Cum se configurează un server macOS Sierra

Cum se configurează un server macOS Sierra

macOS nu este bine cunoscut pentru capacitatea sa de platformă server. De fapt, ați putea spune că sistemul de operare nu este potrivit pentru acesta. Dar asta ar trece cu vederea numeroasele capabilități bazate pe rețea încorporate în sistemul de operare de bază și aplicația dedicată pentru server MacOS. Și dacă aveți mai multe Mac-uri care rulează pe aceeași rețea, nu există o modalitate mai bună de a le conecta pe toate.

Instalarea serverului

1. Cumpărați cea mai recentă versiune de server de la Mac App Store. Dacă aveți o versiune anterioară a serverului, aceasta nu va funcționa cu Sierra. Va trebui să achiziționați cea mai recentă versiune, care este versiunea 5.2.

2. Odată ce serverul este descărcat și instalat, deschideți aplicația din folderul Aplicații.

server-macos-configure-open

3. Veți fi întâmpinat de o fereastră de pornire. Faceți clic pe butonul „Continuați”.

server-macos-configure-3

4. Apoi, faceți clic pe „De acord” pentru a accepta acordul de licențiere al serverului. Rețineți că „Utilizați serviciile Apple pentru a determina accesibilitatea la internet a acestui server” va fi verificat în mod implicit. Lasă-l așa.

server-macos-configure-4

5. Introduceți parola de administrator și faceți clic pe „Permite” pentru a finaliza instalarea.

server-macos-configure-5

6. Serverul va face apoi unele configurări și configurări care ar putea dura aproximativ șaizeci de secunde sau mai mult.

server-macos-configure-6

Configurarea serverului

1. Odată ce serverul și-a terminat funcționalitatea de configurare pentru prima dată, acesta se va deschide pe ecranul principal al serverului.

server-macos-configure-7ba

2. În centrul acestei ferestre veți vedea câteva informații despre serverul dvs.

server-macos-configure-7ca

3. După cum puteți vedea, numele implicit al serverului meu este „Alexs-iMac”.

server-macos-configure-7d

Acesta este un nume rău. Pentru a-l schimba în ceva mai memorabil, voi face clic pe butonul etichetat „Editați numele gazdei …” Acest lucru mă va solicita, de asemenea, să fac o mică configurare a serverului pentru prima dată.

server-macos-configure-8a

4. Acum veți vedea o scurtă casetă de dialog care explică ce este un nume de gazdă (este numele rețelei computerului dvs.). Faceți clic pe butonul „Următorul”. Dacă butonul este gri în primul rând, așteptați un moment.

server-macos-configure-10

5. Din următorul popup, alegeți „Rețea locală” și faceți clic pe „Următorul”.

server-macos-configure-11

Setarea „Rețea locală” va face computerul accesibil de orice computer din aceeași rețea, dar nu îl veți putea accesa din rețele externe. Opțiunea „Internet” este mai dificil de configurat și necesită un nume de domeniu, dar îl puteți configura mai târziu, dacă doriți.

6. În cele din urmă, putem da serverului nostru un nume mai bun. Faceți clic în caseta de text „Computer Name” și introduceți un alt nume.

server-macos-configure-12

Puteți utiliza numai caracterele az, 0-9, spațiul și simbolul cratimă (-) pentru numele computerului. Acesta este numele pe care îl veți vedea în bara laterală Finder atunci când sunteți conectat la server.

7. Numele gazdei dvs. se va schimba automat pentru a se potrivi cu noul computer. Numele gazdei este numele pe care îl veți introduce atunci când doriți să vă conectați manual la server. Deoarece spațiile sunt caractere valide pentru numele gazdei, toate spațiile din numele computerului dvs. vor fi convertite în cratime în numele gazdei. Când ați terminat, dați clic pe „Finalizați”.

server-macos-configure-14

8. Acum serverul dvs. va avea un nou nume strălucitor!

server-macos-configure-15

Pornirea Serviciilor Server

Vom face serverul nostru util prin configurarea serviciului Partajare fișiere.

1. Faceți clic pe Partajare fișiere în bara laterală a ferestrei Serverului sub „Servicii”.

server-macos-configure-17a

2. Faceți clic pe comutatorul mare „Dezactivat” din partea dreaptă sus a ferestrei pentru a activa serviciul Partajare fișiere.

server-macos-configure-18

3. Comutatorul va trece la „Pornit” și va deveni verde. Veți vedea, de asemenea, Starea devenind verde și va indica faptul că serverul dvs. este acum disponibil în bara laterală Finder.

server-macos-configure-19

4. Pentru a face ca anumite foldere să fie accesibile de către utilizatorii conectați, faceți clic pe butonul „plus” de sub Shared Folders și selectați un folder din fereastra popup Finder.

server-macos-configure-20

Conectarea la serverul dvs.

Acum că serverul dvs. este activ, vă puteți conecta la acesta cu orice computer din aceeași rețea.

1. Deschideți Finder pe alt computer și căutați în bara laterală.

server-macos-configure-21

2. Sub „Partajat”, găsiți numele serverului dvs. și faceți clic pe pictograma serverului.

server-macos-configure-22

3. Dacă nu vedeți pictograma în bara laterală, puteți alege și „Conectare la server” din meniul „Go” al Finder-ului.

server-macos-configure-23

4. Introduceți numele gazdei serverului (care se termină cu „.local”) folosind prefixul „afp: //” și faceți clic pe „Conectare”.

server-macos-configure-24

5. Faceți clic pe butonul radio de lângă Guest. În prezent, toate folderele noastre sunt accesibile utilizatorilor invitați. Dați clic pe „Conectați-vă”.

server-macos-configure-25

6. Alegeți folderul pe care doriți să îl montați, apoi faceți clic pe „OK”.

server-macos-configure-26

7. Se va deschide o fereastră Finder care afișează folderul nou montat. Veți vedea, de asemenea, serverul conectat sub bara laterală „Partajat”.

server-macos-configure-27

Concluzie

Acum că aveți elementele de bază pentru configurarea serverului MacOS, aruncați o privire la celelalte opțiuni din bara laterală Servicii pentru a extinde funcționalitatea serverului.

Scroll to Top