Acum câteva zile, un Raspberry Pi pe care îl folosesc pentru CI la proiectele mele personale nu mai funcționează. Eroarea a fost ușor de remediat, dar din moment ce a rulat ceva pe acel PI a fost lent din prima zi, am decis să nu procedez în acea direcție.

De asemenea, din cauza aceleiași probleme, am vrut mereu să trec la un alt sistem de operare – dar nu am avut niciodată motivația adecvată, deoarece totul a funcționat pe acel Raspberry PI, nu? Ei bine, motivația a venit odată cu acest articol 🙂

Notă: Configurarea inițială pe Raspberry PI a fost destul de simplă: Raspibian OS, VNC Server și Jenkins.

Pentru dvs., care sunteți nou în Zmeură, iată câteva informații despre ceea ce sunt și pentru ce pot fi utilizate.

Raspberry Pi-urile sunt în esență computere mici, utilizate cel mai adesea pentru a învăța abilități de programare, a construi proiecte hardware, a face automatizări la domiciliu și unele au găsit chiar utilizare în aplicații industriale.

Există câteva tipuri diferite de PI pe piață astăzi. Pentru a afla mai multe despre ele, vă rugăm să vizitați pagina lor Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi#Generations

Instrumente de care aveți nevoie pentru a completa acest tutorial:

  • Raspberry PI
  • Card micro SD
  • Adaptor pentru card micro SD pentru laptop
  • Windows
  • Mouse pentru Raspberry PI
  • Cablu HDMI pentru a vă conecta Raspberry PI la televizor sau la orice alt tip de ecran
  • Tastatura pentru Raspberry PI este bună, dar nu necesară, deoarece Ubuntu MATE oferă pe tastatura ecranului

După ce parcurgeți toți pașii, acest articol vă va arăta cum să:

  • Configurați Ubuntu MATE pe un card SD utilizând Windows
  • Instalați Ubuntu MATE pe Raspberry PI
  • Lucruri de făcut după instalarea Ubuntu MATE

Există mai multe opțiuni de sistem de operare pentru Raspberry PI disponibile, iar Ubuntu Mate este doar o opțiune. Pentru mai multe informații despre alte opțiuni, puteți consulta acest articol:

Cel mai bun 20 de sisteme de operare Raspberry Pi disponibile pentru utilizare în 2020
În acest articol veți obține o listă cu sistemul de operare Raspberry Pi de top și caracteristicile acestora. Alegeți sistemul de operare potrivit pentru a vă construi și a vă realiza proiectele.
Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI

Intermitent Ubuntu MATE pe cardul Micro SD

Cardul SD și stick-urile USB sunt numite unități Flash, deoarece au o memorie de tip flash în ele. Deci intermitent înseamnă crearea unei unități de pornire cu un anumit sistem de operare (SO).

Navigați la pagina de descărcare a Ubuntu MATE și descărcați imaginea de arhitectură recomandată pentru Raspberry PI:

Ubuntu MATE | Pentru un viitor retrospectiv
Pe scurt…
1612168687 296 Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI

Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI
Descărcați versiunea Raspberry PI pe 32 de biți (recomandată)

Configurarea cardului SD

După descărcarea imaginii Ubuntu MATE, trebuie să o scriem pe cardul SD. Pentru aceasta vom folosi instrumentul Balena Etcher. Etcher este un instrument pe care îl vom descărca de aici:

balenaEtcher – Imagini Flash OS pe carduri SD și unități USB
Un instrument multi-platformă pentru a bloca imagini OS pe carduri SD și unități USB în siguranță și ușor. Sursă gratuită și deschisă pentru producătorii din întreaga lume.
1612168687 785 Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI

1612168688 370 Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI
Pagina de descărcare Balena Ether

Instalați Etcher și lansați-l. Apoi selectați fișierul imagine Ubuntu MATE pe care l-ați descărcat anterior, împreună cu cardul SD și începeți procesul de intermitent.

Notă: Intermitentul Ubuntu MATE pe cardul SD durează ceva timp, așa că nu ezitați să vă luați o ceașcă de cafea.

1612168688 101 Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI
Balena Etcher descomprimă imaginea Ubuntu MATE
1612168689 404 Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI
Balena Etcher validând imaginea Ubuntu MATE

După ce ați terminat cu intermitent, scoateți cardul SD din adaptor și puneți-l în Raspberry PI. De asemenea, acesta este pasul în care va trebui să conectați PI cu mouse-ul și un ecran.

Instalarea Ubuntu MATE pe Raspberry PI

După ce ați terminat conectarea tuturor perifericelor Raspberry PI, conectați-l la sursa de alimentare și lăsați-l să pornească.

Procesul de instalare Ubuntu MATE este exact același ca și pentru Ubuntu obișnuit. În timpul acestui proces vi se va cere să selectați aspectul tastaturii, fusul orar, numele de utilizator și parola. Iată ghidul de instalare pas cu pas pentru Ubuntu 18.04: Instalare Ubuntu.

După instalare, veți fi întâmpinat de ecranul desktopului.

1612168690 647 Cum se configureaza Ubuntu MATE pe un Raspberry PI
Ecran de întâmpinare desktop Ubuntu Mate

Lucruri de făcut după instalarea Ubuntu MATE

Actualizați baza de date locală

Această comandă actualizează / mapează baza de date locală a pachetelor locale cu actualizări, permițând ulterior sistemului dvs. să preia versiuni noi ale pachetelor.

actualizare sudo apt

Actualizarea pachetelor instalate

Această comandă preia versiuni noi de pachete existente pe mașina cu care ați mapat anterior actualizare sudo apt comanda.

sudo apt upgrade

Notă: Actualizarea Ubuntu MATE necesită mult timp, așa că nu ezitați să vă luați o ceașcă de cafea și o produse de patiserie. Dacă nu aveți produse de patiserie în jur, nu ezitați să mergeți la cea mai apropiată brutărie, deoarece până când vă întoarceți, sistemul va fi probabil 50% actualizat.

Instalarea aplicației software Ubuntu

Software Boutique este centrul software implicit pe Ubuntu MATE. Cu toate acestea, are o selecție foarte limitată de aplicații și una dintre cele mai interesante aplicații necesare pentru proiectul meu lipsește.

Din fericire, deoarece aceasta este o distribuție Ubuntu, există o modalitate de a instala centrul software Ubuntu standard care are mai multe opțiuni de aplicație.

Se pare că există o modalitate de a instala Ubuntu Software center prin Software Bundle. Dar când am selectat opțiunea de a face asta, am rămas blocat și nu mi s-a întâmplat nimic, așa că am folosit doar comanda terminal:

sudo apt instalați ubuntu-software

Bra gjort! Tocmai ați terminat de configurat sistemul de operare Ubuntu Mate pe dispozitivul dvs. Raspberry PI!

Consultați mai multe articole de acest fel pe profilul meu Routech, Profil mediu, și alte lucruri distractive pe care le construiesc pe ale mele Pagina GitHub.