Cum se construiește o tastatură mecanică personalizată: Partea I

Cum se construiește o tastatură mecanică personalizată: Partea I
⏱️ 12 min read

Dacă citiți acest lucru, există șanse mari să fiți expus lumii tastaturilor mecanice personalizate prin TechTubers sau chiar prin mijloacele tehnologice de masă. Ai venit aici în căutarea unuia al tău, dar nu știi de unde să începi. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece crearea unei tastaturi mecanice personalizate este o nișă complicată, iar forumurile de pe Internet tind să fie mai confuze decât utile.

Dacă ar exista un ghid simplificat la îndemână suficient de bun pentru a începe, ceva care vă permite să învățați corzile cel mai bun mod de a învăța orice – adică murdărindu-vă mâinile. Ei bine, acesta este acel ghid.

Ce sunt tastaturile mecanice personalizate?

Înainte de a putea sparge șurubelnița și fierul de lipit, trebuie să punem la punct câteva lucruri. Pentru început, răspundeți la întrebări elementare, cum ar fi ce rost are o tastatură mecanică personalizată și pentru cine este destinat? Tastaturile mecanice sunt alternative de calitate superioară față de tastaturile cu membrană ieftine, care se găsesc în laptopuri și desktopuri. Partea personalizată a tastaturilor mecanice personalizate provine din două aspecte principale despre care pasionații de tastaturi sunt cei mai interesați:

  1. Componente de calitate superioară
  2. Factori de formă non-standard pentru tastatură

Necesitatea unor componente de calitate superioară ar trebui să se explice de la sine, dar tastaturile mecanice personalizate arată, sună și se simt mai bine în comparație cu omologii lor fabricați în masă. Aceste tastaturi sunt superioare din punct de vedere estetic datorită tastelor de înaltă calitate, care sunt de obicei coordonate în culori cu cabluri personalizate cu mâneci și suporturi de mână acrilice sau din lemn. Apelul lor, însă, se extinde dincolo de aspectul frumos. Aceste tastaturi oferă o senzație de tastare semnificativ mai bună datorită comutatoarelor exotice combinate cu carcase personalizate, prelucrate din blocuri solide de aluminiu de calitate pentru aeronave.

Alegerea factorului de formă corect

Înțelegerea factorilor de formă non-standard este primul pas către construirea unei tastaturi personalizate. Tastatura nedescriptibilă de dimensiuni mari conectată la computerul dvs. desktop constituie baza tuturor factorilor de formă derivați moderni. Este alcătuit din alfanumerice (alfa, pe scurt), care are alfabetul și numerele, împreună cu semnele de punctuație, rândul funcțional, clusterul de navigație (nav) și tastatura numerică.

Notă: modificatorii (taste de dimensiuni mai mari, cum ar fi Ctrl, Alt, Shift, Tab, Enter și multe altele) au fost, de asemenea, grupate cu alfa, din motive de simplitate.

Ghid de tastatură mecanică personalizată Tkl

Fiecare factor de formă de tastatură derivată este creat prin omiterea unuia sau mai multor elemente, fiecare dintre acestea numindu-se în raport cu procentajul tastaturii de dimensiuni mari. Tastaturile fără cheie (TKL) sau 80%, de exemplu, omit total tastatura. Acest factor de formă este popular cu tastaturile de jocuri, deoarece eliberează spațiu pentru un mouse mouse mai mare, fără a forța jucătorii să-și întindă brațele în mod nefiresc.

Ghid de tastatură mecanică personalizată 60 la sută

Cu toate acestea, factorul de formă de 60% este preferat în scena tastaturii mecanice personalizate datorită portabilității sale și a modului în care păstrează practic fiecare tastă la îndemână. Aceasta este o caracteristică utilă pentru dactilografii tactili, care sunt dispuși să-și ia mâinile de pe rândul de acasă. Acest factor de formă elimină orice, cu excepția alfanumericilor și modificatorilor, cu tastele funcționale și săgeți ascunse în spatele unui strat separat care poate fi accesat folosind o tastă funcțională dedicată.

Ghid de tastatură mecanică personalizată 65 la sută

Factorul de formă de 65% este în esență o tastatură de 60%, cu o singură coloană de taste de navigare utilizate frecvent, împreună cu clusterul de săgeți care acomodează aspectul existent, în timp ce tastatura este mai lungă cu o singură coloană. Aceasta este o alegere populară printre geekii tastaturii care nu pot trăi fără săgeți.

