Cum se creează un GIF dintr-un fișier video folosind VLC și GIMP

Cum se creează un GIF dintr-un fișier video folosind VLC și GIMP

⌛ Reading Time: 6 minutes

Indiferent de modul în care pronunți GIF, nu poți nega că GIF-urile sunt o forță majoră în umorul de pe Internet. Acestea sunt extrem de utile pe web, deoarece vă permit să utilizați o formă ușoară de animație care poate da viață conținutului dvs. fără costul de performanță care vine cu videoclipurile.

În timp ce toată lumea online s-a bucurat de un GIF, foarte puțini știu cât de ușor este să faci unul. Puteți să faceți cu ușurință un videoclip, să decupați un clip și să îl convertiți într-un GIF cu ajutorul a două programe open source gratuite – VLC și GIMP.

Instalați GIMP și VLC

Înainte de a putea face ceva, va trebui să instalați atât VLC, cât și GIMP. Ambele sunt gratuite și ușor accesibile atât pentru Windows, cât și pentru Linux.

Windows

Puteți descărca cu ușurință VLC și GIMP pentru Windows direct de la dezvoltatorii lor. Luați VLC de la videolan.orgși ridicați GIMP la gimp.org. De asemenea, veți avea nevoie de FFMPEG, un alt program open-source, pentru a vă împărți videoclipul în cadre. Îl poți obține de la dezvoltatorii săi, de asemenea. Descărcați toate cele trei și instalați-le. Acești instalatori sunt extrem de simpli și simpli. Ca bonus suplimentar, acestea sunt de fapt software gratuit, nu freeware, deci nu veți primi prostii bloatware în instalatori.

Linux

Pe Linux puteți instala VLC, FFMPEG și GIMP prin managerul de pachete, dacă nu le aveți deja.

Ubuntu / Debian

Fedora

Arch Linux

Creați un clip cu VLC

Cu siguranță nu doriți să creați un GIF dintr-un videoclip complet. Înainte de a putea începe să lucrați la realizarea GIF-ului, va trebui să reduceți fișierul video la dimensiunea de care aveți nevoie pentru GIF. VLC are câteva modalități de a reduce un videoclip, dar acesta este cel mai direct.

Activați comenzile avansate

VLC are funcții de înregistrare încorporate pe care le puteți folosi pentru a crea clipul dintr-un videoclip existent. Primul pas aici este să activați comenzile de înregistrare. În meniul principal din partea de sus a VLC, faceți clic pe „Vizualizare”. Se va deschide un meniu derulant pentru a dezvălui opțiunile disponibile. Bifați caseta de lângă „Controale avansate”. Comenzile vor apărea în partea de jos a ferestrei VLC deasupra comenzilor VLC normale.

Găsiți-vă punctul de pornire

Deschideți videoclipul din care doriți să extrageți clipul. Folosiți glisorul pentru a căuta prin videoclip și localizați punctul de pornire al clipului. Plasați glisorul la dreapta dacă doriți să înceapă înregistrarea.

Înregistrați-vă clipul

Înregistrați cu VLC

După ce ați ajuns unde doriți să începeți, faceți clic pe butonul cercului roșu mare din noile controale avansate pentru a începe înregistrarea. Permiteți redarea videoclipului în locul în care doriți să se încheie clipul. Apoi, apăsați din nou butonul „Înregistrați” pentru al opri.

Clipul dvs. va fi localizat fie în „C: Users Username Videos”, fie în „~ / Videos” pentru Windows și respectiv Linux. Uneori Linux îl va plasa și în directorul „/ home”. Videoclipul va începe cu „vlc-record” urmat de dată.

Separați cadrele

GIMP nu funcționează direct cu fișiere video, așa că va trebui să vă convertiți clipul în cadrele sale. Aici intervine FFMPEG. FFMPEG poate converti tot felul de multimedia, dar în acest caz vă va împărți clipul în cadre individuale.

Deschideți browserul de fișiere și navigați la locația în care se află fișierul dvs. video. Creați un director nou numit „cadre” în acel director.

Acum, deschideți o fereastră de terminal în acel director. În Windows și în majoritatea mediilor desktop Linux, puteți face clic dreapta în fereastră pentru a obține un meniu care vă permite să deschideți o fereastră de terminal acolo.

FFMPEG Separarea cadrelor

În acea fereastră, tastați următoarea comandă pentru a utiliza FFMPEG pentru a sparge clipul.

Ieșire cadru FFMPEG

S-ar putea să dureze câteva minute, dar FFMPEG va împărți fișierul la cadrele sale la o rată de 15 cadre pe secundă și va plasa imaginile rezultate în folderul „cadre” pe care l-ați creat.

Transformați clipul într-un GIF cu GIMP

În sfârșit, sunteți gata să deschideți GIMP și să începeți să vă creați GIF-ul. Această parte este de fapt foarte simplă, dar puteți adăuga la ea cât doriți.

Importați-vă cadrele

Import GIMP ca straturi

Deschide GIMP. Faceți clic pe „Fișier”, apoi pe „Deschideți ca straturi”. Navigați la folderul în care ați direcționat cadrele către ieșirea din FFMPEG. Selectați toate imaginile cadru. Poți să folosești Ctrl + Faceți clic pe sau Schimb + Faceți clic pentru a selecta mai multe în același timp. Când le aveți pe toate, confirmați cu butonul „Deschidere”.

GIMP va crea un proiect nou și va plasa fiecare dintre imaginile cadrului ca strat propriu. Aceste straturi vor fi folosite pentru a recrea videoclipul ca animație atunci când exportați într-un GIF.

Editați-vă cadrele

Această secțiune este în întregime opțională. Dacă doriți doar să creați un GIF al clipului, fără modificări, nu trebuie să faceți nimic aici. Această secțiune acoperă, pe scurt, ce trebuie să faceți atunci când doriți să adăugați ceva de genul text la imaginea dvs.

Editați cadre în GIMP

Gândiți-vă la straturile dvs. ca la pagini dintr-un flipbook. Orice lucru pe care îl adăugați la unul va apărea în cadrul respectiv al GIF. Pentru a adăuga text sau ceva similar în mai multe cadre, trebuie să duplicați textul respectiv și să îl îmbinați în fiecare cadru.

Același lucru este valabil dacă doriți să adăugați animație sau orice altceva. Amintiți-vă că GIMP va trata fiecare strat ca un cadru în animație, astfel încât tot ceea ce adăugați trebuie să fie îmbinat într-un strat existent.

Salvați GIF-ul

Convertiți în culori de index

Înainte de a vă putea exporta GIF-ul, va trebui să îl convertiți din RGB în indexat. Funcționează mai bine pentru GIF-uri și vă va oferi posibilitatea de a reduce dimensiunea fișierului. Mergeți la „Imagine”, apoi „Mod” și comutați de la RGB la Indexat. Setați o paletă de culori maximă la 127.

Apoi, asigurați-vă că straturile dvs. sunt în ordinea corectă. Dacă nu sunt, puteți inversa ordinea accesând „Layer”, apoi „Stack” și inversând ordinea.

Optimizați imaginea și mai mult accesând „Filtre” și selectând „Animație”. Apoi, optimizați pentru GIF.

Exportați-vă GIF-ul

În cele din urmă, sunteți gata să vă exportați GIF-ul. Puteți găsi opțiunea „Exportați ca” în „Fișier” din meniu. Denumiți-l așa cum vă place.

Felicitări! Aveți un GIF funcțional creat direct din fișierul dvs. video. Desigur, puteți repeta acest proces cu aproape orice fișier video și puteți face tot felul de GIF-uri de oriunde.