Cum se creează noi sisteme de fișiere / partiții în terminal pe Linux

Cum se creează noi sisteme de fișiere / partiții în terminal pe Linux
⏱️ 5 min read

Editarea partițiilor sau crearea de noi sisteme de fișiere pe Linux înseamnă de obicei un lucru: instalarea editorului de partiție Gnome Parted (GParted). Pentru majoritatea utilizatorilor de Linux, aceasta este singura modalitate de a face acest lucru. Totuși, dacă ai putea edita aceste partiții și sisteme de fișiere chiar în terminal? Poti! Iată cum!

Crearea unui aspect de partiție de bază Linux cu CFdisk

Iată cum se face o schemă de partiție Linux de bază chiar din linia de comandă. Primul lucru de făcut este să vă deschideți terminalul. Odată ajuns acolo, va trebui să identificați ce hard disk doriți să schimbați. Acest lucru poate fi ușor descoperit cu o singură comandă simplă.

Odată ce ai fugit lsblk, ar trebui să obțineți o listă detaliată a fiecărui hard disk în prezent pe sistemul dvs. Căutați în această listă generată și aflați denotația pe unitatea pe care doriți să o modificați. În acest articol voi folosi sdb de dragul exemplului.

În terminalul dvs. introduceți această comandă. Va lansa un program puternic de editare a partițiilor bazat pe terminal.

cfdisk-goal-layout

Notă: a inlocui sdb cu orice lsblk ți-am spus că hard diskul tău era.

Când se introduce această comandă, veți fi în editorul de partiții și veți avea acces total la unitatea de disc pe care doriți să o modificați.

Deoarece partițiile de pe hard disk sunt diferite, în funcție de nevoile utilizatorului, această parte a ghidului va fi examinată cum să configurați un aspect de sistem de acasă / rădăcină Linux divizat.

Pentru a începe, va trebui creată o partiție rădăcină. Acest lucru va necesita un pic de matematică, deoarece gigaocteții de pe hard disk trebuie împărțiți. Unitatea mea de testare este de 32 GB.

În CFdisk folosind tastele săgeată de pe tastatură, selectați spațiu liber. După ce ați găsit câteva, utilizați tasta săgeată pentru a selecta [ NEW ] și apăsați tasta Enter.

cfdisk-create-root-partition

Programul vă va cere să introduceți dimensiunea partiției. După ce ați specificat dimensiunea, apăsați tasta Enter. Aceasta va fi cunoscută sub numele de partiție rădăcină (sau / dev / sdb1).

Apoi este timpul să creați partiția de start (/ dev / sdb2). Din nou, va trebui să selectați spațiu liber în CFdisk. Folosiți tasta săgeată pentru a selecta [ NEW ] și apăsați tasta Enter. Introduceți dimensiunea partiției de acasă și apăsați tasta Enter pentru ao crea.

cfdisk-create-home-partition

În cele din urmă, partiția swap trebuie creată. Ca de două ori înainte, găsiți spațiu liber și utilizați tasta săgeată pentru a selecta [ NEW ] opțiune. După aceea, calculați exact cât de mare trebuie să fie partiția swap Linux.

Notă: o partiție swap este de obicei la fel de mare ca memoria fizică a unui computer.

cfdisk-specific-partition-type-swap

Acum că a fost creată partiția de swap, este timpul să îi specificați tipul. Evidențiați-l cu tastele săgeată sus și jos. După aceea utilizați tastele săgeată stânga și dreapta pentru a selecta [ TYPE ]. Găsiți swap Linux în meniu și apăsați Enter.

cfdisk-write-partition-table

Toată crearea partiției este în afara drumului. Tot ce a mai rămas este să-l scrieți pe disc. Folosind tasta săgeată dreapta, selectați [ WRITE ] și apăsați tasta Enter. Aceasta va scrie aspectul nou creat direct pe hard disk.

Crearea sistemelor de fișiere cu mkfs

Uneori nu este nevoie să creați un aspect întreg de partiție. Uneori trebuie doar să creați un sistem de fișiere. Acest lucru poate fi realizat cu ușurință direct în terminal cu ajutorul mkfs comanda.

cfdisk-mkfs-list-partitions-lsblk

Pentru început, aflați ce doriți să modificați. introduce lsblk în terminalul dvs. pentru a afla. Va imprima o listă și, după aceea, trebuie doar să găsiți partiția sau unitatea pe care doriți să creați un sistem de fișiere.

În acest exemplu, îl voi îndrepta spre prima partiție a unității secundare /dev/sdb1. De asemenea, este posibil să indicați doar mkfs către /dev/sdb (pentru a utiliza întreaga unitate).

cfdisk-mkfs-make-file-system-ext4

Pentru a crea noul sistem de fișiere pe o anumită partiție, trebuie doar să introduceți

în terminal. Trebuie remarcat faptul că mkfs.ext4 poate fi schimbat în orice sistem de fișiere doriți să utilizați.

Concluzie

Deși editarea sistemelor de fișiere și a partițiilor este mai ușoară folosind un instrument grafic, terminalul este cu siguranță mai eficient. Este mult mai rapid să încărcați doar un terminal, să atingeți câteva butoane și să faceți. Cu GParted și instrumente de genul acesta, este o întreagă încercare. Sper că, cu ajutorul acestui tutorial, să înțelegeți și voi cât de eficiente pot fi sistemele de editare a fișierelor din terminal.

Preferați să utilizați programe bazate pe terminal pentru a edita partiții pe Linux? De ce sau de ce nu? Spune-ne mai jos!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x