de George Krasadakis

Cum se definește un produs minim viabil

Trecerea de la un concept la un MVP corect definit

Cum se defineste un produs minim viabil

Produs minim viabil, deși un termen definit corect, înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. De fapt, este unul dintre termenii cei mai folosiți greșit în domeniul tehnologiei. Este adesea slab referit pentru a descrie un prototip, A demo sau chiar primul livrabil a unui proiect.

„În dezvoltarea produsului, produsul minim viabil (MVP) este un produs cu caracteristici suficiente pentru a satisface clienții timpurii și pentru a oferi feedback pentru dezvoltarea viitoare” – Produs minim viabil

Definirea MVP

Presupunând că aveți această idee grozavă, aveți nevoie de o metodă pentru a începe să definiți produs. Mai precis, subsetul de caracteristici ale produsului care vă pot servi obiectivelor cu cost minim și risc. În cele ce urmează se explică cum se ajunge de la o idee la un MVP.

Identificați-vă utilizatorii

Setați contextul – gândește-te la problemă, la situație și ocazia. Gândiți-vă la ceea ce este deja disponibil pe piață care se ocupă de aceeași problemă. Identificați și denumiți tipurile de utilizatori implicați și modul în care interacționează. Documentați-vă utilizatori, al lor are nevoie, Probleme ei experimentează, lor așteptări, si cea mai bună experiență posibilă ar putea avea în contextul tău.

Minim în MVP înseamnă că ai deja imaginea de ansamblu, ai viziunea produsului! O greșeală obișnuită este atunci când echipa identifică „cu ușurință” un set de cazuri de utilizare „evidente” ca MVP – fără o viziune clară a produsului și o imagine de ansamblu.

Verificați și: Cum (și de ce) să scrii Povești de utilizator grozave

Gândiți-vă ca utilizator

Având imaginea de ansamblu, trebuie să aplicați un proces pentru a identifica cel mai mic subset de funcționalități care îndeplinește un obiectiv foarte specific. Scopul este pentru a vă satisface utilizatorii. Vrei și tu activați informații și feedback critice ale utilizatorilor. Acest feedback poate îmbunătăți următoarea iterație din planul dvs. de dezvoltare a produsului.

Imaginea de ansamblu este super-setul de povești ale utilizatorilor din toate clasele de utilizatori identificați. Este o idee bună să creați un set mare de povești epice. Atunci iterați între toți utilizatorii identificați și încercați să definiți poveștile utilizatorilor care acoperă nevoile lor și beneficiile / câștigurile așteptate.

Utilizați un format compact ca cel propus în Scrum: ca vreau să astfel încât prescrie câștigul>. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la priorități în acest stadiu. O idee bună ar fi să denumiți fiecare poveste / să atribuiți un titlu compact pentru o clasificare și o organizare mai ușoare.

Cum se defineste un produs minim viabil

De îndată ce aveți setul de caracteristici al produsului, trebuie să îl examinați pentru a vă asigura că definește un produs ( P din MVP). Caută continuitate, omogenitate și complementaritate printre poveștile dvs. de utilizator.

Ca rezultat al acestui proces, este posibil să vă dați seama că mai multe dintre produsele aferente sunt menționate în restanța dvs. și trebuie să fie separate. Sau vă puteți da seama că există lacune semnificative care trebuie completate.

Din nou, gândește-te ca utilizator. Folosiți empatia pentru a identifica interacțiunile, scenariile și poveștile care trebuie incluse.

Trebuie și tu aduna feedback astfel încât să puteți încerca validați-vă poveștile și produsul. Puteți colecta feedback prin sfaturi de experți, interviuri cu utilizatorii, sondaje formale sau informale sau referințe de domeniu public (de exemplu, orice statistică fiabilă de domeniu public care vă poate ajuta să vă testați ipotezele).

Gândiți-vă ca antreprenor

A gândi ca utilizator este minunat. Puteți fi creativ și uitați, pentru o clipă, de provocările din lumea reală, cum ar fi constrângerile tehnice și financiare. Obiectivul dvs. este să compilați produsul super-set de povești ale utilizatorilor pentru a satisface – sau chiar pentru a excita – toate tipurile diferite de utilizatori.

Acum este timpul să vă gândiți ca antreprenor. Trebuie să începeți să luați în considerare și să documentați costurile de implementare, prioritățile, avantajele strategice și diferențiatorii împotriva concurenței.

Trebuie să estimați costul de dezvoltare al fiecărei povești de utilizator. De asemenea, trebuie să cuantificați valoarea așteptată pentru utilizator împreună cu impactul așteptat asupra afacerii: treaba ta.

Logica de identificare a subset minim drept poate fi complex – necesită estimări ale tuturor celor de mai sus la nivel de poveste de utilizator. Pentru fiecare poveste de utilizator (sau Epic) trebuie să aveți cel puțin următoarele:

1. Complexitatea / costurile asociate / fezabilitatea

2. Valoarea așteptată pentru utilizator

Estimările dimensiunilor de mai sus ar putea fi pe o scară numerică sau ordinală. De îndată ce ai aceste estimări poți să îți clasezi poveștile. Plasați-le și într-o diagramă simplă împotriva complexitate și valoarea așteptată pentru utilizator.

Verificați și: Cum să deveniți un manager de produs excelent

Stabiliți prioritatea, rangul, setați focalizarea

În acest moment puteți începe să acordați prioritate povești cu valoare ridicată și costuri reduse peste mai jos valoare, cele costisitoare. Fiți conștienți, totuși, de acele dependențe naturale și puternice dintre caracteristicile produsului.

În multe cazuri, există dependențe tehnice sau procedurale care necesită implementarea mai întâi a anumitor caracteristici, deși costul lor este ridicat și valoarea scontată a utilizatorului. Aceste dependențe trebuie identificate și, eventual, vizualizate în maparea poveștilor utilizatorilor.

Deținerea celor de mai sus pentru fiecare dintre caracteristicile (poveștile utilizatorilor) ale produsului dvs. vă permite definiți-vă MVP la fel de:

„… setul minim de caracteristici (povești) care asigură o experiență de produs suficient de bună, stimulând implicarea crescută a utilizatorilor, care poate asigura următorul ciclu de dezvoltare a produsului”

Puteți să sortați întregul produs restant după secvență de dependență (începeți cu fundația). Apoi de valoare pentru utilizator în ordine descrescătoare. Apoi prin complexitate și fezabilitate în ascensiune.

De asemenea, puteți combina constrângerile bugetare, viteza echipei și strategia de introducere pe piață face „ușor” să identificați linia roșie a MP-ului dvs. viabil, care va fi dovedit.

Analiză a realității

În realitate, însă, acest lucru va fi drept un proiect de definiție a unui MVP. Ceea ce este necesar într-un scenariu ideal este feedbackul și validarea caracteristicilor de către utilizatorii reali prin intermediul prototipurilor, focus grupurilor, cercetarea pieței, analiza concurenței și metode conexe.

Cu cât mai multe informații de la utilizatori reali, cu atât poți fi mai încrezător că conceptul tău de produs are tot ce trebuie să devină Viabil (care presupune și o mare execuție / implementare / lansare).

Verifică acest alt articol despre cum se definește un MVP (printre altele).

Mulțumesc pentru lectură!

Imagini: pixabay