Lasă-mă să-ți spun o poveste. Recent, mi-am dat seama că trebuie să revizuiesc cum să configurez virtualenvwrapper deasupra virtualenv în Ubuntu 18.04. Am finalizat acest proces de mai multe ori pe computere diferite și de fiecare dată pare să fie puțin diferit decât înainte.

Tocmai mi-am luat un laptop nou și în drum spre casă am citit câteva tutoriale despre „Cum se configurează virtualenvwrapper pe Ubuntu 18.04”. Și permiteți-mi să vă spun – mi s-a părut foarte ușor, deoarece toate aceste tutoriale au fost destul de simple și au explicat practic cum să faceți aceste trei lucruri:

  • Instalați virtualenv
  • Instalați virtualenvwrapper
  • Editați .bashrc / .bash_profile sau ambele

Dar, deși am citit toate aceste tutoriale, niciunul dintre ele nu a funcționat cu adevărat pentru mine.

Am avut mai multe erori în timp ce încercam să-mi dau seama ce a mers prost în timp ce urmau tutorialele.

Mai întâi am primit câteva dintre „mkvirtualenv: comanda nu a fost găsită”, Apoi un pic de„-bash: /usr/bin/virtualenvwrapper.sh: Nu există un astfel de fișier sau director”, Apoi o notă de„EROARE: virtualenvwrapper nu a putut găsi virtualenv în calea ta”.

După unele cercetări, mi-am dat seama că toate tutorialele virtualenvwrapper Ubuntu 18.04 sunt copii ale unui text vechi scris înainte de aprilie 2016 (data lansării Ubuntu 16.04).

Știu acest lucru, deoarece de la Ubuntu 16.04 și mai departe s-a schimbat locația instalării pip a vritualenvwrapper /usr/local/bin/virtualenvwrapper.sh la ~/.local/bin/virtualenvwrapper.sh. Rețineți că directorul local este ascuns.

Așa că voi începe prin a scrie un tutorial care vă va arăta cum să evitați toate problemele menționate mai sus.

Condiții prealabile

În acest articol vă voi arăta cum să configurați virtualenvwrapper cu pip3 (pip pentru Python 3). Am ales această versiune de pip în loc de Python 2, deoarece sfârșitul vieții lui Pythons 2 a fost 1 ianuarie 2020.

Python 2 se va retrage în … https://pythonclock.org/

Pentru a finaliza acest tutorial, veți avea nevoie de un computer cu Ubuntu 18.04 instalat și de o conexiune la internet :). De asemenea, unele cunoștințe despre terminale și editorul Vim ar fi utile. Voi presupune că v-ați actualizat și actualizat sistemul.

Configurarea unui mediu virtual

Acum deschideți terminalul în directorul de start făcând clic dreapta și alegând opțiunea „Deschideți în terminal”. De asemenea, puteți apăsa pe CTRL, ALT, și T tastele de pe tastatură în același timp pentru a deschide automat aplicația Terminal.

Mai întâi trebuie să creați un director special care să conțină toate mediile dvs. virtuale. Deci, continuați cu crearea unui nou director ascuns numit virtualenv.

mkdir .virtualenv

Acum ar trebui să instalați pip pentru Python3.

sudo apt install python3-pip

Confirmați instalarea pip3.

pip3 --version

Acum instalați virtualenv prin pip3.

pip3 install virtualenv

Pentru a afla unde a fost instalat virtualenv-ul dvs., tastați:

which virtualenv

Instalați virtualenvwrapper prin pip3:

pip3 install virtualenvwrapper

Vom modifica fișierul dvs. .bashrc adăugând un rând care va ajusta fiecare mediu virtual nou pentru a utiliza Python 3. Vom îndrepta mediile virtuale către directorul pe care l-am creat mai sus (.virtualenv) și vom indica și locațiile virtualenv și virtualenvwrapper.

Acum deschideți fișierul .bashrc folosind editorul Vim.

vim .bashrc

Dacă încă nu ați folosit editorul Vim sau nu îl aveți instalat pe computer, ar trebui să îl instalați acum. Este un editor Linux utilizat pe scară largă și, din motive întemeiate.

sudo apt install vim

După ce ați instalat Vim, deschideți fișierul .bashrc tastând vim .bashrc comandă în terminalul dvs. Navigați în partea de jos a fișierului .bashrc, apăsați litera eu pentru a intra în modul de inserare a Vim și pentru a adăuga aceste rânduri:

#Virtualenvwrapper settings:
export VIRTUALENVWRAPPER_PYTHON=/usr/bin/python3
export WORKON_HOME=$HOME/.virtualenvs
export VIRTUALENVWRAPPER_VIRTUALENV=/home/goran/.local/bin/virtualenv
source ~/.local/bin/virtualenvwrapper.sh

După ce ați terminat, apăsați tasta Esc cheie. Apoi tastați :wq și apăsați Enter. Această comandă va salva și va ieși din editorul Vim. Închideți și redeschideți terminalul când ați terminat.

Pentru a crea un mediu virtual în Python3 și a-l activa imediat, utilizați această comandă în terminal:

mkvirtualenv name_of_your_env

Ar trebui să confirmați că acest mediu este configurat pentru Python3:

Python -V

Pentru a dezactiva mediul, utilizați comanda de dezactivare.

deactivate

Pentru a lista toate mediile virtuale disponibile, utilizați comanda workon sau lsvirtualenv (același rezultat ca și workon, dar afișat într-un mod elegant) în terminalul dvs.:

workon

lsvirtualenv

Pentru a activa un mediu specific, utilizați workon + numele mediului dvs.:

workon name_of_your_env

Există mai multe comenzi utile pe care s-ar putea să le folosiți cândva:

Rmvirtualenv va elimina un mediu virtual specific situat în directorul dvs. .virtualenv.

rmvirtualenv name_of_your_env

Cpvirtualenv va copia mediul virtual existent într-un mediu virtual nou și îl va activa.

cpvirtualenv old_virtual_env new_virtual_env

Foarte bine! Ați creat acum primul mediu izolat Python 3.

Mulțumesc că ai citit! Consultați mai multe articole de acest gen în profilul meu Routech și alte lucruri distractive pe care mă bazez pagina mea GitHub.