Cum se configurează o imprimantă în Linux

Cum se configurează o imprimantă în Linux
⏱️ 9 min read

Tipărirea este ceva ce majoritatea oamenilor consideră de la sine. Este o funcție de bază a computerelor, dar când treceți la o altă platformă, cum ar fi Linux, lucrurile ar putea deveni dificile. Linux nu gestionează lucrurile la fel ca în cazul altor sisteme de operare. Nu vă așteptați să rulați un asistent de configurare a driverului de pe un CD sau o descărcare. În schimb, pe majoritatea distribuțiilor, driverele vor fi deja instalate sau vor fi tratate automat.

Șoferi oficiali

Acestea fiind spuse, unii producători de imprimante furnizează drivere Linux oficiale. Atât HP, cât și Brother sunt de fapt cunoscuți pentru că acceptă bine Linux și lansează propriile drivere de imprimantă. Înainte de a începe acest proces, vizitați site-ul web al producătorului imprimantei pentru a vedea dacă acceptă Linux.

Aceasta este o idee deosebit de bună dacă imprimanta dvs. este un model mai nou. În timp ce comunitatea Linux este de obicei excelentă în ceea ce privește suportul dispozitivelor, acestea fac, de asemenea, în mare parte această activitate pe bază de voluntariat. Asta înseamnă că driverele pentru cele mai noi dispozitive absolute ar putea dura ceva timp pentru a ajunge. De asemenea, producătorii de imprimante pot avea propriul proces de instalare, un pachet .deb sau .rpm sau pot furniza doar un fișier PPD pe care îl puteți încărca în timpul acestui proces pentru a oferi manual driverele optime pentru imprimanta dvs.

În general, tipărirea pe Linux nu este specifică unei distribuții. În schimb, mediul dvs. de birou este cel care dictează instrumentul de configurare pe care îl veți utiliza pentru a configura imprimanta.

GNOME

Deschideți setările GNOME. Acest lucru, ca multe lucruri, a fost integrat în funcționalitatea de bază a GNOME. După ce sunteți acolo, căutați „Dispozitive” în meniul din stânga, apoi faceți clic pe fila „Imprimante” din meniul următor.

În mijlocul ferestrei faceți clic pe butonul pentru a adăuga o imprimantă.

Lista de imprimante GNOME

GNOME va încerca imediat să vă detecteze imprimanta. Va afișa imprimantele disponibile. Selectați-l pe cel pe care doriți să-l adăugați.

Imprimante GNOME

Va începe să caute drivere disponibile. La final, GNOME va adăuga automat imprimanta. Veți fi returnat la meniul Setări de unde ați început, iar imprimanta dvs. va fi listată.

XFCE / GTK generic

XFCE Add Printer

Deschideți Setările de imprimare sub fila „Sistem” din lansatorul de aplicații. La fel ca majoritatea componentelor native XFCE, veți observa că fereastra este relativ simplă și simplă. Faceți clic pe butonul mare din dreapta sus pentru a debloca fereastra pentru a face modificări. Va trebui să introduceți parola sau parola pentru root.

Imprimante disponibile XFCE

Faceți clic pe butonul „Adăugați”. Are în mod implicit o pictogramă de semn plus. Se va deschide o nouă fereastră mai mare, afișând o listă a imprimantelor disponibile în stânga și informații mai detaliate despre imprimanta selectată în dreapta. Găsiți-vă imprimanta și apăsați „Înainte” în partea dreaptă jos.

XFCE Căutarea driverelor de imprimantă

Aplicația de gestionare a imprimantei va începe să caute driverele potrivite pentru imprimanta dvs. Va dura puțin timp, așa că aveți răbdare.

Drivere de imprimantă recomandate XFCE

Când ați terminat căutarea, veți vedea o fereastră nouă cu o listă imensă de producători de imprimante, cu una listată ca „Recomandată”. Apăsați din nou pe „Forward” și ar trebui să vedeți modelul imprimantei dvs. listat în stânga și driverele recomandate în dreapta. Dacă modelul listat este similar cu imprimanta dvs., probabil că este corect. Dacă nu, puteți încerca întotdeauna driverele generice. Apăsați din nou pe „Redirecționare” când totul arată corect.

Descrierea imprimantei XFCE

Următorul ecran vă cere să dați imprimantei un nume și să furnizați o scurtă descriere. După ce faceți acest lucru, apăsați butonul „Aplicați” pentru a finaliza imprimanta. Sistemul va configura totul și vă va întreba dacă doriți să imprimați o pagină de test. Aceasta este în întregime alegerea ta. Imprimanta dvs. este gata de utilizare!

KDE

Setări imprimantă KDE

Deschideți Kickoff și mergeți la fila „Setări”. Găsiți și faceți clic pe „Setări de sistem”. Derulați în jos pentru a găsi fila „Imprimante”. Când ajungeți prima dată, vă va cere să vă conectați cu un cont administrativ. Dacă aveți acces la sudo, vei fi bine. În caz contrar, va trebui să utilizați root.

Imprimante disponibile KDE

După ce v-ați conectat, faceți clic pe butonul din centrul ferestrei pentru a lansa procesul de adăugare a unei imprimante. Se va deschide o nouă fereastră, cu listarea imprimantelor disponibile. Selectați-l pe cel pe care doriți să-l configurați.

Drivere disponibile KDE

Plasma va încerca să vă găsească șoferii. Când ați terminat căutarea, vă va afișa o listă a producătorilor de imprimante cu driverele recomandate în partea de sus. Dacă nu găsește nimic, va recomanda drivere generice. Totuși, puteți să căutați întotdeauna lista și să selectați manual driverele.

