Cum se configurează MediaTomb pe Linux

Cum se configurează MediaTomb pe Linux
⏱️ 4 min read

Deși există tehnologii fanteziste pentru servere media precum Emby și Plex, nu toată lumea o poate folosi. Din acest motiv, mulți oameni folosesc în continuare servere DLNA pentru a-și livra bibliotecile media pe dispozitive compatibile DLNA, cum ar fi console de jocuri, televizoare inteligente și chiar telefoane și tablete.

Există câteva opțiuni pentru serverele DLNA pe Linux. Fiecare dintre ele are propriile sale argumente pro și contra, dar toate au ceva în comun: le lipsește grav orice fel de ușurință în utilizare – asta până când a apărut MediaTomb.

MediaTomb este un software server DLNA care face toate lucrurile standard pe care le fac ceilalți, dar cu un set de opțiuni prietenos și ușor de configurat, precum și o interfață web competentă pentru a porni. Dar cum configurați MediaTomb pe Linux?

Cont Netflix Gratis
Cont Netflix Gratis

Instalare

MediaTomb este disponibil pe majoritatea distribuțiilor Linux moderne într-un fel sau altul. Dacă rulați Ubuntu, MediaTomb poate fi instalat cu ușurință introducând următoarea comandă:

Rulați Arch Linux? Este disponibil ca pachet în AUR. Pur și simplu îndreptați-l către asistentul dvs. AUR preferat și instalați-l.

Distro nu este listat? Sunt șanse să îl puteți instala. Doar deschideți managerul de pachete și căutați „mediatomb” și instalați-l. Dacă distribuția Linux nu o împachetează, poate fi necesar să vizitați proiectul site-ul web și instalați-l de la sursă.

Configurare

Pentru majoritatea utilizatorilor, setările implicite din MediaTomb ar trebui să fie suficiente. Cu toate acestea, deoarece nu toate dispozitivele compatibile cu DLNA sunt la fel, este sigur să explorați toate configurațiile care pot fi utilizate cu acest software.

Generarea unui fișier de configurare la nivel de utilizator

Dacă nu aveți nevoie să rulați MediaTomb ca utilizator root și doriți să îl rulați ca utilizator obișnuit, introduceți comanda de mai jos:

Aceasta va lansa serverul în terminal și îl va rula cât timp fereastra este deschisă. De asemenea, va genera fișierul de configurare implicit pentru utilizatorul care a executat comanda.

Generarea unui fișier de configurare la nivel de sistem

Doriți să generați un fișier de configurare pentru întregul sistem în loc de un singur utilizator? Rulați MediaTomb cu permisiunea de root.

Alternativ, dacă distribuția dvs. are systemd, această comandă poate fi executată în schimb:

Generarea unui fișier de configurare la nivel de sistem cu suport MariaDB

Dacă nu sunteți mulțumit de baza de date implicită utilizată în MediaTomb, este posibil să o folosiți în schimb cu MariaDB. Doar rulați următoarea comandă și MediaTomb va genera o configurație la nivel de sistem, cu suport MariaDB adăugat în:

Alergând ca Daemon

MediaTomb are capacitatea de a fi rulat ca un demon. Când îl porniți în terminal, fie cu un utilizator obișnuit, fie ca root, folosiți fie această comandă:

sau acesta:

Aceasta va lansa serverul și va extrage fișierul de configurare implicit, apoi va împinge Mediatomb în fundal pentru a rula ca un daemon.

Adăugarea suportului media

Mediul poate fi adăugat la serverul dvs. MediaTomb într-o interfață web. Dacă serverul dvs. a început cu un utilizator obișnuit, portul implicit este 49152. Rulați ca root? Poate fi pe 50500. Pentru a accesa interfața cu utilizatorul, introduceți acest lucru în browserul dvs. web:

Rădăcină

http://127.0.0.1:50500/ sau http: //ip.address.of.server: 50500 /

Utilizator

http://127.0.0.1:49152/ sau http: //ip.address.of.server: 49152 /

mediatomb-baza de date

Pentru a adăuga conținut media în interfața web, faceți clic pe linkul Sistem de fișiere. Aceasta va deschide un arbore de sistem de fișiere.

mediatomb-sistem de fișiere

Folosind acest arbore, navigați la dosarele care găzduiesc conținutul media, apoi faceți clic pe semnul „+” din extrema dreaptă a paginii.

Doriți ca directoarele să se actualizeze automat? Faceți clic pe semnul plus cu cercul din jurul său. Aceasta va deschide o fereastră de opțiuni.

mediatomb-update-directory

În această fereastră de setare, selectați „Timed” pentru modul de scanare și „Complet” pentru nivelul de scanare. De asemenea, ar trebui să selectați caseta Recursive, astfel încât Mediatomb să poată scana orice foldere din folderul principal scanat.

Concluzie

Cu Mediatomb configurat și conținutul media adăugat, tot ce trebuie făcut este să îl căutați pe un dispozitiv compatibil DLNA. Nu vă faceți griji cu privire la modificarea prea mare a setărilor. Tehnologia DLNA este standard din spate și aproape toată lumea care o implementează o face aproximativ în același mod.

Ce părere aveți despre DLNA? Ați folosi MediaTomb ca soluție sau ați respecta software-ul server DLNA pe care îl utilizați acum? Spune-ne mai jos!

Credit de imagine: flash.pro

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x