Dacă trebuie să rulați comenzi de genul mkdir, ping, și netstat în Windows, va trebui să deschideți programul Prompt comandă.

Se pare că există o grămadă de modalități de a face acest lucru. Vom acoperi câteva dintre cele mai comune moduri de a deschide linia de comandă în acest articol.

Notă: În timp ce acest articol a fost scris pentru Windows 10, unele metode ar trebui să fie similare pentru versiunile anterioare de Windows.

Cum se deschide linia de comandă din meniul Start Windows

Mai întâi, faceți clic pe butonul Start Menu din colțul din stânga jos pentru a deschide meniul Start.

Derulați în jos la „Sistem Windows” și faceți clic pe acesta pentru a deschide o listă derulantă cu diferite programe Windows. Apoi faceți clic pe „Prompt de comandă”:

Cum se deschide linia de comanda in Windows 10

Una dintre cele mai rapide modalități de a deschide linia de comandă este folosind bara de căutare din bara de activități Windows 10.

Tastați „cmd” în bara de căutare și faceți clic pe „Prompt de comandă”:

1611871444 629 Cum se deschide linia de comanda in Windows 10

Cum se deschide Command Prompt din programul Run

Windows 10 are un alt program numit Run, care vă permite, bine, să rulați alte programe. Puteți face, de asemenea, lucruri precum dosare și fișiere deschise, dar acest lucru nu intră în sfera acestui tutorial.

Pentru a deschide Run, puteți deschide meniul Start și îl puteți găsi sub „Sistem Windows”. De asemenea, puteți tasta „run” în caseta de căutare și o puteți găsi în acest fel.

Dar cel mai rapid mod de a deschide Run este cu ajutorul comenzii rapide Tasta Windows + R.

Apoi, odată ce fereastra Run este deschisă, trebuie doar să tastați „cmd” și apăsați „OK” pentru a deschide Command Prompt:

1611871444 532 Cum se deschide linia de comanda in Windows 10

Cum se deschide linia de comandă ca administrator

Unele comenzi ca powercfg sau chkdsk necesită deschiderea liniei de comandă ca administrator. Acest lucru vă va oferi acces ridicat pentru orice comandă executați.

Pentru a deschide linia de comandă ca administrator, găsiți linia de comandă utilizând oricare dintre metodele descrise mai sus.

Apoi, faceți clic dreapta pe „Prompt de comandă” și faceți clic pe „Rulați ca administrator”:

1611871444 569 Cum se deschide linia de comanda in Windows 10

Poate fi necesar să treceți peste „Mai multe” în funcție de metoda pe care ați folosit-o pentru a găsi programul Prompt de comandă.

De asemenea, este posibil să apară o fereastră „Control cont utilizator” cu mesajul „Vrei să permiți acestei aplicații să facă modificări pe dispozitivul tău?” Doar faceți clic pe „Da” pentru a continua.

După aceasta, ar trebui să vedeți o fereastră de linie de comandă cu „Administrator: linie de comandă” deasupra:

1611871444 678 Cum se deschide linia de comanda in Windows 10

Alternativ, puteți deschide linia de comandă ca utilizator normal, tastați o comandă și apoi apăsați Ctrl + Shift + Enter pentru a rula acea comandă ca administrator.

Notă: Deși trebuie să aveți întotdeauna grijă la ce comenzi executați în linia de comandă sau orice alt program de linie de comandă, fiți atenți în special la ceea ce executați ca administrator. O comandă greșită ar putea șterge fișierele de sistem importante și ar putea distruge instalarea Windows.

În concluzie

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele modalități de a deschide linia de comandă în Windows. Mergeți cu ceea ce funcționează cel mai bine pentru dvs. și executați comenzi după conținutul inimii.

Dar, vă rugăm, înainte de a rula orice comandă, verificați dublu dacă totul este corect, mai ales dacă ați deschis Promptul de comandă ca administrator. Vorbind din experiență, câteva secunde suplimentare de precauție vă pot economisi ore de reinstalare.

Și cu aceasta, mergeți mai departe și executați (în siguranță) toate comenzile.