De curând mi-am luat un „nou” laptop – un Lenovo x270 (yay)! Și încă o dată am avut nevoie să configurez un mediu virtual Python. Așa că, bineînțeles, am căutat pe Google o soluție, doar să găsesc articolul scris anterior despre același subiect!

Deci, în acest articol, voi actualiza instrucțiunile pe baza noilor cunoștințe dobândite.

Și permiteți-mi să vă spun, este mai ușor decât înainte, pentru că vom face doar două lucruri:

  • Instalați virtualenvwrapper
  • Editați fișierul .bashrc

Condiții prealabile

În acest articol vă voi arăta cum să configurați virtualenvwrapper cu pip3 (pip pentru Python 3). Nu vom folosi Python 2 pentru că nu mai este acceptat.

Pentru a finaliza acest tutorial, veți avea nevoie de un computer cu Ubuntu 20.04 instalat și de o conexiune la internet. De asemenea, unele cunoștințe despre terminal și editorul Vim ar fi utile.

Configurarea unui mediu virtual

Acum deschideți terminalul în directorul de start făcând clic dreapta și alegând opțiunea „Deschideți în terminal”. De asemenea, puteți apăsa simultan tastele CTRL, ALT și T de pe tastatură pentru a deschide automat aplicația Terminal.

Mai întâi trebuie să creați un director special care să conțină toate mediile dvs. virtuale. Deci, mergeți mai departe și creați un nou director ascuns numit virtualenv:

mkdir .virtualenv

pip3

Acum ar trebui să instalați pip pentru Python3:

sudo apt install python3-pip

Confirmați instalarea pip3:

pip3 -V

virtualenvwrapper

virtualenvwrapper este un set de extensii pentru virtualenv. Oferă comenzi precum mkvirtualenv, lssitepackages și, în special, workon pentru comutarea între diferite medii virtualenv.

Instalați virtualenvwrapper prin pip3:

pip3 install virtualenvwrapper

fișier bashrc

Vom modifica fișierul dvs. .bashrc adăugând un rând care va ajusta fiecare mediu virtual nou pentru a utiliza Python 3. Vom îndrepta mediile virtuale către directorul pe care l-am creat mai sus (.virtualenv) și vom indica și locațiile virtualenv și virtualenvwrapper.

Acum deschideți fișierul .bashrc folosind editorul Vim:

vim .bashrc

Dacă încă nu ați folosit Vim înainte sau nu îl aveți instalat pe computer, ar trebui să îl instalați acum. Este unul dintre cei mai folosiți editori Linux și, din motive întemeiate.

sudo apt install vim

După ce ați instalat Vim, deschideți fișierul .bashrc introducând fișierul vim .bashrc comandă în terminalul dvs. Navigați în partea de jos a fișierului .bashrc, apăsați litera eu pentru a intra în modul de inserare în Vim și pentru a adăuga aceste rânduri:

#Virtualenvwrapper settings:
export WORKON_HOME=$HOME/.virtualenvs
VIRTUALENVWRAPPER_PYTHON=/usr/bin/python3
. /usr/local/bin/virtualenvwrapper.sh

După ce ați terminat, apăsați tasta Esc tasta, apoi tastați :wq și apăsați Enter. Această comandă va salva fișierul și va ieși din Vim.

Acum trebuie să reîncărcați scriptul bashrc. Există două moduri de a face acest lucru – închideți și redeschideți terminalul sau executați această comandă în terminal:

source ~/.bashrc

Pentru a crea un mediu virtual în Python3 și a-l activa, utilizați imediat această comandă în terminal:

mkvirtualenv name_of_your_env

Pentru a dezactiva mediul, utilizați comanda de dezactivare.

Pentru a lista toate mediile virtuale disponibile, utilizați comanda workon sau lsvirtualenv (lsvirtualenv va arăta același rezultat ca și workon, dar într-un mod mai elegant) în terminal:

workon
lsvirtualenv

Pentru a activa un mediu specific, utilizați workon + numele mediului dvs.:

workon name_of_your_env

Există mai multe comenzi utile pe care s-ar putea să le folosiți cândva:

Rmvirtualenv va elimina un mediu virtual specific situat în directorul dvs. .virtualenv.

rmvirtualenv name_of_your_env

Cpvirtualenv va copia mediul virtual existent într-un mediu virtual nou și îl va activa.

cpvirtualenv old_virtual_env new_virtual_env

Foarte bine! Ați creat acum primul mediu izolat Python 3.

Mulțumesc că ai citit!

Consultați mai multe articole de acest fel pe profilul meu Routech, Profil mediu, și alte lucruri distractive pe care le construiesc pe ale mele Pagina GitHub.