A anula git add înainte de o comitere, aleargă git reset <file> sau git reset pentru a dezinstala toate modificările.

În versiunile mai vechi de Git, comenzile erau git reset HEAD <file> și git reset HEAD respectiv. Acest lucru a fost schimbat în Git 1.8.2

Puteți citi mai multe despre alte acțiuni Git utilizate în mod obișnuit în aceste articole utile:

Iată câteva informații suplimentare despre Git

Înțelegeți cele trei secțiuni ale unui proiect Git

Un proiect Git va avea următoarele trei secțiuni principale:

  1. Director Git
  2. Director de lucru (sau arborele de lucru)
  3. Zona de organizare

Director Git (situat în YOUR-PROJECT-PATH/.git/) este locul unde Git stochează tot ce are nevoie pentru a urmări cu precizie proiectul. Aceasta include metadate și o bază de date obiect care include versiuni comprimate ale fișierelor proiectului.

director de lucru este locul în care un utilizator face modificări locale la un proiect. Directorul de lucru extrage fișierele proiectului din baza de date a obiectelor din directorul Git și le plasează pe mașina locală a utilizatorului.

zona de punere în scenă este un fișier (numit și „index”, „etapă” sau „cache”) care stochează informații despre ceea ce va intra în următorul dvs. commit. Un commit este atunci când îi spui Git să salveze aceste modificări etapizate. Git face un instantaneu al fișierelor așa cum sunt și stochează permanent acel instantaneu în directorul Git.

Cu trei secțiuni, există trei stări principale în care un fișier poate fi în orice moment: comis, modificat sau organizat. Tu modifica un fișier de fiecare dată când faceți modificări în directorul dvs. de lucru. În continuare, este pus în scenă când îl mutați în zona de înscenare. În cele din urmă, este angajat după o comitere.

Instalați Git

Configurați mediul Git

Git are un git config instrument care vă permite să vă personalizați mediul Git. Puteți schimba modul în care arată și funcționează Git setând anumite variabile de configurare. Rulați aceste comenzi de pe o interfață de linie de comandă de pe computerul dvs. (Terminal în Mac, Prompt de comandă sau Powershell în Windows).

Există trei niveluri în care sunt stocate aceste variabile de configurare:

  1. Sistem: situat în /etc/gitconfig, aplică setările implicite fiecărui utilizator al computerului. Pentru a face modificări la acest fișier, utilizați fișierul --system opțiune cu git config comanda.
  2. Utilizator: situat în ~/.gitconfig sau ~/.config/git/config, aplică setările unui singur utilizator. Pentru a face modificări la acest fișier, utilizați fișierul --global opțiune cu git config comanda.
  3. Proiect: situat în YOUR-PROJECT-PATH/.git/config, aplică setările numai proiectului. Pentru a face modificări la acest fișier, utilizați fișierul git config comanda.

Dacă există setări care intră în conflict unele cu altele, configurațiile la nivel de proiect le vor suprascrie pe cele de la nivel de utilizator, iar configurațiile la nivel de utilizator le vor suprascrie pe cele de la nivel de sistem.

Notă pentru utilizatorii Windows: Git caută fișierul de configurare la nivel de utilizator (.gitconfig) în dumneavoastră $HOME director (C:Users$USER). Git caută și el /etc/gitconfig, deși este relativ la rădăcina MSys, care este oriunde decideți să instalați Git pe sistemul Windows când rulați programul de instalare. Dacă utilizați versiunea 2.x sau mai recentă a Git pentru Windows, există și un fișier de configurare la nivel de sistem la C:Documents and SettingsAll UsersApplication DataGitconfig pe Windows XP și în C:ProgramDataGitconfig pe Windows Vista și mai recent. Acest fișier de configurare poate fi modificat numai de git config -f FILE ca administrator.

Adăugați numele și adresa de e-mail

Git include numele de utilizator și adresa de e-mail ca parte a informațiilor dintr-un commit. Veți dori să configurați acest lucru în fișierul de configurare la nivel de utilizator cu aceste comenzi:

git config --global user.name "My Name"
git config --global user.email "[email protected]"

Schimbați editorul de text

Git folosește automat editorul de text implicit, dar puteți schimba acest lucru. Iată un exemplu pentru a utiliza editorul Atom în schimb ( --wait opțiunea spune shell-ului să aștepte editorul de text, astfel încât să puteți face treaba în el înainte ca programul să continue):

git config --global core.editor "atom --wait"

Adăugați culoare la ieșirea Git

Puteți configura shell-ul pentru a adăuga culoare la ieșirea Git cu această comandă:

git config --global color.ui true

Pentru a vedea toate setările de configurare, utilizați comanda git config --list.

Inițializați Git într-un proiect

Odată ce Git este instalat și configurat pe computerul dvs., trebuie să îl inițializați în proiectul dvs. pentru a începe să utilizați puterile sale de control al versiunii. În linia de comandă, utilizați cd comanda pentru a naviga la folderul de nivel superior (sau rădăcină) pentru proiectul dvs. Apoi, executați comanda git init. Aceasta instalează un folder director Git cu toate fișierele și obiectele de care Git are nevoie pentru a vă urmări proiectul.

Este important ca directorul Git să fie instalat în folderul rădăcină al proiectului. Git poate urmări fișierele din subfoldere, dar nu va urmări fișierele situate într-un folder părinte în raport cu directorul Git.

Obțineți ajutor în Git

Dacă uitați cum funcționează orice comandă în Git, puteți accesa ajutorul Git din linia de comandă în mai multe moduri:

git help COMMAND
git COMMAND --help
man git-COMMAND

Aceasta afișează pagina manuală pentru comandă în fereastra shell. Pentru a naviga, derulați cu tastele săgeată sus sau jos sau utilizați următoarele comenzi rapide de la tastatură:

  • f sau bara de spațiu pentru a transmite pagina
  • b la pagina din spate
  • q să renunț