Cum se configurează OpenVPN în Windows

Cum se configurează OpenVPN în Windows
⏱️ 13 min read

Dacă doriți să ocoliți cenzura guvernamentală sau instituțională pe web, o puteți face cu un client VPN. Majoritatea VPN-urilor comerciale vă vor permite chiar să accesați conținut blocat la nivel regional, cum ar fi Netflix din SUA, Hulu sau Disney+. Dacă nu doriți să cumpărați un abonament VPN, puteți obține clientul OpenVPN. Acest articol explorează ce este OpenVPN, cum funcționează, diferitele versiuni și cum să îl instalați și să îl utilizați în noua dvs. instalare Windows 11.

Ce este OpenVPN?

OpenVPN este un protocol de rețea privată virtuală open-source. Vă permite să vă securizați conexiunea la Internet de la un computer la altul folosind un tunel criptat securizat. Un lucru minunat despre OpenVPN este că este open source. Îl puteți descărca și utiliza gratuit.

Este disponibil pe toate platformele tale preferate, inclusiv Linux, macOS și Windows.

Deoarece acest client VPN se bucură de suport din partea unei comunități globale de dezvoltatori și utilizatori, orice vulnerabilități de securitate sunt identificate și corectate imediat. Dacă sunteți puțin pasionat de tehnologie, puteți participa și la acest program. Puteți să-i inspectați codul sursă, să adăugați noi funcții, să corectați orice vulnerabilități și să vă creați propriile produse.

Cum funcționează OpenVPN

OpenVPN este atât un protocol, cât și un client VPN. Asta înseamnă că, dacă VPN-ul tău actual acceptă protocolul OpenVPN, îl poți folosi direct. De asemenea, deoarece este și un client VPN, îl puteți descărca și instala pe computer.

UDP vs. TCP

În mod implicit, OpenVPN utilizează două protocoale cheie:

 • Protocolul de datagramă utilizator OpenVPN (UDP)
 • Protocolul de control al transmisiei OpenVPN (TCP)

Protocolul UDP permite dispozitivului dumneavoastră să se bucure de conectivitate mai rapidă prin rețeaua privată. În cele mai multe cazuri, aceasta va fi opțiunea ta de conectivitate implicită, pur și simplu pentru că este mai rapidă decât alte opțiuni.

De asemenea, puteți opta pentru protocolul TCP, care menține controlul asupra transmiterii datelor. Deși este puțin mai lent, oferă de obicei viteze constante și o conexiune fiabilă.

Criptare

OpenVPN menține comunicațiile prin tehnologia SSL/TLS, care protejează milioane de site-uri web HTTPS de pe Internet. Acest lucru are și avantajele sale, inclusiv capacitatea de a ocoli anumite firewall-uri și de a învinge blocanții VPN. După ce l-ați configurat pe computer, traficul dvs. de internet va arăta normal, chiar dacă utilizați un VPN.

În ceea ce privește criptarea, OpenVPN predă această sarcină unei biblioteci OpenSSL robuste și cuprinzătoare. Dar acesta nu este singurul protocol pe care îl folosește. Acceptă majoritatea algoritmilor de criptare standard din industrie, funcții hash și tehnologii criptografice cu cheie publică.

Aici sunt câțiva dintre ei:

 • Poly1305
 • MD5
 • AES
 • SHA-2
 • SHA-3
 • BLAKE 2
 • RSA
 • Vârtej
 • Chacha20

Flexibilitate

Puteți configura OpenVPN așa cum doriți. Ai mult control asupra modului în care funcționează. De exemplu, dacă sunteți pregătit pentru viteză, puteți comuta între algoritmii de criptare. De asemenea, vă poate schimba setările de rețea (inclusiv serverele DNS) și acceptă atât IPv4, cât și IPv6, ceea ce nu este o operație simplă.

Doriți să-și extindeți funcționalitatea în continuare? Nici o problema. Acesta acceptă plug-in-uri și scripturi, care vă permit să vă personalizați experiența în funcție de nevoile dvs.

