Cum se aplică corect pasta termică pe un procesor

Cum se aplică corect pasta termică pe un procesor
⏱️ 5 min read

CPU este supraîncălzit sau limitat? Deși există multe cauze pentru aceasta, aplicarea unui strat proaspăt de pastă termică ar putea fi o soluție rapidă la acest tip de problemă.

Deși este de obicei un aspect comun al hardware-ului computerului de trecut cu vederea, pasta termică este crucială pentru longevitatea procesorului și vă va menține computerul în funcțiune pentru anii următori.

Iată o analiză suplimentară a importanței pastei termice și a modului de aplicare corectă a procesorului.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce este pasta termică?

Cunoscută și sub numele de grăsime termică, pasta termică acționează ca un mediu între un procesor CPU și radiator.

La fel ca un disc, un radiator are multe găuri / goluri pe suprafața sa metalică aparent netedă. Aceste goluri trebuie completate, astfel încât căldura să poată fi transferată eficient între procesor și radiator. Pasta termică este utilizată pentru a completa aceste tipuri de goluri.

Fără acest tip de conductivitate termică, CPU-ul dvs. poate funcționa la o temperatură crescută, ceea ce poate provoca limitarea în timp. (Limitarea este practic atunci când un CPU se forțează să încetinească și, în cele din urmă, să se oprească când începe să se încălzească prea mult.)

Prea multă accelerație în timp nu numai că va asigura o scădere a performanței computerului, dar procesorul se poate supraîncălzi și poate deveni susceptibil la unele daune grave.

Pe termen lung, investiția de 10 USD (sau mai puțin) în pasta termică ar putea foarte bine să vă economisească sute într-un înlocuitor de CPU.

Tipuri de pastă termică

Pasta termică poate fi împărțită în două categorii: conductivă și neconductivă.

Pastele conductoare transferă electricitatea și conduc căldura mai eficient. Cu toate acestea, deoarece aceste paste au un raport mai mare de wați la metru, acestea trebuie manipulate delicat lângă o placă de circuit pentru a evita descărcarea.

O rată de conductivitate termică mai mare asigură o performanță mai bună a procesorului prin overclocking și Conductonaut Grizzly Termic este o alegere optimă pentru acest lucru (pur și simplu nu îl utilizați pe suprafețe din aluminiu).

Pastele neconductoare sunt utilizate mai universal datorită ratei lor mai scăzute de conductivitate termică, care minimizează șansele de lipsă electrică dacă sunt manipulate greșit.

Tipuri populare de pasta termică neconductivă includ Artic Silver 5, Artic MX-4, Noctua NT-H1 și Thermal Grizzly Kryonaut.

tub-pasta-termica

Cum se aplică corect pasta termică

Din punct de vedere tehnic, există multe modalități de a aplica pasta termică, dar majoritatea acestor tehnici implică de obicei aplicarea prea multă. Acest lucru provoacă un strat prea gros de pastă, care nu numai că va transfera căldura ineficient, dar se poate revărsa și pe placa de circuit. Chiar dacă pasta nu este conductivă, nu doriți ca excesul să se revărse și să deterioreze orice piese.

1. Opriți computerul și deconectați toate cablurile.

2. Localizați radiatorul și scoateți-l ușor din procesor.

termo-pasta-radiator-2

3. Ștergeți orice pastă în exces folosind țesut sau un vârf Q. Pasta încăpățânată poate fi îndepărtată cu un produs de curățare specific pentru paste termice sau cu> 90% alcool izopropilic.

4. Strângeți ușor a cantitate de mărimea mazării de pastă pe centrul procesorului.

aplicarea-lipirii-termice1

5. Reaplicați radiatorul și înșurubați-l înapoi.

aplicarea-lipirii-termice

Ideea din spatele utilizării metodei de mazăre este de a asigura o acoperire uniformă și subțire de pastă care se va răspândi în exterior atunci când reaplicați radiatorul.

Alte tehnici includ desenarea unui X sau a unei linii verticale și întinderea manuală a pastei folosind un card de credit sau degetul (care, sperăm, este înfășurat într-un fel de înveliș). Acestea pot fi problematice din cauza unui risc crescut de vărsare și prea groasă a unei aplicații (ceea ce va duce la lipsa transferului de căldură).

După aplicarea pastei folosind metoda de mazăre, urmăriți temperatura procesorului prin Speccy. (Se poate descărca gratuit.) Poate crește puțin din cauza unei scurte perioade de intrare, dar ar trebui să scadă treptat în câteva ore.

Dacă temperatura procesorului dvs. nu a scăzut după câteva zile, fie:

  • a aplicat prea multă pastă. (Repetați pașii de mai sus folosind o cantitate mică de mazăre.)
  • a aplicat prea puțină pastă. (Ștergeți excesul și aplicați o cantitate puțin mai mare de mărimea mazării.)
  • trebuie să determinați alte cauze posibile, cum ar fi montarea necorespunzătoare a CPU, supraînfundarea prafului / murdăriei, lipsa fluxului de aer sau overclocking

Cât de des se aplică pasta termică

O regulă bună este să păstrați un ochi pe temperatura procesorului dvs. prin Speccy. Când observați o scădere a performanței, împreună cu o temperatură ridicată a procesorului, poate fi timpul să aplicați o nouă pastă termică. În general vorbind, un strat de pastă ar trebui să vă reziste câțiva ani (mai puțin dacă sunteți un jucător hardcore de computer sau un fanatic al overclockării).

Pasta termică este un aspect important al menținerii computerului în funcțiune la temperaturi optime, ceea ce va asigura o performanță netedă și o scădere a accelerației procesorului. Aplicați pasta folosind metoda mazăre atunci când observați o creștere a temperaturii procesorului și veți avea un computer care funcționează eficient pentru anii următori.

Credit de imagine: Ioan Sameli, Richard Lewis

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x