Cum se criptează o unitate USB în Windows 10

Cum se criptează o unitate USB în Windows 10
⏱️ 8 min read

O unitate USB este un dispozitiv portabil care oferă o modalitate convenabilă de stocare și / sau transfer de date, deși acest lucru poate avea mai multe riscuri de securitate. Din fericire, puteți cripta o unitate USB și vă puteți proteja fișierele și datele sensibile ori de câte ori sunt transferate între diferite locații.

Trebuie să rețineți că criptarea nu vă protejează datele și fișierele de metodele de interacțiune cu parolele și de malware-ul de colectare a parolelor. Este pur și simplu o modalitate de a preveni ca fișierele și datele sensibile și confidențiale să aterizeze pe mâini greșite sau să fie accesate de persoane neautorizate prin incidente de securitate și încălcări de date.

Vă vom arăta cum să criptați o unitate USB în Windows 10, astfel încât nimeni să nu poată citi sau accesa datele stocate în ea fără a introduce parola corectă.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Criptați o unitate USB în Windows 10

Windows 10 vine cu BitLocker, un instrument care facilitează criptarea unității USB, dar este disponibil doar în versiunea Windows 10 Pro.

Pentru a vă cripta unitatea USB utilizând BitLocker, urmați pașii de mai jos:

1. Conectați unitatea USB la computerul dvs. Windows și lăsați computerul să recunoască unitatea. Dacă vedeți redarea automată pe ecran, faceți clic pe opțiunea „Deschideți folderul pentru a vizualiza fișiere”.

2. Alegeți unitatea pe care doriți să o criptați, apoi faceți clic pe fila Gestionare.

Criptare unitate USB Windows 10 Gestionare unitate min

3. Faceți clic pe BitLocker.

Criptare unitate USB Windows 10 unitate Gestionare Bitlocker Min

4. Faceți clic pe „Activați BitLocker”.

Criptare unitate USB Windows 10 unitate Gestionare Bitlocker Activare

Notă: De asemenea, puteți face clic pe acest computer, faceți clic dreapta pe unitatea USB pe care doriți să o criptați și selectați „Activați BitLocker”.

Criptare unitate USB Windows 10 unitate Gestionare Bitlocker Faceți clic dreapta pe Pornire

5. Așteptați câteva secunde până când BitLocker se configurează.

Criptare unitate USB Windows 10 unitate Gestionare configurare Bitlocker

6. Apoi, bifați caseta „Utilizați o parolă pentru a debloca unitatea”.

Criptați unitatea USB Windows 10 Utilizați parola Unitatea de deblocare

7. Introduceți o parolă pe care o puteți ține minte în caseta „Introduceți parola” și faceți-o din nou în caseta „Reintroduceți parola”.

Criptare unitate USB Windows 10 Utilizare parolă Deblocare unitate Introduceți parola

Veți primi o solicitare pentru backupul unei chei de recuperare. Această cheie vă permite să accesați unitatea USB în cazul în care pierdeți parola de criptare introdusă în pasul anterior. Puteți salva această cheie sau o puteți imprima și stoca într-un loc sigur, în loc să o stocați în cloud.

Criptează unitatea USB Windows 10 Drive Bitlocker Recovery Key

8. Apoi, selectați cât de mult din unitatea USB pe care doriți să o criptați. Aici aveți două opțiuni: selectați întreaga unitate sau doar spațiul folosit. Alegeți metoda de criptare pe care doriți să o utilizați.

Criptare unitate USB Windows 10 unitate Bitlocker criptare spațiu

BitLocker are nou mod de criptare 256-bit XTS-AES în Windows 10 versiunea 1511, și cu algoritmul îmbunătățit, oferă și suport pentru integritate. Versiunile mai vechi de Windows nu au însă acest nou mod de criptare, motiv pentru care trebuie să alegeți o metodă de criptare.

Dacă doriți să utilizați unitatea USB pe care o criptați pe același computer pe care îl criptați, alegeți noul mod de criptare. Cu toate acestea, dacă doriți să-l utilizați pe alte computere care rulează versiuni vechi de Windows, puteți face acest lucru selectând „Mod compatibil”. Totuși, acesta folosește standardul anterior de criptare AES pe 128 de biți.

Criptați unitatea USB Windows 10 Drive Bitlocker Mode de criptare

9. Următorul pas este să criptați unitatea USB. Viteza cu care criptează pe care o conduceți se poate deplasa rapid sau lent în funcție de dimensiunea unității USB, de cantitatea de date pe care ați stocat-o și de specificațiile de sistem ale aparatului. Faceți clic pe Începeți criptarea când este gata.

Criptare unitate USB Windows 10 unitate Bitlocker Porniți criptarea

Dacă deschideți acest computer cu simbolul de blocare, veți ști că unitatea este criptată în siguranță. De asemenea, vi se va solicita să introduceți parola pe care ați creat-o inițial de fiecare dată când conectați unitatea USB criptată. Există, de asemenea, alte opțiuni pe care le puteți alege pentru a debloca automat unitatea de pe computer sau, dacă ați uitat parola, puteți introduce în schimb cheia de recuperare.

Utilizați software-ul de criptare a unității USB

Dacă doriți un alt mod de criptare a unității USB în Windows 10, puteți utiliza un manager de criptare. Acesta este un instrument sau un software care criptează numai fișierele de pe unitatea USB, dar nu partiționează unitatea în întregime, ceea ce este bine, deoarece nu toate fișierele dvs. au nevoie de protecție prin criptare.

Unul dintre cele mai bune programe de criptare a unității USB pe care îl puteți utiliza este VeraCrypt. Nu trebuie să-l instalați pe computerul Windows; descărcați-l direct pe unitatea USB.

Criptați unitatea USB Windows 10 Veracrypt

VeraCrypt folosește criptarea AES pe 256 de biți, care este foarte puternică și nu poate fi crăpată de forța brută. Creează două niveluri de securitate: un seif ascuns care este protejat folosind o singură parolă și un seif vizibil sau un volum exterior, care este protejat folosind o parolă diferită.

Scopul seifului vizibil este de a proteja datele ascunse dacă cineva încearcă să obțină parola cu forța de la dvs., dar în sensul real, nu poate accesa fișierele reale deoarece sunt încă ascunse. Cu toate acestea, acest seif de momeală este eficient numai împotriva hoților de date care nu știu despre VeraCrypt, deși, cu un pic de cercetare, pot afla totuși despre asta.

Odată ce software-ul vă formată unitatea USB, puteți accesa unitatea numai prin VeraCrypt. Când îl conectați la computer, acesta va apărea în Windows Explorer, dar vedeți doar programul VeraCrypt și volumul exterior sau seiful decoy.

Încheierea

Sperăm că acum știți cum să criptați o unitate USB în Windows 10. Dacă aveți întrebări suplimentare sau nu ați reușit să criptați unitatea, anunțați-ne lăsând un comentariu în secțiunea de mai jos.

Legate de:

  • Cum se criptează cu ușurință fișiere fără parolă folosind Cloak Encrypt
  • Criptarea ușoară: lucruri pe care le puteți face cu Gpg4win

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x