Cum se dezactivează și se activează boot-ul securizat UEFI în Windows 10

Cum se dezactivează și se activează boot-ul securizat UEFI în Windows 10
⏱️ 4 min read

Dezactivarea modului de încărcare securizată UEFI în Windows 10 poate fi necesară pentru a activa placa grafică sau pentru a porni computerul cu o unitate USB sau CD de nerecunoscut. De exemplu, în timp ce îl porniți cu o distribuție Linux, producătorul computerului dvs. vă poate descuraja să utilizați modul nesigur pentru pornire.

Dacă efectuați o repornire avansată utilizând un dispozitiv USB în modul securizat, este posibil să întâlniți o eroare de „securitate la pornire”. Acest lucru este perfect normal și nu este nevoie să intrați în panică. Practic, Windows 10 este conceput pentru a porni folosind doar firmware-ul de încredere de către producător.

În acest ghid veți învăța cum să dezactivați în siguranță boot-ul securizat UEFI și, de asemenea, să îl reactivați, astfel încât să puteți reveni la modul sigur oricând doriți. Ambele proceduri sunt rapide, ușoare și fără probleme. Urmați pașii din acest ghid.

Dezactivați și activați UEFI Secure Boot în Windows 10

Mai întâi, accesați „Advanced Startup” din meniul Start.

După ce faceți clic pe „Reporniți acum” în meniul de mai sus, veți fi ghidat către un ecran albastru. Utilizați tastele săgeată pentru a selecta „Depanare”.

Depanare opțiune Mod avansat de pornire Windows 10

La pasul următor, selectați „Opțiuni avansate” și utilizați tastele săgeată pentru a naviga la „Setări firmware UEFI”.

Setări firmware Uefi Windows 10

Va trebui să reporniți computerul o singură dată pentru a modifica setările de firmware UEFI.

Setări firmware Uefi Windows 10 Reporniți

De îndată ce apare ecranul de pornire, navigați la opțiunea „Boot” folosind tastele săgeți laterale. Aici puteți vedea că modul de boot securizat este „activat”. Nu îl puteți dezactiva direct, deoarece opțiunea de editare a modului de încărcare sigur va fi gri. Acesta este motivul pentru care veți avea nevoie de o parolă de supervizor.

Uefi Manager Secure Boot Mode Greyed Out

Utilizați tastele săgeată pentru a naviga la „Securitate”. Faceți clic pe Enter pe tastatură pentru a „seta o parolă de supervizor”.

Setați Supervizorul Parolă Securitate Manager Uefi

Setarea unei parole de supervizor este ușoară. Asigurați-vă că vă amintiți, altfel nu veți mai putea accesa modul securizat al computerului Windows 10 niciodată. Cu toate acestea, îl puteți folosi în continuare în modul normal.

Este întotdeauna mai bine să salvați parola supervizorului într-o notă scrisă de mână. Confirmați-l o dată și apăsați Enter.

Intrați și confirmați parola supervizorului Uefi Secure Mode

Veți vedea acum o stare de succes care sugerează că modificările dvs. au fost salvate. Faceți clic pe Enter pentru a continua.

Modificările au fost salvate Parola supervizorului Mod sigur Uefi

Reveniți la meniul de încărcare. În acest moment, puteți vedea că modul de încărcare sigur nu mai este gri. Acum puteți selecta cu ușurință opțiunea pentru editare ulterioară.

Uefi Secure Boot Mode Mod editabil

Faceți clic pe Enter și selectați folosind tastele săgeată pentru a dezactiva modul de boot sigur. presa F10 pentru a salva setările și a reporni computerul. Odată ce computerul dvs. se află în modul nesigur, îl puteți porni cu ușurință cu o unitate USB care nu este recunoscută de Microsoft.

Dezactivați ecranul de succes al modului Uefi Secure

Dezactivați parola supervizorului în setările UEFI

Microsoft vă recomandă să dezactivați parola supervizorului după ce ați terminat. Pentru a face acest lucru, reveniți la „Securitate” și selectați opțiunea „Setați parola supervizorului”. De asemenea, puteți „seta parole de utilizator și HDD” utilizând tastele săgeată sus și jos.

Resetare parolă supraveghetor Introduceți parola supraveghetor Securitate Uefi Mod dezactivat

Lăsați necompletat spațiul pentru „Parolă nouă”, iar parola supervizorului va fi dezactivată automat. Confirmați și introduceți noua selecție.

Este recomandat să activați mai întâi modul securizat înainte de a dezactiva parola de supervizor.

Resetați parolele supraveghetorului Spații goale

După cum se arată aici, parola supervizorului este acum dezactivată din nou.

Pentru a cunoaște aleatoriu starea actuală a modului securizat UEFI al unui computer, verificați pur și simplu dacă există un mesaj „clar” în loc de „setat” lângă opțiunea „Supervisor Password Is”. Dacă este „clar”, aceasta ar însemna că parola este dezactivată.

Parola supervizorului stării de succes dezactivată

Ori de câte ori reporniți computerul după dezactivarea modului sigur, îl puteți porni din nou cu ușurință folosind tehnici de pornire neconvenționale.

rezumat

Un obiectiv principal al modului de încărcare securizată UEFI este acela că vă protejează sistemul de încărcătoare de încărcare neautorizate, în special cele care vin cu cod rău intenționat. În același timp, deblocarea modului de încărcare securizată Windows 10 UEFI vă oferă mult mai mult control asupra propriului computer.

Prin posibilitatea de a dezactiva și activa computerul din propria voință, nu mai trebuie să rulați la producător pentru reparații la nivel de BIOS.

Ați încercat să dezactivați singur modul de pornire securizat Windows 10? Cum a fost experiența ta? Distribuiți în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x