Ghid de tastatură mecanică personalizată 40 la sută

Apoi, există factori de formă mai nebuni, cum ar fi tastatura diminuată de 40%, care este în esență o tastatură de 60% care lipsește întregul rând numeric și câțiva modificatori. Acest factor de formă este, de asemenea, popular printre dactilografii tactili care pretind că sunt la fel de rapide pe aceste tastaturi (dacă nu chiar mai rapide) decât chiar și tastaturile de dimensiuni mari.

Tastaturile personalizate au nevoie de componente personalizate

Până acum veți avea o idee despre factorul de formă al tastaturii pe care îl preferați. Dar încă nu poți construi o tastatură fără să știi ce este înăuntru. Majoritatea tastaturilor sunt compuse din șase părți majore. Componentele vizibile ale tastaturii includ tastele și carcasa, care este șasiul care găzduiește toate celelalte componente și conferă tastaturii silueta familiară.

Piese de ghidare a tastaturii mecanice personalizate
Cum se construiește o tastatură mecanică personalizată: Partea I

Tastele sunt atașate la comutatoare, care folosesc de obicei un mecanism care utilizează contactele electrice pentru a înregistra intrarea. La rândul lor, acestea sunt lipite pe un PCB. Acesta este creierul tastaturii și este plin de urme conductive care leagă toate comutatoarele de microcontroler.

Următorul este placa. Acesta este cadrul de schelet care susține întrerupătoarele ferm în poziție și împiedică îmbinările lipite să se confrunte cu stres. În cele din urmă, stabilizatorii sunt fie atașați la placă sau PCB, iar acestea ajută la stabilizarea tastelor lungi, cum ar fi bara de spațiu, intrare și schimbare. Fără stabilizatori, aceste taste ar pur și simplu vedea-vedea în jurul comutatoarelor.

Cunoașterea componentelor unei tastaturi este un lucru, dar alegerea tipului potrivit necesită o mai bună înțelegere. Să aruncăm o privire la ceea ce separă diferitele soiuri de componente.

Tastaturile sunt surprinzător de complicate

Tastele au cea mai mare influență asupra aspectului tastaturii, urmate de sunetul în sine. În timp ce puteți cumpăra un set bun de keycaps pentru 30 USD, nu este neobișnuit ca pasionații de tastatură să cheltuiască peste 200 USD pentru unele seturi de înaltă calitate. Seturile Keycap sunt disponibile într-o varietate de profile, cum ar fi OEM, Cherry, SA, DSA și MT3. Acestea diferă atât de formă, cât și de înălțime, afectând în același timp aspectul, senzația și sunetul tastaturii.

Taste mecanice personalizate pentru capacul ghidului tastaturii

Cele mai ieftine keycaps sunt fabricate din plastic ABS și au legende gravate cu laser sau tamponate. Acest tip de plastic se uzează mai repede și dezvoltă o strălucire inestetică în timp. Imprimarea este, de asemenea, mai puțin durabilă. Capătul opus al spectrului este populat de chei din plastic PBT, cu legende formate folosind un proces complicat și costisitor de dublă lovitură sau sublimare a coloranților. Materialele plastice PBT sunt rezistente la uzură și strălucire. Legendele formate prin sublimarea coloranților sau prin procesul de dublă lovitură sunt practic imposibil de stricat.

Tipuri de comutare de bază explicate

Comutatoarele se prezintă în trei mari categorii: clicky, tactil și liniar. Comutatoarele clicky produc atât feedback tactil, cât și un clic audibil atunci când comutatorul este acționat. Acestea sunt ideale pentru dactilografi. Comutatoarele tactile, pe de altă parte, oferă doar o lovitură tactilă pronunțată în loc de un clic pe acționare. Aceste comutatoare sunt destinate dactilografilor care caută un feedback în timp ce tastează, dar preferă o tastatură relativ mai silențioasă.

Comutatoare mecanice personalizate pentru ghidarea tastaturii mecanice

Comutatoarele liniare nu oferă nici feedback tactil, nici clic, atunci când comutatorul este apăsat. Aceste comutatoare sunt de obicei alese de jucătorii care caută o acționare rapidă și consecventă, care să conducă la apăsarea repetată a tastelor în concordanță cu jocurile. Fiecare categorie a acestor comutatoare poate fi personalizată în continuare cu diferite greutăți de arc și variante silențioase.

