Cum se criptează și se decriptează fișiere pe un dispozitiv Android

Cum se criptează și se decriptează fișiere pe un dispozitiv Android
⏱️ 4 min read

Criptarea fișierelor de pe dispozitivul dvs. Android vă permite să păstrați acele fișiere pentru a nu fi furate și chiar dacă ar fi furate, acestea ar fi ilizibile atâta timp cât nu sunt decriptate folosind o cheie adecvată. Ceea ce face este să prezinte fișierul ca informație eronată, de obicei la un standard AES 128 sau AES 256 care face în esență informațiile imposibil de descifrat.

Iată cum să criptați fișierele de pe dispozitivul dvs. Android – indiferent dacă doriți să criptați Tot pe telefon sau doar fișierele specificate.

Criptați totul pe dispozitivul dvs. Android

Cea mai cuprinzătoare metodă de criptare pe Android este de a efectua o criptare pe disc complet, care este o caracteristică care este coaptă cu ușurință în sistemul de operare. Acest lucru vă va bloca dispozitivul Android în spatele unei parole și / sau PIN, iar pe dispozitivele mai slabe poate provoca o anumită încetinire. Prețul pe care îl plătiți pentru securitate!

Pentru aceasta, accesați „Setări -> Securitate -> Criptare telefon”.

Dacă utilizați Android 7.0 sau o versiune ulterioară, este posibil să descoperiți că această opțiune nu există. O locație alternativă pentru aceasta este „Setări -> Stocare -> Criptare stocare telefonică”.

Totuși, o a treia posibilitate este că trebuie să deblocați opțiunile dezvoltatorului pentru a vă cripta telefonul. Pentru a-l activa, va trebui să accesați „Setări -> Despre -> Informații despre software -> Mai multe”, apoi apăsați „Construiți numărul” de șapte ori pentru a debloca opțiunile dezvoltatorului.

În opțiunile „Setări -> Dezvoltator” ar trebui să găsiți acum opțiunea „Convertiți în criptare fișier”. Cu toate acestea, faceți o copie de siguranță a datelor, deoarece acest lucru va șterge totul de pe dispozitiv și va începe să fie nou.

criptați-decriptați-fișiere-pe-Android-converti-în-criptare-fișier

Criptați fișiere specifice pe un dispozitiv Android

Pentru a cripta fișierele de pe dispozitiv, veți folosi o aplicație numită Andrognito care utilizează algoritmul de criptare pe 256 de biți pentru a vă proteja în siguranță fișierele.

1. Accesați magazinul Google Play și descărcați și instalați Andrognito pe dispozitiv.

2. Lansați aplicația.

3. Când aplicația este lansată pentru prima dată, trebuie să introduceți numele dvs. și un cod PIN din patru cifre care vă va proteja fișierele. Faceți acest lucru și atingeți săgeata pentru a merge mai departe.

registru criptografic

4. Introduceți din nou codul PIN din patru cifre pentru a-l confirma. Atingeți pictograma săgeată pentru a merge mai departe.

criptare-confirmare

5. Pentru un strat suplimentar de securitate, vă va cere să creați o întrebare de securitate. Introduceți întrebarea și răspunsul și atingeți pictograma săgeată pentru a merge mai departe.

securitate criptografică

6. Aici apare partea în care puteți crea un seif în care să introduceți fișierele criptate. Introduceți un nume pentru seif și un cod PIN din patru cifre. Atingeți pictograma roz și veți trece la următorul ecran.

cript-android-seif

7. Acum puteți începe să adăugați fișiere în seif pentru criptare. Atingeți pictograma „+” de pe ecran și selectați fie Toate fișierele, imaginile sau videoclipurile pentru a fi criptate.

encryptandroid-addfiles

8. Țineți apăsat pe un fișier pentru ca opțiunea de criptare să apară. Puteți selecta mai multe fișiere pentru a fi criptate simultan. Când ați terminat selectarea, atingeți pictograma de blocare dată în colțul din dreapta sus pentru a cripta fișierele selectate.

selectează criptare

9. Ar trebui să vedeți următoarea pictogramă portocalie pe ecran atunci când fișierele sunt criptate cu succes.

criptat-realizat de android

Fișierele selectate au fost criptate folosind un algoritm de criptare AES de 256 biți de nivel militar. Dacă cineva are acces la aceste fișiere, nu le va putea citi decât dacă are cheia care a fost utilizată pentru a cripta fișierele.

Dacă doriți să decriptați fișierele, puteți face acest lucru folosind aceeași aplicație.

Decriptarea fișierelor

1. Lansați aplicația Andrognito 2 din sertarul de aplicații.

2. Introduceți codul PIN din patru cifre pentru a accesa datele protejate.

criptare-autentificare

3. Ar trebui să puteți vedea toate fișierele pe care le-ați criptat până acum. Atingeți lung pe cele pe care doriți să le decriptați, apoi atingeți pictograma de deblocare dată în colțul din dreapta sus. Ar trebui să decripteze fișierele selectate pentru dvs.

criptare android-decriptare

Fișierele dvs. sunt acum decriptate și nu mai fac parte din seiful dvs. Acum pot fi accesate ca fișiere normale la fel cum le accesai înainte.

Concluzie

În timp ce blocarea unui fișier vă permite să aveți un strat suplimentar înainte ca cineva să vă poată accesa fișierele, criptarea oferă mai multă protecție, deoarece le ascunde în spatele unui cod de nonsens care nu se poate sparge. Dacă doriți să păstrați fișierele private, acesta este cel mai bun mod de a vă asigura că singurele persoane care le-au văzut vreodată vor fi persoanele pe care doriți să le vedeți.

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în mai 2015 și a fost actualizat în noiembrie 2017.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x