Cum se configurează un router

Cum se configurează un router
⏱️ 9 min read

Dacă sunteți un tocilar, perspectiva înființării unui nou router s-ar putea să vă facă un pic entuziasmați. Ce să nu iubești până la urmă? Trebuie să denumiți rețelele, să modificați setările, să stoarceți o viteză suplimentară și, în general, să vă distrați să vă plimbați pentru a vedea ce puteți face. Totuși, dacă nu vi se pare o distracție miercuri seară, probabil că doriți doar să configurați lucrurile importante și să începeți – deci să facem asta!

Pasul 1: conectați routerul la Internet

Primul pas este ca un cablu Ethernet să fie conectat la router, probabil într-un port etichetat „WAN” (Wide Area Network). Celălalt capăt va fi cel mai probabil conectat la un modem (sau la un gateway pe care l-ați configurat pentru a funcționa doar în modem) și nu ar trebui să faceți altceva pentru a obține routerul dvs. o conexiune la internet.

Pasul 2: Accesați panoul de configurare al routerului

Conectare configurare router 2

Odată ce routerul este conectat la o sursă de alimentare și la modem, acesta ar trebui să vă ofere deja Wi-Fi. Teoretic, ai putea să o lași așa și să nu faci altceva deloc, dar asta nu ar fi foarte sigur sau distractiv.

Routerul dvs. ar trebui să aibă un număr tipărit pe spate care să arate ca „192.168.1.1”. Dacă nu îl puteți găsi, căutați doar „[manufacturer] Adresa IP.” Probabil că va crește numărul potrivit. Dacă sunteți tehnologi, puteți să tastați ipconfig (ifconfig pentru macOS / Linux) într-un prompt de comandă și găsiți adresa Gateway implicit.

Conectați-vă la rețeaua routerului, introduceți numărul pe care l-ați găsit în bara de adrese a browserului și apăsați Enter. Când primiți solicitarea de conectare, utilizați acreditările implicite tipărite pe spatele routerului. (Combinația admin / parolă este adesea ceva de genul „admin / admin”, „admin / parolă”.) Dacă acestea lipsesc, vedeți dacă le puteți găsi online folosind un instrument ca acesta.

Conectare configurare router

Fiecare producător de ruter are propriul stil de panou de control, deci este posibil să fie necesar să faceți unele cercetări pentru a afla unde să găsiți anumite lucruri și ce înseamnă anumiți termeni pentru rotoare diferite.

Pasul 3: Modificați datele de conectare ale routerului

Configurarea routerului Parola routerului Tplink

Este posibil să fi observat că tocmai v-ați conectat la router folosind o combinație generică de nume de utilizator / parolă pe care oricine ar putea să o ghicească sau Google. Lăsarea acestor valori implicite la locul lor este un risc real de securitate, așa că veți dori să le schimbați în ceva mai sigur.

Această opțiune va fi de obicei găsită într-o secțiune precum „Administrare” sau „Setări router” și poate fi etichetată ca „Conectare router” sau „Setare parolă”. Dacă uitați acest lucru în viitor, îl puteți reseta folosind ceva mic (cum ar fi o agrafă) pentru a ține apăsat butonul „reset” din partea din spate a routerului pentru o vreme (de obicei 10 până la 30 de secunde).

Pasul 4: Actualizați firmware-ul

Router Setup Netgear Router Update

Ruterul dvs. a stat probabil pe un raft undeva de ceva vreme și, în acest timp, este posibil ca producătorul să fi lansat câteva actualizări importante de securitate și / sau funcționalitate. Majoritatea routerelor fac ca opțiunea „Actualizare” să fie ușor de găsit, iar routerele mai noi ar trebui doar să o poată descărca și instala automat.

Cu toate acestea, pentru unele routere, va trebui să găsiți și să descărcați cea mai recentă versiune de firmware, apoi să căutați fișierul de pe hard disk.

Pasul 5: urmați pașii de „configurare ușoară”

Configurarea routerului Tplink Easy

Aproape fiecare router modern vine acum cu un proces de configurare ghidat care vă ajută să vă puneți routerul în funcțiune cu o bună securitate și tot ce aveți nevoie pentru o rețea de bază. Dacă nu aveți în vedere anumite personalizări specifice, acesta este un loc minunat pentru a începe.

După ce urmați instrucțiunile producătorului, ar trebui să aveți una sau două rețele cu nume și parole personalizate. Ghidul vă poate ajuta, de asemenea, să configurați alte setări, cum ar fi accesul la router la distanță sau rețelele de oaspeți.

Pasul 6: începeți rețelele

Configurarea routerului 2.4 5

Wi-Fi este cel mai important lucru pe care îl obțineți de la un router, deci merită să faceți corect! Fiecare rețea pe care o configurați trebuie să fie protejată prin parolă și criptată cu WPA2. (WEP este slab; nu-l utilizați!) Dacă trebuie să alegeți între AES și TKIP, mergeți cu AES – este un standard de criptare mai puternic.

Ruterul dvs. vă oferă probabil opțiunea de a crea două rețele cu două frecvențe diferite: 2,4 GHz și 5 GHz. Diferența de bază dintre aceste două este că 2,4 GHz este eficientă pe o rază mai mare de acțiune, dar din moment ce o mulțime de lucruri funcționează pe 2,4 GHz (Bluetooth, microunde etc.) și are mai puține canale, se poate aglomera mai ușor.

