Cum se configurează ZRAM pe computerul dvs. Ubuntu

Como configurar ZRAM em seu computador Ubuntu
⏱️ 8 min read

În timp ce ZRAM este o soluție fantastică pentru a tranzacționa niște cai putere CPU pentru a câștiga mai mult RAM, cum îl puteți configura pentru a dedica mai mult sau mai puțin RAM ZRAM? Cum puteți schimba algoritmul de compresie? În ce scenarii merită astfel de schimbări? Citiți mai departe pentru a afla cum să configurați ZRAM pe Ubuntu.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Verificați starea dvs. actuală ZRAM

Majoritatea oamenilor folosesc ZRAM pe Ubuntu, Mint sau altă distribuție compatibilă prin scriptul zram-config. Asta pentru că vă permite să profitați de ZRAM în cel mai simplu mod posibil. Puteți să-l instalați cu comanda:

Valorile implicite stabilesc ZRAM la jumătate din RAM-ul real al computerului, împărțit în mai multe partiții, câte una pentru fiecare nucleu al procesorului. Puteți verifica acest lucru cu:

Configurați Zram pe Ubuntu Cat Proc Swaps

Puteți vedea un fișier tipic swap (intrarea „/ var / cache / swap / swapfile”) care coexistă cu opt volume ZRAM în captura de ecran. Sistemul meu avea 8 GB RAM. Dacă adăugați acele volume ZRAM împreună, suma este de 4 GB, ceea ce reprezintă jumătate din suma RAM. Cu toate acestea, în funcție de volumul de lucru, poate doriți să modificați acea dimensiune.

 • Dacă lucrați cu multimedia și video, acestea nu sunt foarte comprimabile, deci este cel mai bine dacă reduceți dimensiunea ZRAM și creșteți dimensiunea swap-ului real.
 • Dacă lucrați cu baze de date mari sau alte tipuri de date care sunt foarte compresibile, este opusul. În astfel de scenarii, puteți crește capacitatea de răspuns a computerului dvs. mărind dimensiunea ZRAM.

O altă modificare care merită analizată are legătură cu algoritmul de compresie utilizat de ZRAM. În mod implicit, folosește LZO sau LZO-RLE, care este lumină pe CPU. Cu toate acestea, pe procesoarele moderne, algoritmul ZSTD mai nou oferă rate de compresie mai bune, iar valoarea procesorului său mai mare pe CPU nu este resimțită. Merită să utilizați acest algoritm în locul variantelor LZO mai vechi dacă PC-ul dvs. are mai puțin de un deceniu.

Puteți utiliza zramctl comanda pentru a verifica algoritmul utilizat în prezent de ZRAM. Tip zramctl într-un terminal și apăsați Enter pentru a vedea swap-urile dvs. ZRAM.

Configurați Zram pe Ubuntu Zramctl

Zramctl ar trebui să fie deja disponibil în distribuția dvs. Dacă nu, deoarece face parte din pachetul util-linux, îl puteți aduce la bord cu:

Totuși, pentru a controla modul în care funcționează ZRAM, va trebui să-i modificați scriptul principal. Să începem prin a modifica cantitatea de memorie RAM pe care o folosește.

Schimbați dimensiunea ZRAM

Pentru a modifica setările ZRAM, va trebui să editați scriptul execut în folderul bin. Tastați următoarea comandă în terminal:

Configurați Zram pe Ubuntu Nano Init Zram Swapping

Pentru a modifica cantitatea de memorie RAM utilizată de ZRAM, va trebui să editați următoarea linie:

Configurați Zram On Ubuntu Edit Init Zram Swapping

Această linie definește cât de mult RAM va folosi ZRAM pe baza unor calcule simple:

 1. totalmem este cantitatea de RAM instalată pe computer
 2. /2 împarte totalmemul la doi, ceea ce se traduce prin „jumătate din cantitatea totală de RAM”
 3. / ${NRDEVICES} împarte acest număr la numărul de nuclee de pe computer
 4. * 1024 înmulțește rezultatul celor de mai sus cu 1024

Nu puteți și nu ar trebui să modificați nimic la punctele 1 și 3, dar puteți juca cu valorile din 2 și 4 pentru a modifica cantitatea de memorie RAM utilizată de ZRAM.

