Cum se configurează criptarea PGP în ProtonMail

Cum se configurează criptarea PGP în ProtonMail

Majoritatea oamenilor tind să utilizeze servicii populare de e-mail disponibile: Gmail, Yahoo etc. Cu toate acestea, ProtonMail este unul dintre puținele care oferă criptare PGP nativă pentru a vă proteja confidențialitatea și încălcarea datelor. Aflați cum să profitați de acesta.

Nevoile de criptare PGP

Cu serviciile gratuite precum Gmail Google, o regulă bună este să presupuiți întotdeauna că toate e-mailurile dvs. sunt citite sau cel puțin verificate de roboții AI pentru cuvinte cheie. De aceea, trebuie să vă criptați e-mailul, astfel încât acestea să fie citite doar de dvs. și de destinatarii vizați. ProtonMail vine cu criptare PGP în mod implicit, astfel încât să vă puteți cripta cu ușurință e-mailurile.

Cum funcționează PGP?

Algoritmii PGP funcționează generând o cheie de sesiune criptată. Când utilizați PGP pentru a trimite un e-mail, aveți nevoie de cheia publică a destinatarului. Destinatarul folosește apoi propria cheie privată pentru a debloca criptarea. La fel, dacă cineva primește cheia dvs. privată, i-ar permite să citească e-mailul.

În ambele cazuri, deținerea cheii dvs. private înseamnă deținerea cheii pentru confidențialitatea dvs. ProtonMail cu sediul în Elveția, care oferă acum propriul serviciu VPN gratuit, este unul dintre furnizorii de e-mail rare cu criptare OpenPGP nativă, deci nu aveți probleme cu pluginurile și software-ul terților.

Iată cum puteți configura criptarea PGP în ProtonMail.

ad-banner

1. Atașați cheia publică

Când vă conectați la contul dvs. ProtonMail, de preferință utilizând un bun manager de parole dedicat, faceți clic pe butonul mare „Compuneți” din colțul din stânga sus, deasupra Mesaje primite, pentru a crea un nou e-mail.

Odată ce se deschide noua fereastră pentru mesaje, mergeți la capătul barei de formatare din extrema dreaptă pentru a face clic pe pictograma săgeată în sus. Odată ce treci cu mouse-ul peste el, va apărea opțiunea „Mai multe”. Faceți clic pe acesta și apoi pe „Atașați cheia publică” din meniul derulant.

Atașați cheia publică

Acum că este verificat, e-mailul dvs. va fi criptat PGP. Pentru a face acest lucru pentru toate e-mailurile viitoare, în loc de unul singur, accesați „Setări -> Securitate” și derulați în jos până când vedeți „Atașați automat cheia publică” în Setări PGP externe. Faceți clic pe acest buton pentru a fi bifat și criptarea dvs. PGP devine activă pentru toate e-mailurile ulterioare.

Semn auto

Faceți clic pe „DA” pentru a confirma.

2. Partajarea cheii publice

Cu criptarea PGP activată, nu mai rămâne decât ca destinatarul să-și partajeze cheia publică. Acesta va veni ca un e-mail cu fișierul cu cheie publică atașat.

Cheie de încredere

Veți vedea o notificare evidențiată de culoare galbenă care vă informează că acest mesaj este semnat de o cheie publică. După ce faceți clic pe butonul „Cheie de încredere”, acesta va deveni de încredere. Mai mult, bifați caseta „Utilizare pentru criptare” care apare în noul prompt după ce ați făcut clic pe buton. Aceasta semnează e-mailurile pe care le trimiteți cu cheia dvs. privată.

Cu toate e-mailurile noi care sunt activate PGP, atât primite cât și trimise, ar trebui să vedeți o pictogramă verde de lacăt.

Lacăt

Utilizați PGP pentru o listă scurtă de persoane în care aveți încredere

După cum puteți vedea, principala fricțiune în schimbul de mesaje în acest mod este de a avea un depozit de contacte deja stabilit cu cheile lor publice. În caz contrar, va trebui să parcurgeți aceeași procedură pentru fiecare persoană pe care doriți să o contactați. Este destul de incomod decât să compuneți un mesaj și să apăsați pe Trimitere, dar acesta este prețul pe care trebuie să îl plătiți pentru o securitate suplimentară.

În afară de ProtonMail, puteți încerca și aceste servicii alternative de e-mail pentru o mai bună confidențialitate.

Legate de:

  • Cum să reamintim e-mailurile trimise în Outlook
  • Cum să marcați toate e-mailurile necitite ca citite în Gmail (și să le ștergeți)
  • iPGMail: Cel mai bun mod de a cripta e-mailurile pe iOS