A fost adăugată imprimanta KDE

Apoi, puteți seta o descriere pentru imprimanta dvs. Când ați terminat, faceți clic pe butonul „Finalizare”. Imprimanta dvs. va fi listată înapoi pe ecranul de setări de unde ați început.

Metoda manuală folosind CUPS

Dacă după ce ați încercat metoda de mai sus, sistemul dvs. încă nu vă poate detecta imprimanta, atunci ultima soluție este să o configurați manual folosind CUPS.

Common Unix Printer Service (CUPS), care a fost de fapt dezvoltat de Apple, este serverul de imprimantă care permite imprimarea în Linux. Poate fi utilizat cu un singur computer local sau cu un grup de computere din rețea. CUPS oferă un instrument de gestionare a configurațiilor bazat pe web pentru imprimante.

Dacă distribuția dvs. nu are CUPS instalat, utilizați comanda corespunzătoare pentru managerul de pachete pentru ao instala. De exemplu, dacă rulați Ubuntu, comanda ar fi:

Porniți serviciul cu:

sau

Notă: dacă nu doriți să lăsați CUPS să ruleze tot timpul, puteți opri serviciul cu:

sau

Dacă sunteți un utilizator puternic, vă recomandăm să modificați fișierul de configurare „/etc/cups/cupsd.conf”. Fișierul respectiv vă va permite să modificați anumite setări ale imprimantei, cum ar fi dacă activați imprimantele partajate și ce tip de autentificare să utilizați. Dacă modificați acest fișier în timp ce CUPS rulează deja, nu uitați să reporniți serverul:

Pentru mai multe informații despre ce puteți face cu fișierul de configurare CUPS, vizitați pagina manuală:

Interfața CUPS bazată pe web

Odată ce CUPS rulează, puteți vizita interfața bazată pe web deschizând un browser și navigând la localhost:631. Această adresă indică faptul că serverul rulează local pe portul 631.

tipărire-CUPS

Pentru a începe, conectați imprimanta și accesați fila „Administrare”. În secțiunea „Imprimante” din partea stângă sus a paginii, dați clic pe „Adăugați imprimantă”.

imprimare-adăugare-imprimantă

Serverul vă va cere un nume de utilizator și o parolă. Vă puteți conecta ca root, dar dacă doriți ca utilizatorii obișnuiți să poată utiliza și imprimanta, trebuie să le adăugați la lpadmin grup. Comanda pentru a adăuga un utilizator la un grup variază în funcție de distribuție. Pe Ubuntu, este:

Dacă aveți noroc, imprimanta dvs. va fi detectată și afișată în lista imprimantelor locale și de rețea descoperite.

imprimare-imprimante-listă

Selectați imprimanta și „Continuați”. Pentru acest exemplu, folosim o imprimantă USB, dar – după cum puteți vedea în captura de ecran de mai sus – aceasta poate funcționa și pentru o imprimantă fără fir. Interfața CUPS vă va oferi câteva opțiuni pentru configurarea imprimantei. Bifați caseta de lângă „Partajați această imprimantă” dacă doriți să permiteți altor utilizatori din rețeaua dvs. să o acceseze.

tipărire-imprimantă-config

În continuare, CUPS va încerca să detecteze automat modelul imprimantei. Dacă greșește, puteți selecta modelul corect din lista de modele care apare. Dacă modelul dvs. particular nu este pe listă, puteți furniza un fișier PostScript Printer Definition (PPD). Unii producători pot face PPD disponibil online pentru descărcare.

Notă: unele imprimante împărtășesc același fișier PPD cu un alt model din aceeași familie și marcă. Dacă nu găsiți PPD pentru imprimanta dvs., consultați detaliile la producătorul imprimantei. Puteți găsi, de asemenea, o serie de drivere de imprimantă la OpenPrinting.org

Dacă utilizați o imprimantă Hewlett-Packard (HP), cel mai simplu mod de a face CUPS să o recunoască este să instalați Software-ul de imprimare și imprimare Linux (HPLIP) al lui Hewlett-Packard. Această colecție de drivere poate fi inclusă într-unul din depozitele de pachete ca „hplip”. După ce l-ați instalat, reîmprospătați pagina „Adăugați imprimantă” din browser. Dacă totul a mers conform planului, imprimanta HP ar trebui să apară acum în lista modelelor acceptate.

După ce ați adăugat imprimanta cu succes, CUPS vă va prezenta câteva opțiuni de configurare. Dacă aveți o imprimantă standard pentru acasă, probabil că veți dori să schimbați dimensiunea standard a suportului „Letter”.

tipărire-imprimantă-config2

Acum puteți utiliza dialogul de imprimare în orice aplicație pentru a utiliza imprimanta pe care ați configurat-o.

tipărire-tipărire

Când imprimați, puteți reveni la pagina de administrare CUPS și faceți clic pe fila „Jobs” pentru a vizualiza o listă a lucrărilor de imprimare în curs de desfășurare și în coadă.

lucrări de tipărire

După ce ați urmat instrucțiunile de mai sus, imprimanta dvs. ar trebui să funcționeze în Linux.

Concluzie

De cele mai multe ori, configurarea unei imprimante în Linux nu este atât de dificilă pe cât crezi. Este adesea detectat atunci când îl conectați la sistemul dvs. În general, procesul este relativ nedureros și de fapt destul de raționalizat.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x