Cum se configurează Mattermost Slack Alternative pe un server Ubuntu

Cum se configurează Mattermost Slack Alternative pe un server Ubuntu

⌛ Reading Time: 5 minutes

Mattermost este o alternativă open-source la Slack. Vă permite să discutați cu echipa dvs. în timp real și să partajați fișiere direct. Pentru multe echipe, Slack a devenit un instrument indispensabil. Totuși, o mulțime de oameni ar prefera să aibă o soluție care le pune mai mult control în mâini. În acest caz, Mattermost este cu ușurință cea mai bună opțiune și vă puteți baza pe aceasta pentru un grad mai mare de confidențialitate și securitate.

Instalați Docker

Există câteva modalități de a instala Mattermost pe un server Linux, dar cele mai multe dintre ele necesită o cantitate considerabilă de configurare și întreținere. Cu excepția cazului în care aveți o persoană sau o echipă dedicată pentru a vă întreține serverul, probabil că nu este cel mai bun mod de a merge. Docker, în schimb, este mult mai ușor de configurat, iar dezvoltatorii Mattermost acceptă oficial Docker ca o modalitate de a instala și rula serverul.

Adăugați depozitul Docker

Versiunile Docker disponibile în Ubuntu tind să fie învechite sau să cadă. Din fericire, dezvoltatorii Docker oferă un depozit cu cele mai recente pachete gata de instalare. Începeți prin instalarea cerințelor pentru configurarea depozitului.

Apoi, importați cheia de depozit.

Creați un fișier nou pentru configurația depozitului dvs. la „/etc/apt/sources.list.d/docker.list” și deschideți-l cu editorul de text preferat. Plasați următoarea linie în fișier, presupunând că utilizați Ubuntu Bionic.

Salvați și ieșiți din fișier. Apoi, actualizați Apt.

Instalați Docker și Git

Sunteți gata să instalați Docker cu Apt. De asemenea, veți avea nevoie de Git pentru următoarea parte, așa că instalați și asta, dacă nu o aveți deja.

Docker Running

Docker pornește imediat ce instalarea este finalizată.

Descărcați containerul

Pentru următoarea parte veți clona cel mai recent container Docker de la Git. Alegeți un director de unde doriți să descărcați fișierele și cd în el.

Descărcarea va dura câteva secunde. Puteți urmări progresul în fereastra terminalului.

Editați configurația

Veți găsi toată configurația pentru containerul dvs. Mattermost Docker în folderul mattermost-docker pe care tocmai l-ați descărcat. Fișierul se numește „docker-compose.yml”.

Listarea directorului Mattermost

Sub titlul „app:”, decomentați liniile „args:” și „-edition = team”. Dacă doriți să schimbați utilizatorul care îl rulează, sunteți liber să decomentați și să modificați și acele linii.

Configurarea containerului Mattermost

În secțiunea „web:” puteți schimba porturile pe care Mattermost le folosește pentru a asculta. În mod implicit, folosește porturile web normale. Dacă serverul dvs. rulează doar Mattermost, aceasta nu va fi o problemă.

Construiți containerul

Schimbați directoarele în folderul container, dacă nu ați făcut-o deja. Apoi, construiți containerul.

Construiți containerul Mattermost

S-ar putea să dureze ceva timp, dar când construirea este terminată, veți fi la câțiva pași scurți de serverul dvs. Mattermost.

Configurați directoarele de date ale serverului și modificați permisiunile, astfel încât serverul dvs. să le poată utiliza de fapt.

Porniți Mattermost și conectați-vă

Cu containerul construit și directoarele configurate, îl puteți porni.

Deschideți browserul și navigați la adresa serverului și numărul de port pe care l-ați configurat. Dacă totul a decurs bine, veți fi întâmpinat cu o pagină de bun venit. Această pagină vă permite să vă creați contul de administrator. Completați totul pentru a vă obține contul.

Creați un cont Mattermost

După ce completați informațiile, puteți accesa consola de sistem a serverului. Aceasta este interfața de administrare pentru tot ce este pe server.

Consola de sistem Mattermost

Faceți clic pe numele dvs. de utilizator pentru a reveni la ecranul de selecție a echipei și a crea o echipă nouă.

Echipa de creare a celor mai importante

Mai întâi, setați un nume pentru echipa dvs. Acestea sunt similare canalelor Slack, în cazul în care nu ați ghicit.

Setați adresa URL a echipei Mattermost

Apoi, setați adresa URL a echipei.

Pagina Mattermost Team

Când finalizați configurarea echipei, veți fi direcționat către ecranul de chat al echipei dvs. Aspectul ar trebui să se simtă imediat familiar.

Acum puteți rula și gestiona Mattermost prin Docker. Puteți să îl actualizați și să îl rulați atât timp cât aveți nevoie. Totul este conținut și independent de sistemul dvs. Pentru utilizare în producție, vă recomandăm să vă configurați serverul pentru securitate suplimentară și, eventual, să creați și un firewall.