Cum se comprimă arhivele folosind toate nucleele procesorului cu Tar

Cum se comprimă arhivele folosind toate nucleele procesorului cu Tar
⏱️ 6 min read

Dacă ați trebuit vreodată să comprimați volume mari cu tar, veți ști cât de multă durere poate fi. De multe ori merge foarte încet și te găsești lovind Ctrl + C pentru a încheia sarcina și a uita de ea. Cu toate acestea, există și alte instrumente pe care tar le poate folosi și sunt o modalitate excelentă de a utiliza CPU-urile cu mai multe fire de astăzi și de a vă accelera arhivarea tar. Acest articol vă arată cum să faceți tar să utilizeze toate nucleele atunci când comprimați arhive în Linux.

Semnificația tatuajului Medusa Ru
Semnificația tatuajului Medusa Ru

Înțelegerea și instalarea instrumentelor

Cele trei instrumente principale în cauză sunt pigz, pbzip2 și pxz. Există unele diferențe subtile între instrumente, dar diferențele sunt între gzip, bzip2 și xz. În ordinea respectivă, nivelurile de compresie cresc, ceea ce înseamnă că o arhivă comprimată cu gzip va fi mai mare decât una comprimată cu xz, dar gzip va dura în mod natural mai puțin decât va face xz. bzip2 este undeva la mijloc.

„P” care începe numele fiecăruia dintre instrumente înseamnă „paralel”. Paralelizarea este ceva care a devenit din ce în ce mai relevant de-a lungul anilor – cât de bine se întinde ceva pe toate nucleele procesorului. Cu procesoare precum liniile Epyc și Threadripper ale AMD, care pot ajunge la 64 de nuclee și 128 de fire, este important să înțelegem ce aplicații pot folosi. Aceste funcții de compresie sunt candidați principali.

Pentru a instala instrumentele, puteți să vă întoarceți doar la repozitele dvs.

Acest articol se concentrează pe pxz din motive de coerență. Puteți consulta acest tutorial pentru pigz.

Comprimarea arhivelor cu Tar

Sintaxa gudronului este destul de simplă. Pentru a comprima doar un director, puteți utiliza o comandă de genul acesta:

Primul va folosi gzip, al doilea va folosi bzip2, iar al treilea va folosi xz. Numele fișierului și directorul vor varia în funcție de ceea ce faceți, dar am tras Kernel-ul Linux de la GitHub în directorul meu „/ home” și îl voi folosi. Deci, voi continua și voi începe acea comandă cu time comandați în partea din față pentru a vedea cât durează. Puteți vedea, de asemenea, că xz este listat ca având cel mai mare procent din CPU pe acest sistem, dar fixează doar un nucleu la 100%.

Tar All Cores Tar Xz
Tar All Cores Htop 1

Și, după cum puteți vedea, i7-2600s-ului meu a durat foarte mult să comprime Linux 5.10-rc3 (aproximativ 28 de minute).

Tar All Cores Xz Time

Aici sunt utile aceste instrumente de compresie paralele. Dacă comprimați un fișier mare și căutați să îl faceți mai repede, nu vă pot recomanda aceste instrumente suficient.

Utilizarea instrumentelor de compresie paralele cu Tar

Puteți spune fie tar să utilizeze un program de compresie cu --use-compression-program opțiune, sau puteți utiliza un steag de comandă puțin mai simplu pentru -I. Un exemplu de sintaxă pentru oricare dintre aceste instrumente ar fi astfel:

Să-l testăm și să vedem cât durează sistemul meu să comprim nucleul Linux cu acces la toate cele opt fire ale procesorului meu. Îmi poți vedea htop citire care afișează toate firele fixate la o utilizare de 100% din cauza pxz.

Tar All Cores Tar Pxz
Tar All Cores Htop 2

Puteți vedea că a fost nevoie de mult mai puțin timp pentru a comprima acea arhivă (aproximativ șapte minute!), Și asta a fost cu multitasking. Am o mașină virtuală care rulează în fundal și, în acest moment, navighez pe web. Programatorul hardware Linux Kernel vă va oferi ceea ce aveți nevoie pentru lucrurile dvs. personale, deci dacă ați părăsit-o pxz comanda de a rula fără ca alte lucruri să ruleze pe sistemul dvs., este posibil să puteți realiza mai repede.

Tar All Cores Pxz Time

Reglarea nivelurilor de compresie cu pigz, pbzip2 și pxz

De asemenea, puteți trece nivelurile de compresie la pxz pentru a face fișierul și mai mic. Acest lucru va necesita mai multă memorie RAM, CPU și timp, dar merită dacă într-adevăr trebuie să obțineți un fișier mic. Iată o comparație a celor două comenzi și a rezultatelor lor una lângă alta.

Tar All Cores Tar Pxz 9
Tar All Cores Pxz 9 Time
Comparație de compresie Tar All Cores

Compresia nu este mult mai mare și timpul nu merită neapărat, dar dacă fiecare megabyte contează, este totuși o opțiune excelentă.

Sper că v-a plăcut acest ghid de utilizare a tuturor nucleelor ​​pentru a comprima arhivele folosind tar. Asigurați-vă că verificați unele dintre celelalte conținuturi Linux, cum ar fi cum să construiți un nou PC pentru Linux, să stăpâniți Apt și să deveniți un guru Apt și cum să instalați Arch Linux pe un Raspberry Pi

Legate de:

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x