Configurarea routerului Dlink 2.4 5

Dacă acordați rețelelor de 2,4 GHz și 5 GHz același SSID și aceeași parolă, dispozitivele dvs. vor alege pur și simplu pe care să le utilizați pe baza cărora cred că vă vor oferi o conexiune mai bună. Totuși, nu toate dispozitivele sunt bune la acest lucru, deci, dacă doriți să aveți mai mult control manual asupra dispozitivelor pe care frecvență, vă recomandăm să denumiți rețelele de 2,4 GHz și 5 GHz ceva diferit.

Nu vă faceți griji cu privire la setarea canalelor sau a lățimii canalului, cu excepția cazului în care aveți probleme de conexiune. Dacă credeți că veți primi interferențe, vă poate ajuta să vă schimbați canalul și / sau să lăsați lățimea canalului, dar nu este necesar să ieșiți din cutie.

Pasul 7: rețele de oaspeți

Configurare router Tplink Guest

Dacă aveți adesea persoane care vin și vă utilizează Wi-Fi-ul, ar putea fi o idee bună să configurați o rețea de oaspeți pentru a le menține separate de toate dispozitivele și datele dvs. Este posibil ca prietenii dvs. să nu încerce să vă pirateze, dar ar putea să conțină programe malware care ar putea ajunge să vă infecteze și dispozitivele.

Rețelele de oaspeți pot fi, de asemenea, un mod util de a vă păstra Dispozitivele IoT separate de mașinile dvs. personale. În acest fel, dacă becul dvs. inteligent va fi recrutat într-o botnet, nu va mai putea să ofere nimănui acces la datele dvs. private.

Configurarea unei rețele de oaspeți este aproape la fel cu crearea unei rețele normale. Găsiți opțiunea în setările routerului, denumiți-o, dați-i o parolă și spuneți oamenilor să se conecteze la aceasta în loc de la cea principală. Puteți să combinați 2,4 GHz și 5 GHz sub un singur SSID sau să folosiți doar 2,4 GHz, deoarece dispozitivele mai vechi pot să nu poată utiliza 5 GHz și obțineți o autonomie mai bună cu 2,4. În funcție de router, vă poate oferi și alte opțiuni, cum ar fi limitarea lățimii de bandă a oaspeților.

Trecerea la nivelul următor

Router Setup Dns Change

În funcție de router și de nevoile dvs., este posibil să aveți orice alte setări interesante cu care să vă jucați. Dacă sunteți obsedat de optimizarea conexiunii, va trebui să faceți câteva săpături și Google pentru a afla ce puteți face cu configurarea dvs. particulară. Cu toate acestea, câteva opțiuni standard includ:

  • Setări DNS mai bune: schimbarea serverului DNS implicit al routerului poate fi bună pentru viteza, securitatea și confidențialitatea dvs. Cloudflare, Quad9 și Google sunt alegeri populare.
  • Faceți o copie de rezervă a setărilor routerului: dacă vă resetați vreodată routerul, veți pierde toate aceste lucrări. O mulțime de routere vă oferă opțiunea de a salva un fișier de configurare de rezervă pe care îl puteți încărca după o resetare pentru a vă recupera setările.
  • QoS (Quality of Service): vă permite să acordați prioritate anumitor dispozitive sau servicii pentru a vă asigura că routerul dvs. va aloca lățimea de bandă acolo unde este nevoie. Îl puteți seta să acorde prioritate anumitor site-uri sau aplicații (Netflix, Steam) sau dispozitive (laptop, telefon etc.)
  • Control parental: majoritatea routerelor vă oferă opțiunea de a aplica reguli diferite pe diferite dispozitive. Trebuie doar să găsiți și să introduceți adresa MAC a unui dispozitiv și apoi îl veți putea seta să facă lucruri precum lățimea de bandă limitată, să programați când dispozitivul să aibă acces la Internet și să blocheze anumite site-uri pentru anumite dispozitive.
  • Listă albă: pentru a vă asigura cu adevărat securitatea la nivelul următor, veți dori să configurați o listă de dispozitive cărora li se permite accesul la rețea (folosind adresele lor MAC) și să excludeți orice altceva de la conectare. Conectarea dispozitivelor noi va fi enervant, dar nimeni nu va putea intra fără permisiunea dvs.!
  • Stocare conectată la rețea: dacă routerul dvs. are un port USB, s-ar putea transforma într-un dispozitiv de stocare fără fir. Pur și simplu conectați o unitate USB și parcurgeți procesul de configurare a routerului și veți putea accesa fișiere fără fir. Puteți configura copii de siguranță automate, le puteți transforma într-un server media sau chiar configura un server FTP pentru a face acele fișiere accesibile prin web.

Care este minimul absolut pe care trebuie să îl fac pentru a configura un router?

Dacă într-adevăr nu aveți chef să intrați în curajul routerului, cel mai puțin puteți face și aveți totuși o rețea destul de bună și sigură:

  1. schimbați numele de utilizator / parola routerului
  2. actualizați firmware-ul
  3. configurați rețele de 2,4 GHz și 5 GHz cu același nume și parolă pe ambele
  4. Folosiți WPA2 pentru a vă cripta Wi-Fi-ul

Fiecare router are propriile peculiarități și caracteristici și adaugă tot mai multe. Cei câțiva pași de mai sus sunt tot ce aveți nevoie pentru a obține o conexiune bună, de bază, dar dacă routerul dvs. poate face mai mult, s-ar putea să câștige pentru a face unele modificări în timpul liber!

Credite de imagine: Netgear Desktop Genie, Router DIR-850L, TP-Link DNS, Rețeaua de oaspeți TP-Link, Cablu Ethernet, Parola routerului TP-Link

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x