Gratuit sau cu plată: diferența dintre versiunile pentru comunitate și pentru întreprinderi

Ediția comunitară (cunoscut în mod obișnuit ca CE) este un proiect VPN open-source. Folosește o licență GPL și are o comunitate vastă care o susține. În plus, mulți dezvoltatori contribuie la proiect, precum și o comunitate mai largă de utilizatori.

Până acum, versiunea CE are peste 50 de milioane de descărcări până în prezent. Deși sunteți liber să implementați OpenVPN CE, veți avea nevoie de un pic de abilități în Linux și interfața de linie de comandă.

Server de acces este o soluție VPN pentru întreprinderi pentru companii din întreaga lume. Folosind acest VPN, vă puteți proteja datele, comunicațiile și resursele tehnologice. În plus, oferă angajaților tăi acces securizat de la distanță la resurse private, hibride și publice din cloud.

Este ușor de utilizat, gestionat și configurat, chiar și pentru cineva fără cunoștințe extinse în Linux. La fel ca versiunea CE, acceptă toate platformele PC și mobile, precum și mediile cloud precum AWS, Oracle și Azure.

Deși se instalează gratuit, va trebui să plătiți OpenVPN Inc. pentru fiecare conexiune activă. În scopuri de testare, obțineți două conexiuni simultane gratuit. Indiferent de dimensiunea afacerii dvs., OpenVPN vă oferă o soluție scalabilă, astfel încât să plătiți doar pentru ceea ce utilizați.

Este OpenVPN Securizat?

Protocolul OpenVPN este sigur și îl puteți folosi pentru a vă proteja de spionajul guvernamental și de alte priviri indiscrete.

OpenVPN este Open Source

Nimeni nu deține acest serviciu. Deoarece are o comunitate masivă care îl susține, toată lumea contribuie la menținerea în siguranță. Orice dezvoltator poate remedia erorile imediat ce sunt găsite și, adesea, este rapid. De asemenea, este versatil, deoarece oricine îi poate adăuga funcții noi pentru a-l face și mai sigur de utilizat.

OpenVPN acceptă mai multe standarde de criptare

În mod implicit, OpenVPN utilizează criptarea AES-256, deși puteți configura biții în sus sau în jos. Pe lângă asta, OpenVPN acceptă mai multe alte cifruri pentru care poți opta. Consultați lista de mai sus pentru mai multe.

Cum să configurați OpenVPN în Windows 11

Iată un ghid despre cum să configurați interfața grafică cu utilizatorul OpenVPN pe computerul dvs.:

 1. Mergi la OpenVPN. În meniul antet, plasați cursorul peste opțiunea „VPN Client” și selectați „OpenVPN Connect”.
 1. Faceți clic pe opțiunea „Descărcați OpenVPN Connect pentru Windows”. Aceasta deschide o solicitare care vă cere să salvați fișierul de instalare pe computer. Faceți clic pe „Salvați fișierul”.
 1. Odată ce descărcarea este completă, deschideți programul de instalare și rulați-l. Aceasta deschide utilitarul de configurare. Faceți clic pe „Următorul” pentru a continua.
Instalare Openvpn Connect
 1. Confirmați acordul de licență, apoi faceți clic pe „Următorul” pentru a continua.
Instalare Openvpn Connect 3
 1. Aceasta deschide o solicitare de confirmare. Faceți clic pe butonul „Instalare” cu drepturi de administrator pentru a continua.
Instalare Openvpn Connect 4
 1. Programul de instalare vă va solicita să acceptați instalarea unui nou driver. Faceți clic pe „Da”.
 2. Odată ce instalarea este finalizată, faceți clic pe „Terminare”.
Instalare Openvpn Connect 6
 1. OpenVPN deschide un ghid rapid pentru a vă ajuta să ajungeți la curent. Faceți clic pe „’>” pentru a ajunge la final.
 1. Pe a patra pagină a caruselului, faceți clic pe „Începeți”.
Ecranul de bun venit Openvpn 4
 1. Aceasta deschide ecranul „Colectare, utilizare și păstrare a datelor”. Faceți clic pe „De acord” pentru a continua.
Ecran Openvpn Eula
 1. Dacă există actualizări recente ale programului, clientul vă va arăta care sunt acestea. Faceți clic pe „OK” pentru a continua.
Actualizări Openvpn
 1. Acum sunteți configurat și gata de plecare!
Ecranul de pornire Openvpn

Cum să găsiți, să selectați și să utilizați servere OpenVPN gratuite

Acum că ați configurat GUI OpenVPN pe computer, trebuie să găsiți servere care se pot conecta la Internet. Dacă aparțineți unei organizații care acceptă deja OpenVPN, puteți utiliza setările de configurare ale acesteia.