Alegerea unui comutator preferat din sutele de opțiuni diferite este o experiență profund subiectivă și personală. Aceasta este o călătorie de descoperire de sine pe care trebuie să o călcați singură.

Tipuri de carcase și stiluri de montare

Carcasa este cel mai important factor care afectează calitatea construcției, precum și sunetul tastaturii. Cele mai ieftine carcase sunt fabricate din plastic turnat prin injecție și au, în general, rigiditate structurală slabă și niveluri de potrivire / finisare. Cu toate acestea, nici carcasele prelucrate CNC fabricate din materiale plastice de calitate, cum ar fi policarbonatul și acrilul mat, nu sunt neobișnuite. Cele mai premium cutii sunt prelucrate din blocuri solide de aluminiu și consolidate în continuare cu greutăți din alamă. Acestea sunt considerate pe scară largă standardul de aur în spațiul personalizat al tastaturii.

Cu toate acestea, alegerea materialului carcasei, costul și complexitatea oricărei tastaturi personalizate este dictată și de stilul de montare. După cum sugerează și numele, stilul de montare al unei tastaturi decide modul în care placa (sau în unele cazuri PCB) este montată pe șasiu.

Tastaturi de montare în tavă

Suport tava ghidare mecanică personalizată pentru tastatură

Tastaturile montate pe tavă tind să fie cele mai ieftine și mai ușor de fabricat. Nu este surprinzător că acest stil de montare este elementul de bază în aproape toate tastaturile mecanice personalizate de bază. Tastaturile de montare a tăvii au PCB înșurubat pe stâlpii de montare care ies din carcasă. Totuși, acest lucru duce la un sunet inconsistent, deoarece PCB-ul este rigid în apropierea stâlpilor de montare și este flexibil mai departe de ele. Acest efect poate fi controlat optând pentru o placă de aluminiu sau alamă mai rigidă, dar nu poate fi complet eliminată.

Tastaturi cu placă integrate

Placă integrată de ghidare tastatură mecanică personalizată

Designul integrat al plăcii este opusul polar al acestei abordări și folosește o carcasă din două părți, în care jumătatea superioară funcționează atât ca placă, cât și ca cadru superior al carcasei. Acest design este relativ mai costisitor de fabricat, dar oferă un sunet consistent, deși cu prețul eliminării complete a flexului, ceea ce duce la o experiență mai dură la coborârea comutatoarelor.

Tastaturile de sus, de jos și de tip sandwich

Ghid de tastatură mecanică personalizat Montare de sus
Cum se construiește o tastatură mecanică personalizată: Partea I

Al treilea tip larg de montare pe tastatură este și mai complex și mai costisitor de implementat, deoarece are nevoie de un șasiu din două părți, pe lângă o placă dedicată. Aceasta include tastaturile de montare de sus, de jos și de montare sandwich, fiecare tip fiind notat de partea șasiului la care este atașată placa. Acest stil de construcție a tastaturii oferă un sunet consistent. Mai mult, deoarece placa este atașată la șasiu de-a lungul marginilor, aceasta deschide, de asemenea, opțiunea de a utiliza materiale flexibile, cum ar fi policarbonatul, pentru cei care preferă un fund mai moale.

Ghid de tastatură mecanică personalizat, montare de jos

Tastaturi pentru montarea garniturii

Suport garnitură de ghidare tastatură mecanică personalizată

Unele tastaturi mecanice personalizate noi (ca să nu mai vorbim de scumpe) vin acum cu garnituri din silicon înfășurate între placă și șasiu în diverse combinații ale stilurilor de montare menționate anterior. Ideea de bază este de a izola mai mult comutatoarele de la șasiu pentru o semnătură sunet mai bună și un feedback tactil. Acestea sunt denumite în mod colectiv tastaturi de montare a garniturii.

Acesta este în esență tot ce trebuie să știți pentru a trece la pasul următor spre construirea propriei tastaturi mecanice personalizate – adică alegerea pieselor potrivite în funcție de preferințele dvs. personale. Următoarea și ultima tranșă a acestui ghid vă va spune unde să găsiți componentele și cum să le puneți împreună.

Legate de: Alegerea unei tastaturi mecanice – Ce tip de comutator de tastatură mecanică este potrivit pentru mine?

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x