 • Prin creșterea / 2 la / 4, cantitatea totală de RAM ar fi împărțită la patru în loc de două. Astfel, ZRAM ar folosi doar un sfert din memoria RAM în loc de jumătate. Nu vă recomandăm să vă dedicați întreaga memorie RAM ZRAM, deci este mai bine să lăsați această valoare la / 2 sau creșteți-l dacă doriți ca ZRAM să utilizeze mai puțină memorie.
Configurați Zram pe Ubuntu Creșteți utilizarea Ram
 • În mod similar, prin păstrare / 2 dar în scădere 1024 la 512, veți obține același rezultat, deoarece veți reduce la jumătate memoria RAM disponibilă pentru fiecare dispozitiv. Dacă doriți ca ZRAM să utilizeze mai multă memorie RAM, puteți crește această valoare la 1536 in schimb.

Schimbați algoritmul de compresie ZRAM

Puteți schimba algoritmul de compresie ZRAM din același loc.

Mai întâi, verificați algoritmul de compresie pe care îl folosește în prezent:

Puteți combina și potrivi algoritmi în configurații avansate personalizate ZRAM. Cu toate acestea, dacă utilizați valorile implicite, toate partițiile ZRAM vor folosi același algoritm. Astfel, nu trebuie să le verificați pe toate – în comanda de mai sus, o verificăm doar pe prima.

Configurați Zram On Ubuntu Verificați algoritmii de compresie

Foloseam deja algoritmul ZSTD, pe care îl puteți vedea în paranteze în captura de ecran de mai sus. Aceasta este considerată cea mai bună soluție acum între ratele de compresie, viteza și cererea de resurse, așa că lăsați-o așa cum este. Cu toate acestea, dacă utilizați valorile implicite, veți avea fie LZO, fie LZO-RLE activate. Pentru a-l modifica, reveniți la scriptul exec init-zram-swapping pe care l-am editat anterior. Acolo, găsiți următoarea linie:

Copiați-l și apoi lipiți-l direct mai jos, astfel încât să aveți două instanțe din aceeași comandă. Această linie atribuie rezultatul calculelor pe care le-am văzut înainte ca mărimea fiecărui volum ZRAM. Cu toate acestea, îl vom folosi pentru a defini algoritmul de compresie.

 1. A inlocui $mem în prima instanță la începutul liniei cu zstd.
 2. A inlocui disksize la sfârșitul liniei cu comp_algorithm.

Linia modificată ar trebui să arate astfel:

Configurați Zram pe Ubuntu Echo Zstd

Linia noastră modificată răsună zstd ca valoare din parametru comp_algorithm in schimb.

Dacă doriți să utilizați un alt algoritm, schimbați zstd în comanda de mai sus cu numele algoritmului.

Salvați fișierul modificat, reporniți computerul și verificați rezultatele.

Configurați Zram pe Ubuntu Zramctl Verificați din nou swapurile

Asigurați-vă că verificați performanța sistemului sub sarcină atunci când utilizează activ swap-urile dvs. Dacă simțiți că se bâlbâie sau se bâlbâie, este posibil să fi exagerat și să aveți nevoie să apelați valorile alese. Dacă, pe de altă parte, zboară, probabil că le puteți crește încă ceva.

Acum, că știți cum să configurați ZRAM în Ubuntu, dacă doriți să construiți un PC mai puternic, iată lucrurile de care să luați notă atunci când construiți un PC pentru Linux.

Legate de:

 • Taste de comenzi rapide utile în Ubuntu
 • Cum se configurează mai multe fusuri orare în Ubuntu
 • Cum să gestionați utilizatorii din Ubuntu

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x