Cum se construiește un server NAS cu Raspberry Pi

Cum se construiește un server NAS cu Raspberry Pi
⏱️ 9 min read

Un dispozitiv de stocare conectat la rețea (NAS) este practic doar o unitate care vă permite să îl accesați prin rețeaua dvs. locală. Este în esență versiunea de acasă a stocării în cloud și este excelentă pentru stocarea fișierelor care nu se potrivesc pe computerul dvs. sau pentru partajarea acestora între mai multe dispozitive. Dacă aveți un Raspberry Pi, puteți construi cu ușurință și ieftin un server NAS cu Pi.

Există câteva modalități diferite de a face acest lucru, dar OpenMediaVault (OMV) și Samba sunt de departe cele mai populare două. Aici vom folosi Samba, în principal pentru că îl puteți rula pe instalarea dvs. actuală Raspbian, în timp ce OMV înlocuiește sistemul de operare principal și vă împiedică să utilizați Pi pentru orice altceva. Totuși, OMV are multe funcții, în special capacitatea de a accesa cu ușurință fișiere din rețele externe. Dacă intenționați să utilizați un Pi pentru altceva decât NAS, merită să aruncați o privire.

De ce vei avea nevoie

  • Un Raspberry Pi, de preferință un 4, 3 sau 2. Samba nu durează mult, așa că nu este nevoie de lucruri de ultimă generație.
  • Un card SD instalat în Pi și configurat cu Raspbian.
  • Un computer conectat la aceeași rețea ca Pi.
  • [Optional] Un dispozitiv de stocare extern, precum un hard disk, conectat la Pi.

Folosesc un Raspberry Pi 4 cu 4 GB RAM pentru că este ceea ce am, dar utilizatorii cu generațiile 2 și 3 au raportat succes și cu Samba. În funcție de numărul de fișiere pe care doriți să le stocați Pi-ul dvs., ați putea reuși cu un card MicroSD intern de mare capacitate, dar configurarea unei unități externe conectate la Pi vă va spori destul de mult spațiul de stocare. Puteți chiar să utilizați două dispozitive externe și să configurați RAID pentru a vă asigura că nu pierdeți datele în cazul unei defecțiuni a unei unități, dar o vom simplifica pentru moment.

Dacă sistemul dvs. nu este complet actualizat, acum este momentul potrivit pentru a face acest lucru! Alerga

pentru a actualiza lista de pachete și a instala actualizările.

Pasul 1: Pregătiți-vă spațiul de stocare

La fel ca în majoritatea proiectelor Pi, veți dori să deschideți un terminal, fie pe Pi în sine, fie prin SSH.

Dacă utilizați o unitate externă:

Dacă aveți o unitate conectată prin USB, va trebui mai întâi să o formatați. Dacă doriți, puteți utiliza GParted pentru a face acest lucru într-o GUI, dar instrucțiunile de mai jos sunt pentru Terminal.

Alerga:

sau:

și identificați unitatea pe care doriți să o utilizați ca dispozitive de stocare partajate. Dacă aveți doar unul conectat, probabil că va fi numit „sda” sau „sda1”, pe care veți dori să-l amintiți. Știu, a mea este minusculă – este exact ceea ce aveam în jur și nu m-a deranjat formatarea pentru această demonstrație.

Demontați unitatea folosind:

unde NAME este „sda” sau „sda1” sau orice altceva ați văzut în ieșire lsblk sau sudo fdisk -l.

Pentru a formata unitatea, introduceți:

Aceasta va șterge și formata unitatea folosind formatul ext4. Puteți utiliza ceva de genul NTFS sau FAT32 dacă doriți, dar ext4 este mai rapid și provoacă cele mai puține probleme.

Formatarea va dura ceva timp. După ce ați terminat, redenumiți unitatea pe orice cale personalizată pe care doriți să o dați folosind:

unde NAME este probabil sda / sda, iar YOURLABEL este eticheta dvs. personalizată pentru unitate. După aceea, este o idee bună să reporniți, așa că mergeți mai departe și introduceți:

Dacă utilizați cardul SD:

Dacă nu aveți nevoie de stocare externă, puteți crea doar un folder partajat pe cardul SD Pi.

Pi Nas Mkdir

Pentru a face acest lucru, trebuie doar să executați:

Asta e! Puteți schimba numele directorului sau al folderului cu orice altceva doriți. Eu îl numesc pe al meu „raspsharey”.

Pasul 2: Instalați Samba

Samba este instrumentul care permite mașinilor Windows și Unix să partajeze fișiere. Rulați următoarea comandă pentru a instala Samba.

