Cum se dezactivează contul Root în Linux

Cum se dezactivează contul Root în Linux
⏱️ 3 min read

Mulți utilizatori de Linux cunosc sau au mai auzit expresia „root”. În esență, „rădăcină” este un utilizator care are un control complet și total asupra întregului sistem Linux și, literalmente, nu poate schimba nimic. Acest lucru face ca rădăcina să fie periculoasă și ceva pe care ar trebui să-l folosească numai utilizatorii avansați care înțeleg implicațiile root.

În cea mai mare parte, utilizatorii nu au acces la utilizatorul root. Pe unele distribuții Linux principale (în principal Ubuntu), nici măcar nu există posibilitatea ca un utilizator să configureze parola de root. De fapt, nici măcar nu îți spun parola. Utilizatorii Linux pot evita această practică utilizând sudo comanda. Această comandă ridică temporar permisiunea utilizatorului, astfel încât să poată rula sarcini de administrare a sistemului fără a fi utilizator root.

Deci, având în vedere toate acestea, de ce am folosi „rădăcină” dacă sudo Este acolo? Motivul este că sudo nu funcționează la momentul respectiv. Unele comenzi de sistem vor funcționa numai cu utilizatorul root. Și, în general, intrând sudo de fiecare dată poate deveni obositor, iar utilizatorii se conectează adesea cu utilizatorul root pentru a face totul.

De ce ați șterge parola root?

Ștergerea utilizatorului root este o măsură de precauție de securitate și, în general, este doar un lucru bun de făcut. Este încă posibil ca utilizatorii să meargă în jurul „rădăcinii”, iar acest lucru poate adăuga un element de securitate necesar sistemului dumneavoastră. De exemplu, un computer Linux cu o parolă complicată de nume de utilizator și o parolă root slabă este vulnerabil la posibile probleme de securitate sau intruși.

Cu toate acestea, a avea un utilizator root fără parolă are avantajele sale. Nicio parolă root nu înseamnă că nimeni nu va putea să se conecteze, astfel hackerii nu vor putea niciodată să încurce complet un sistem. În plus, utilizatorii pot obține în continuare un shell root cu sudo facand sudo -s sau sudo su.

Eliminarea parolei

Ștergerea parolei root este foarte simplă. Pentru a începe, deschideți o fereastră de terminal și obțineți acces root. Faceți acest lucru cu sudo -s. Acest lucru va oferi utilizatorului acces root fără a se conecta la utilizatorul root. Apoi, eliminați parola root cu această comandă:

linux-root-password-locking-root-account

Aceasta va dezactiva complet autentificarea root. Niciun utilizator nu are acces la el din acest moment.

linux-root-password-login-failure

Alternativ, este posibil să ștergeți parola curentă, astfel încât niciun utilizator să nu știe ce este:

Pentru a reactiva rădăcina, faceți:

linux-root-password-re-enable

Sistemul solicită o nouă parolă, iar contul root va fi reactivat pe sistem cu noua parolă.

Concluzie

Când vine vorba de sisteme de operare Linux sau Unix, în general, utilizatorul root este cel mai puternic instrument. Cu el, întregul sistem poate fi modificat și modificat. Acest lucru este minunat pentru entuziaști și pentru cei cărora le place să instaleze Linux și să modifice totul. Totuși, pot apărea probleme. Rădăcina poate deveni periculoasă atunci când cade pe mâini greșite. Se pot întâmpla lucruri rele. Drept urmare, numai cei care înțeleg cu adevărat importanța utilizatorului root ar trebui să-l folosească.

Credit de imagine: Laptopul meu 365 x18 pe ZenWalk Linux

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x