Dacă nu, puteți utiliza setările de configurare a serverului public. O sursă excelentă pentru aceste setări de server este VPN Gate.

Poarta VPN

VPN Gate este un proiect de cercetare academică al Universității din Tsukuba din Japonia. Acest proiect urmărește să extindă cunoștințele despre modul în care funcționează serverele de releu VPN publice distribuite la nivel mondial. Următoarea listă include câteva dintre beneficiile pe care le obțineți în urma utilizării setărilor VPN Gate:

 • Vă protejează activitatea online prin Wi-Fi public și utilizează criptare puternică pentru a vă păstra datele în siguranță.
 • Îți maschează identitatea și adresa IP în timp ce navighezi pe internet.
 • Ocolește restricțiile guvernamentale, regionale și instituționale privind site-urile web și serviciile web.

Importul serverelor VPN Gate

Importarea setărilor serverului în clientul dvs. OpenVPN este destul de ușoară. A incepe:

 1. Deschideți poarta VPN site-ul web.
Pagina de pornire Vpngate 1 1
 1. Din lista de servere Public VPN Relay de pe pagina de pornire, selectați un profil pe care îl preferați.
 2. Pe tabelul OpenVPN, selectați „Fișier de configurare OpenVPN”. Acest link vă va duce la pagina următoare.
Openvpn Alegeți Configfile 1
 1. De pe această pagină, descărcați un fișier de configurare OpenVPN. (Acest fișier are extensia .ovpn.) Puteți alege între UDP și TCP, în funcție de dacă doriți viteze rapide sau fiabilitate.
Descărcați fișierul Ovpn
 1. Odată ce descărcarea este completă, faceți clic pe fișierul .ovpn pentru a-l deschide în OpenVPN Connect. Alternativ, îl puteți trage și plasa în interfața cu utilizatorul sau îl puteți importa direct.
Importați profilul Ovpn
 1. Clientul exportă automat aceste setări pe dispozitivul dvs. Pentru a începe să utilizați VPN-ul, faceți clic pe butonul „Conectați”.
Profil Ovpn importat
 1. Clientul dvs. ar trebui să se conecteze la Internet imediat.
Conectare VPN reușită

Puteți importa câte profiluri doriți, dar numai unul pe rând. De asemenea, puteți utiliza doar un singur profil la un moment dat.

întrebări frecvente

1. Este legală utilizarea OpenVPN?

Desigur ca este. Legea SUA vă permite să descărcați și să utilizați servicii VPN. Acest lucru este valabil și pentru companiile publice și private. Majoritatea dintre ei folosesc rețele VPN pentru a-și securiza comunicațiile și sistemele. De aceea, există o mulțime de servicii VPN pentru consumatori în SUA, inclusiv gigante precum Google.

2. Este OpenVPN gratuit?

Clientul OpenVPN Connect poate fi utilizat gratuit sub o licență open source. OpenVPN Inc. are, de asemenea, produsul OpenVPN Access Server, în timp ce vă va costa. Dar, în multe cazuri, produsul server Access servește clienților corporativi, așa că nu va trebui să îl utilizați niciodată ca un singur consumator.

3. OpenVPN poate fi piratat?

Deși este posibil să piratați orice VPN (inclusiv OpenVPN), este incredibil de dificil să faceți acest lucru. De fapt, este mult mai ușor să piratați un computer care rulează într-o rețea fără VPN decât să piratați unul care există. De asemenea, deoarece OpenVPN este open source, orice vulnerabilitate detectată în software este adesea corectată prompt de către membrii comunității OpenVPN, astfel încât să puteți fi sigur de securitatea acesteia.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x