietățile imobiliare suplimentare vor facilita lucrul la ochi.

Rezolutia ecranului

Toate ecranele laptopului sunt realizate din pixeli. Pixelii sunt în esență puncte individuale minuscule care arată diferite elemente ale ecranului laptopului. Lucrând la unison, acești pixeli pot afișa imaginea pe care o vedeți pe ecranul laptopului. Cu cât aveți mai mulți pixeli, cu atât rezoluția ecranului este mai mare. Un ecran cu rezoluție mai mare înseamnă o imagine mai clară și mai clară.

Pixeli ecran laptop

Când faceți cumpărături, veți vedea laptopuri cu ecrane cu rezoluții diferite. Vă recomandăm să optați pentru o mașină care are un ecran de 1920 x 1080 sau mai mare. Veți da peste ecrane care au o rezoluție mai mică. De obicei, aceste mașini vor fi la un preț mai mic. Acesta este, în mare parte, un caz de „obții ceea ce plătești”. Ecranele cu rezoluții mai mari au mai mulți pixeli, ceea ce înseamnă că pot afișa mai mult conținut.

Compararea rezoluției ecranului laptopului

De asemenea, puteți opta pentru ecrane de laptop cu ecrane cu rezoluție mai mare, cum ar fi 2560 x 1440 (2K) sau 3840 x 2160 (4K). În timp ce aceste rezoluții mai mari vor oferi un afișaj mai clar, ele pot consuma mai multă energie.

Tipuri de panouri

Când vine vorba de ecrane pentru laptopuri, există o varietate de panouri din care poate alege un producător și toate vin la prețuri diferite. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că panourile de calitate superioară sunt mai scumpe și că costurile suplimentare sunt transmise consumatorului.

Panouri de ecran pentru laptop

TN (Twisted Nematic) – Acesta este cel mai vechi tip de panou și este ușor și ieftin de produs. Drept urmare, ecranele TN se găsesc adesea în dispozitivele de nivel inferior. În general, suferă de unghiuri de vizualizare mai slabe și o reproducere mai puțin precisă a culorilor. Acestea fiind spuse, panourile TN sunt cunoscute pentru rate de reîmprospătare relativ ridicate și sunt mai conștiente de buget.

IPS (comutare în plan) – Aceste panouri au căutat să remedieze problemele cu ecranele TN. Panourile IPS au unghiuri de vizualizare excelente și au o precizie mai bună a culorilor. După cum ați fi putut ghici, panourile IPS sunt mai scumpe de producție. Prin urmare, le găsiți în general pe dispozitive de gamă medie sau superioară.

OLED (diodă cu lumină organică) – Toate ecranele sunt formate din pixeli cu o lumină de fundal care permite utilizatorului să vadă ecranul. Cu afișajele LED tradiționale, lumina de fundal iluminează toți pixelii. Acest lucru poate avea ca rezultat ca unele culori să pară spălate, iar negrii să pară mai gri. Pe de altă parte, OLED-urile pot activa și dezactiva iluminarea din spate a fiecărui pixel individual. Acest lucru are ca rezultat o reproducere mai precisă a culorilor și negri adevărați. În timp ce ecranele OLED sunt obișnuite pe smartphone-uri, sunt puțin mai rare pe laptopuri. Acestea fiind spuse, mulți producători oferă laptopuri cu ecrane OLED; cu toate acestea, acestea tind să fie cele mai de top oferte de top.

Luminozitate

Cât de luminos este ecranul laptopului dvs. are un impact semnificativ asupra utilizabilității laptopului. Utilizarea unui laptop în exterior sau într-o zonă bine luminată poate duce la un afișaj spălat. Vizibilitatea redusă a ecranului vă poate distruge productivitatea, astfel încât să aveți un ecran care poate fi citit în aer liber este o necesitate. Aceasta înseamnă că ecranul dvs. trebuie să poată deveni mai luminos decât lumina din jur pentru a putea fi citit.

Ecran laptop în exterior

Luminozitatea ecranului se măsoară în „nits”. Pentru a simplifica lucrurile, amintiți-vă că cu cât sunt mai mari, cu atât ecranul va fi mai luminos. În cazul laptopurilor, consensul general este că ecranul ar trebui să aibă cel puțin 250 de niți. Acestea fiind spuse, dacă aveți tendința de a vă folosi laptopul în exterior sau în lumina directă a soarelui, probabil că veți dori să optați pentru un laptop capabil să emită mai mult de 300 de nituri. Există afișaje care se laudă cu mult mai multe nits; cu toate acestea, un ecran mai luminos va consuma mai multă energie, rezultând o descărcare mai rapidă a bateriei.

Tarife de reîmprospătare

Rata de reîmprospătare va determina cât de lină este imaginea. Pentru a avea o imagine netedă, ecranul dvs. trebuie să „redeseneze” ceea ce este afișat de multe ori pe secundă. Cât de rapid este capabil să facă acest lucru (măsurat în hertz) este cunoscut sub numele de rata de reîmprospătare.

Ecranele computerului încep cu o rată de reîmprospătare de 60Hz. Acest lucru asigură mișcare lină. Orice mai puțin și operațiuni precum mișcarea mouse-ului ar părea sacadat. Unele modele de laptopuri au rate de reîmprospătare semnificativ mai mari – afișajele de 120, 144, 240, chiar și 360Hz pot fi găsite în natură. Ecranele pentru laptopuri cu rate de reîmprospătare mai mari se găsesc de obicei la modelele mai scumpe. Cu toate acestea, costul mai multor bani nu înseamnă neapărat că veți beneficia.

Laptop Screen Gaming

Utilizatorul mediu al laptopului probabil că nu va observa o mare diferență între standardul de 60Hz și unul mai mare. Acestea fiind spuse, dacă sunteți un jucător, veți observa imagini mai clare. Dacă veți beneficia de o rată de reîmprospătare mai mare depinde de ceea ce veți face cu mașina dvs. și de propria percepție individuală. Unii oameni jură cu o rată de reîmprospătare mai mare, în timp ce alții ridică din umeri. Totul este în ochii privitorului.

Ce cauți pe ecranul unui laptop? Spuneți-ne în comentarii!

Legate de:

  • Cum să liniștiți ventilatorul zgomotos al laptopului
  • Merită cumpărat un laptop pentru jocuri în 2021?
  • Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra un laptop folosit

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.