Pi Nas Instalați Samba

Pasul 3: Configurați Samba

Puteți accesa fișierul de configurare Samba executând:

Odată ce vă aflați, derulați în jos până la partea de jos și adăugați câteva linii suplimentare pentru a spune Samba ceea ce doriți să partajați. Ar trebui să arate cam așa:

[sambadrive] este adresa pe care o veți utiliza pentru a accesa folderul partajat de pe alt computer.

Pi Nas Samba Conf
Cum se construiește un server NAS cu Raspberry Pi

Pentru cale, dacă utilizați o unitate, va arăta ca cele de mai sus. Dacă utilizați un folder pe cardul SD, acesta va fi orice director pe care l-ați setat mkdir la Pasul 1 de mai sus. Pentru mine, asta este:

Dacă setarea publică este „nu”, veți avea nevoie de un nume de utilizator / parolă pentru a accesa folderul. Setarea acestuia la „da” va permite oricui din rețea să intre doar cu adresa.

Am adăugat atât unitatea externă, cât și folderul intern în fișierul meu de configurare – puteți partaja simultan mai multe foldere / unități pe Samba, dacă doriți.

Cu aceasta, ați terminat cu fișierul de configurare! Lovit Ctrl + O și Enter pentru a salva (doar pentru a fi în siguranță!), apoi Ctrl + X pentru a închide fișierul.

Pasul 4: Creați un utilizator Samba

Apoi, va trebui să creați un nume de utilizator / parolă Samba. Utilizatorul implicit al Raspberry Pi este numit doar „pi”, deci este ușor de utilizat. Utilizare

pentru a crea un utilizator Samba numit „pi” cu o parolă. Veți primi o solicitare pentru a introduce o parolă. Tastați-l, apăsați Enter și faceți-l din nou.

Utilizator Pi Nas Samba

Apoi, reporniți Samba pentru a încărca modificările folosind:

Cu asta, ați terminat cu configurarea! Acum tot ce trebuie să faceți este să accesați folderul partajat de la o altă mașină.

Pasul 5: Accesați NAS-ul dvs. din Windows

1. Deschideți File Explorer.

Harta Pi Nas ca unitate

2. Găsiți butonul din bara de sus etichetat cu o variantă de „Unitate hartă”. Al meu se află în noul grup din spatele unui buton etichetat „Acces ușor” și se numește „Hartă ca unitate” dacă sunt oriunde, cu excepția folderului principal „Acest computer”, unde se numește „Hărți unitate de rețea” și stă în propriul său buton mai mare sub fila „Computer”.

3. Dacă faceți clic pe acesta, veți ajunge la un dialog de configurare. În caseta Folder, veți dori să introduceți adresa Raspberry Pi și adresa pe care ați introdus-o între paranteze în fișierul de configurare de mai sus. Pentru mine, asta arată \raspberrypisambadrive.

4. Este același lucru pentru dosar. De asemenea, funcționează utilizarea IP-ului local al pi în locul „raspberrypi”.

Pi Nas Connect Sambadrive 1

5. Asigurați-vă că bifați caseta „Conectați-vă folosind diferite acreditări”.

6. Faceți clic pe Finalizare și introduceți acreditările pe care le-ați configurat când ați creat utilizatorul Samba.

Test de fișier Pi Nas

Deschideți folderele și bucurați-vă.

Note finale

Dacă întâmpinați probleme legate de accesarea folderelor dvs., cum ar fi necesitatea permisiunii de a scrie, se poate datora faptului că utilizatorul dvs. Pi nu are calitatea de proprietar. Pentru a remedia acest lucru, introduceți:

Pe a mea, asta este:

S-ar putea să întâlniți câteva sfaturi online care să vă spună să editați fișierul „/ etc / fstab” pentru a remedia această problemă de permisiuni, dar rețineți că schimbarea acestui fișier are potențialul de a vă încurca profund Pi-ul dacă greșiți. Probabil că ar trebui să fie o ultimă soluție.

Dacă totul merge bine, totuși, acesta este un proiect pe care ar trebui să îl puteți finaliza în mai puțin de o jumătate de oră, după care veți avea propriul dvs. NAS ori de câte ori Pi-ul dvs. este în funcțiune.

Credite de imagine: Raspberry 4 Model B.

Citește în continuare:

  • Cum să vă transformați Raspberry Pi 4 într-un Gateway Edge
  • Cum se instalează OSMC pe un Raspberry Pi
  • Cum se construiește o imprimantă fără fir DIY cu un Raspberry Pi

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x