Cum se convertește și se optimizează o imagine din linia de comandă Linux

Cum se convertește și se optimizează o imagine din linia de comandă Linux
⏱️ 4 min read

În calitate de scriitor tehnic, meseria mea implică cercetarea, experimentarea și documentarea instrumentelor software utile. Cu toate acestea, mai există o sarcină care consumă o parte semnificativă din timpul meu de lucru – editarea imaginilor (da, acele capturi de ecran).

Crescând folosind Microsoft Paint (ca majoritatea dintre noi presupun), am încercat să folosesc la început niște editori de imagini Linux bazate pe GUI, doar pentru a-mi da seama că consumă mult timp, mai ales având în vedere că editarea imaginilor nu este munca mea principală, dar totuși trebuie să să se facă în mod repetat. Ulterior, mi-am mutat treptat activitatea de editare a imaginilor pe linia de comandă, stăpânind inițial instrucțiunile operațiunilor de bază și apoi învățând câteva sfaturi / trucuri avansate odată ce m-am simțit confortabil.

Ei bine, asta este povestea mea; al tău ar putea fi diferit, desigur, și ar putea fi chiar în devenire. Ideea de aici este de a-i face pe fanii GUI să creadă că lucrările precum editarea imaginilor pot fi realizate și prin linia de comandă și că nu este deloc dificil. Având în vedere acest lucru, vom discuta despre un instrument de editare a imaginilor din linia de comandă – Convertit – în acest articol.

Convertit

Utilitarul de linie de comandă „Convert” face parte din suita software ImageMagic. Creatorii susțin că suita este capabilă să citească și să scrie imagini într-o varietate de formate (peste 200), inclusiv PNG, JPEG, JPEG-2000, GIF, TIFF, DPX, EXR, WebP, Postscript, PDF și SVG și să efectueze operațiuni. precum redimensionarea, răsucirea, oglindirea, rotirea, distorsionarea, tăierea și transformarea și reglarea culorilor.

Descarca si instaleaza

Pentru a instala Convert, instalați doar suita software ImageMagic executând următoarea comandă pe terminal:

Utilizare

În forma sa cea mai de bază, puteți utiliza comanda Conversie pentru a schimba formatul unei imagini. De exemplu, următoarea comandă produce „test.jpg” din „test.png”.

Redimensionați imaginile

Un alt lucru important pe care îl puteți face cu ușurință cu Convert este redimensionarea imaginilor. De exemplu, următoarea comandă ia test.jpg – care are dimensiunea de 800 × 343 – și produce test1.jpg cu dimensiunea de 700 × 300.

Merită menționat faptul că Convert încearcă să păstreze raportul de aspect în mod implicit. De exemplu, dacă încercați să redimensionați „test.jpg” la un fișier cu dimensiunea 300 × 300, fișierul rezultat va fi în schimb 300 × 129 pixeli. Cu toate acestea, dacă doriți în continuare, puteți forța Conversia să utilizeze dimensiunea pe care i-ați dat-o ca intrare. Puteți face acest lucru adăugând un semn de exclamare imediat după parametrul de dimensiune din comandă, ca în exemplul următor:

Reduceți calitatea / dimensiunea

Următorul este calitatea imaginilor. Da, folosind Convert, puteți juca și cu calitatea imaginilor. De exemplu, atunci când faceți o captură de ecran pe sistemul dvs., aceasta este în general capturată ca fișier png într-o dimensiune mare. Pentru a reduce dimensiunea, puteți reduce calitatea capturii de ecran și o puteți converti într-un fișier jpg.

Iată un exemplu de fișier png care depășește 230 kb.

Acum, dacă doriți să convertiți acest lucru într-un fișier jpg mai mic de 100kb, iată comanda pentru acesta:

Următorul este fișierul jpg produs de comanda de mai sus.

convert-screenshot-new

Nu există o reducere vizibilă a calității, nu-i așa? Și are doar 48kb în dimensiune.

Creați GIF-uri

Acum, să presupunem că aveți o grămadă de fișiere jpg, iar sarcina este de a crea un GIF. Este ușor folosind Convert:

Comanda de mai sus va prelua toate fișierele jpg din directorul curent și va crea un fișier „final.gif” în același director.

Rotație și alte efecte

De asemenea, puteți roti cu ușurință imaginile folosind Convert. Tot ce trebuie să faceți este să utilizați -rotate opțiune împreună cu numărul de grade pe care doriți ca imaginea să se rotească. De exemplu, următoarea comandă creează un „screenshot.jpg:” rotit la 90 de grade

convert-screenshot-rotate

În afară de rotație, puteți adăuga și alte efecte imaginilor. De exemplu, următoarea comandă adaugă un efect „implodează”:

Rezultă următoarea imagine.

convert-screenshot-implode

Concluzie

În timp ce exemplele discutate în acest articol ar trebui să fie suficiente pentru a vă oferi o idee bună despre cum funcționează Convert (precum și cât de ușor este să faceți editare de imagini din linia de comandă), faptul este că abia am zgâriat suprafața aici. Pentru mai multe detalii, aruncați o privire la Pagina manuală a lui Convert unde veți găsi o mulțime de opțiuni și caracteristici. În plus, puteți trece și prin Site-ul oficial al ImageMagic – este și o resursă bună.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x