Cum se creează un USB criptat cu VeraCrypt

Cum se creează un USB criptat cu VeraCrypt
⏱️ 6 min read

Aduceți unitatea flash USB peste tot. Acesta stochează fișierele importante de care aveți întotdeauna nevoie. Ce s-ar întâmpla dacă l-ați pierde? Fișierele ar fi dispărut, dacă nu ați avea deja o copie de rezervă, dar și mai rău, altcineva le-ar avea.

Oamenii păstrează tot felul de informații sensibile pe unitățile lor USB și a avea aceste informații în mâinile altcuiva ar putea fi devastator. Protejați-vă criptând unitatea USB. În acest fel, cu excepția cazului în care persoana care îl preia dispune de resurse extinse pentru spargerea cifrelor criptografice avansate sau dacă setați o parolă foarte proastă, vă puteți liniști știind că nimeni nu va primi vreodată aceste fișiere.

Descărcați și instalați VeraCrypt

VeraCrypt este un mod ușor și sigur de a vă cripta unitățile USB și alte dispozitive de stocare. Este o aplicație de încredere a cărei descendență revine la utilitarul de criptare popular și bine respectat, TrueCrypt.

Acest articol va acoperi Linux și Windows, dar VeraCrypt este disponibil și pentru Mac. Procesul va fi aproximativ același pentru toate platformele după ce descărcați și instalați VeraCrypt.

Utilizatorii de Windows și Mac pot prelua programul de instalare din proiect pagina de descărcare. Utilizatorii Linux vor găsi VeraCrypt în depozitele de distribuție.

Dacă sunteți preocupat de securitate (ar trebui să fiți), puteți utiliza semnăturile furnizate pe pagina de descărcare pentru a vă verifica programul de instalare înainte de al rula.

VeraCrypt oferă un program grafic simplu de instalare. Doar faceți clic și urmați instrucțiunile. Spammingul „Next” ar putea funcționa în majoritatea cazurilor.

Criptarea USB-ului

După ce ați instalat VeraCrypt, îl puteți deschide și începe să configurați unitatea USB.

Înainte de a începe, obține Tot de pe USB. Acest proces va formata unitatea și veți pierde toate fișierele de pe ea. Lăsați unitatea introdusă în computer, dar demontată.

Creați volumul

Când deschideți prima dată VeraCrypt, veți vedea o fereastră destul de simplă, cu o listă a unităților disponibile. Acestea nu sunt toate unități reale. Acestea semnifică locuri unde puteți monta o unitate criptată, așa că nu vă faceți griji acum.

Chiar mai jos veți găsi un buton etichetat „Creați volumul”. Faceți clic pe acesta.

Crearea volumului VeraCrypt

După ce faceți acest lucru, veți vedea fereastra „Volume Creation Wizard” care se deschide. Va avea două opțiuni. Prima opțiune este pentru criptarea fișierelor sau directoarelor individuale. Nu vă faceți griji pentru asta chiar acum. După ce ați completat acest ghid, revenirea înapoi și utilizarea acestei opțiuni vor fi ușoare.

Selectați a doua opțiune deoarece veți crea volumul criptat pe unitatea USB, apoi faceți clic pe „Următorul”.

Standard vs. Ascuns

Tipuri de volum VeraCrypt

VeraCrypt acceptă două tipuri diferite de volume criptate. În primul rând, aveți volume standard. Sunt doar volume criptate de bază, care sunt vizibile în mod liber.

Volumele ascunse nu sunt ușor vizibile. Pentru majoritatea programelor, acestea arată doar ca date aleatorii sau o unitate neformatată. Volumele ascunse oferă un grad suplimentar de securitate, dar tu trebuie să-mi amintesc că sunt acolo.

Selectați USB-ul dvs.

Următorul ecran vă permite să selectați volumul pe care doriți să îl criptați. Acesta este locul în care trebuie să vă selectați dispozitivul USB din lista unităților disponibile. Asigurați-vă că selectați ceea ce trebuie. Nu ar fi distractiv să formatați și să criptați accidental un hard disk important.

De asemenea, aveți de ales între a cripta întregul dispozitiv sau o singură partiție pe dispozitiv. Asta depinde în totalitate de tine. Dacă doriți întregul dispozitiv, selectați dispozitivul din meniu, nu oricare dintre partiții.

Alegeți Criptarea

VeraCrypt Select Criptare

Evident, acesta este un pas important. Criptarea pe care ați ales-o vă va proteja fișierele. Dacă nu știți prea multe despre criptare, alegeți AES ca „Algoritm de criptare” și SHA512 ca „Algoritm Hash”.

Dacă da, simțiți-vă liber să experimentați. De asemenea, puteți utiliza opțiunile de criptare imbricate dacă vă simțiți paranoic în mod special. Rețineți, totuși, că acestea vă vor încetini unitatea.

Creaza-ti parola

VeraCrypt Set Password

Următoarea fereastră vă permite să configurați parola. Aveți nevoie de o parolă pentru a debloca unitatea USB criptată. Trebuie să găsiți un echilibru corect între securitate și memorabilitate. În mod ideal, puteți utiliza o expresie de acces puternică formată dintr-o serie de cuvinte cu cel puțin una neobișnuită. Presărați câteva numere și caractere speciale și ar trebui să fiți bun. Ceva în jur de cincisprezece caractere este cel mai bun.

Dacă uitați parola, datele dvs. au dispărut. Nu există nicio recuperare. Alege cu înțelepciune.

Format și Finish

Ultimele câteva ferestre vă vor determina să generați criptarea, să alegeți un format pentru unitatea dvs. și să o formatați.

Tipul partiției VeraCrypt

Programul de instalare vă va întreba dacă trebuie sau nu să stocați fișiere mai mari de 4 GB. Se va crea implicit o partiție FAT32 dacă nu o faceți pentru că este cea mai universală. Cu toate acestea, dacă faceți acest lucru, alegeți o partiție NTFS pentru Windows sau o partiție EXT4 pentru Linux.

VeraCrypt Generează entropie

Când generați entropia pentru criptare, fiți cât mai aleatori posibil. Aruncați mouse-ul în toate direcțiile în care vă puteți gândi pentru a ajuta VeraCrypt să creeze cea mai sigură cheie de criptare posibilă.

În cele din urmă, terminați și lăsați VeraCrypt să vă creeze volumul criptat.

Utilizarea USB-ului dvs.

Unitate montată VeraCrypt

Înapoi la ecranul principal, selectați un slot în care doriți să vă montați USB-ul. Pe Windows, asigurați-vă că alegeți o literă de unitate unde nu este montat nimic altceva.

Faceți clic pe butonul „Selectare dispozitiv”. Selectați unitatea USB criptată și faceți clic pe „Deschidere”.

Înapoi la meniul principal, faceți clic pe butonul „Mount” din partea de jos a ferestrei.

VeraCrypt vă va monta unitatea unde ați specificat-o. Apoi îl puteți folosi ca la orice altă unitate USB.

După ce ați terminat, apăsați butonul „Demontare” din partea de jos a ferestrei VeraCrypt.

Acesta este modul în care veți monta și demonta unitatea USB de acum înainte. Nu este atât de greu și te vei obișnui repede. Asta e. Fișierele de pe unitatea USB vor fi acum întotdeauna protejate.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x