Cum se elimină fișierele reziduale după dezinstalarea software-ului pe Linux

Cum se elimină fișierele reziduale după dezinstalarea software-ului pe Linux

Linux nu are registrul Windows. Pentru majoritatea utilizatorilor, acesta este un beneficiu major: o bază de date centrală mai puțin incredibil de delicată, modificată constant, care să fie preocupată. Dezavantajul este că dezinstalarea software-ului și utilitarelor necesită fie un utilitar de instalare util, fie o pieptănare atentă a fișierelor dvs. de utilizator. Multe programe au rutine sau utilitare de dezinstalare, în special cele instalate prin manageri de pachete, cum ar fi apt-get, dar altele necesită o eliminare manuală a fișierelor rămase după dezinstalarea software-ului.

După cum știu utilizatorii Linux de multă vreme, nu este nevoie să „avertizăm” sistemul de operare despre eliminarea fișierelor. Totul de pe hard disk este un fișier de același merit. Ca rezultat, eliminarea unui „program” înseamnă doar eliminarea unei colecții de fișiere care funcționează împreună. În mod ideal, un program de dezinstalare s-ar ocupa de acestea, dar nu fiecare program este atât de bine gestionat.

Dezinstalarea programelor cu un manager de pachete

Ori de câte ori este posibil, eliminați pachetul aplicației folosind managerul de pachete pe care l-ați folosit pentru instalare. De exemplu, dacă ați instalat aplicația în Ubuntu Software sau Gnome Software, puteți dezinstala software-ul din același loc.

De asemenea, puteți consulta fișierele INSTALL sau README pentru pachetele pe care le-ați instalat. Puteți găsi acestea cu binarele principale ale pachetului.

Folosind Synaptic

Synaptic este un manager de pachete GUI pentru aplicații Linux bazate pe Debian. Are disponibile instrumente de eliminare mai capabile decât aplicațiile implicite de gestionare a pachetelor.

Instalați Synaptic prin intermediul software-ului Ubuntu sau apt-get:

Odată instalat, lansați Synaptic pentru a vizualiza toate pachetele instalate. Marcează pachetele instalate în prezent cu un pătrat verde. De asemenea, puteți filtra pentru aplicațiile instalate, numai utilizând bara laterală.

Pentru a elimina complet o aplicație, faceți clic dreapta pe pachetul instalat și alegeți „Marcați pentru eliminarea completă” din meniul contextual.

Aceasta marchează fișierele pentru ștergere. Pentru a elimina fișierele, faceți clic pe „Aplicați” sau apăsați Ctrl + P pe tastatură.

Eliminați complet programul Linux Synaptic Aplicați Eliminați

Folosind apt-get

Dacă ați instalat software-ul cu apt-get, scoateți-l cu apt-get. Aceasta va include aceleași pachete ca și cele găsite în Synaptic. Dar având în vedere ușoara posibilitate de diferență între apt-get și Synaptic, este posibil să preferați să eliminați software-ul cu același manager de pachete care l-a instalat. Acest lucru va asigura întotdeauna o ștergere completă.

Pentru a elimina un pachet și toate fișierele asociate din sistemul dvs., executați următoarea comandă:

A inlocui package-name cu numele pachetului pe care doriți să îl eliminați. În exemplul nostru, eliminăm wireshark.

Eliminați complet programul Linux Apt Get Purge 1

Odată ce pachetul este găsit, tastați „Y” și apoi apăsați „Enter” pentru a confirma eliminarea pachetului.

Eliminați complet programul Linux Apt Get Purge 2

Folosind purge comanda va elimina aplicația, precum și fișierele de configurare ale acesteia. Totuși, nu elimină dependențele aplicației. Pentru a elimina orice dependențe rămase care au fost descărcate automat împreună cu pachetul original, rulați următoarea comandă:

Acest lucru va elimina toate dependențele inutile, inclusiv orice orfan, eliminând pachetul lor părinte.

Folosind yum-remove

Uninstalllinux Yum Remove

Dacă distribuția dvs. Linux folosește yum în loc de apt-get, utilizați această comandă:

Din nou, înlocuiți package-name cu numele pachetului pe care doriți să îl eliminați. Pentru a dezinstala mai multe pachete, listați-le după comanda remove.

Dacă ați instalat pachete utilizând funcționalitatea Grupuri yum, va trebui să le eliminați ca grup.

Înlocuiți cu numele grupului corespunzător pentru a elimina toate depozitele asociate grupului respectiv. Semnul @ specifică un grup, iar ghilimelele sunt folosite pentru a captura spațiul din numele grupului. Dacă numele nu are spațiu, ghilimelele nu sunt strict necesare.

Eliminarea manuală a fișierelor de configurare a utilizatorului

După dezinstalare, vă recomandăm să scanați manual următoarele directoare pentru configurarea utilizatorului și fișierele reziduale:

 • ~ /
 • / usr / bin
 • / usr / lib
 • / usr / local
 • / usr / share / man
 • / usr / share / doc
 • / var
 • /alerga
 • / lib
 • ~ / .cache
 • ~ / .local
 • ~ / .local / share
 • ~ / .miniatură
 • ~ / .config /

Notă: ~/ înseamnă folderul Acasă, iar „~ / .local” este un folder ascuns (numit .local) din folderul Acasă. Va trebui să apăsați Ctrl + H pentru a vizualiza fișierele / folderele ascunse în Managerul de fișiere.

Fișierele de configurare ale utilizatorilor sunt de obicei stocate în folderul specific aplicației lor, astfel încât să le puteți localiza cu ușurință după numele dosarului lor.

Directoare locale de partajare Linux

De asemenea, veți dori să căutați fișiere specifice pachetului care partajează numele pachetului. De exemplu, KDE folosește „~ / .kde” pentru a stoca fișierele de configurare ale utilizatorului.

Concluzie

Cel mai bun și mai simplu mod de a elimina aplicații pe Linux este cu managerul de pachete care a instalat aplicațiile. Deoarece managerii de pachete instalează marea majoritate a software-ului pe majoritatea platformelor Linux, pur și simplu folosind managerul de pachete pentru a-l elimina acoperă o varietate enormă de circumstanțe. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, fișierele dvs. de configurare ale utilizatorului vor fi neatinse în folderul Acasă, deci este mai bine să parcurgeți folderul „~ / .local” pentru a vă asigura că toate fișierele reziduale sunt eliminate.

Scroll to Top