Cum se elimină PPA-urile pe distribuțiile bazate pe Ubuntu

Cum se elimină PPA-urile pe distribuțiile bazate pe Ubuntu

Arhivele de pachete personale (PPA) pot fi grozave. Obțineți programe sau programe mai noi care lipsesc în depozitele implicite ale distribuției. Dar, din când în când, veți dori să eliminați un PPA din diferite motive. Modul în care faci acest lucru depinde de ceea ce vrei să realizezi. În mod normal, te-ai regăsi într-unul dintre aceste două scenarii:

  • Doriți să eliminați PPA din lista de surse software și să eliminați pachetele instalate.
  • Doriți să eliminați PPA din lista de surse software și să reveniți la pachetele implicite furnizate de distribuția dvs.

Să explorăm primul scenariu.

Eliminați PPA și pachetele sale

Asigurați-vă că aveți instalat utilitarul „add-apt-repository”. Ar trebui să fie disponibil, în mod implicit, pe majoritatea distribuțiilor bazate pe Ubuntu, dar doar pentru a vă asigura, rulați următoarea comandă.

Apoi, aveți nevoie de numele exact al PPA pe care doriți să îl eliminați. Dacă l-ați uitat, îl puteți Google, deschide pagina Launchpad unde este găzduită și căutați instrucțiunile de instalare. Acolo îi veți găsi numele exact (de ex. „Ppa: libreoffice / ppa”).

Alternativ, în loc să căutați pe web, puteți căuta listele de surse software pentru a vedea ce PPA-uri aveți active în prezent.

Eliminați Ppa Găsiți Ppas adăugat la sistem

Apoi, puteți deschide orice link începând cu „http://ppa.launchpad.net” și găsiți exact numele PPA de care aveți nevoie.

Înlocuiți „NAME_OF_PPA” în următoarea comandă cu numele real pe care l-ați găsit mai devreme. De exemplu, comanda finală ar putea arăta astfel: sudo add-apt-repository --remove ppa:libreoffice/ppa.

Reîmprospătați informațiile managerului de pachete.

În cele din urmă, eliminați pachetul și dependențele sale cu

După ce introduceți această comandă, acordați o atenție deosebită listei de pachete care vor fi eliminate. Dacă vedeți ceva de care aveți nevoie în lista respectivă, atunci utilizați remove opțiunea apt (în loc de autoremove):

Găsiți toate pachetele instalate din PPA-uri

Dacă opțiunea de eliminare automată nu pare să dezinstaleze toate pachetele care provin din acel PPA, poate fi necesar să le eliminați manual.

Instalați următorul utilitar.

Acum, puteți găsi toate pachetele instalate pe sistemul dvs. care provin dintr-un PPA.

Apoi, le puteți elimina cu sudo apt remove sau sudo apt autoremove. autoremove va încerca să dezinstaleze automat pachetele pe care le specificați, plus toate dependențele. remove va dezinstala doar pachetele pe care le specificați.

Dacă sunteți sigur că puteți elimina toate pachetele afișate anterior de apt-forktracer, puteți utiliza o comandă precum

Asigurați-vă că verificați din nou ce ar fi eliminat, astfel încât să nu dezinstalați accidental ceva de care aveți nevoie.

Eliminați PPA și readuceți pachetele la versiunile distribuției

La fel ca în secțiunea anterioară, mai întâi trebuie să știți numele exact al PPA. Dacă nu o cunoașteți, încercați metodele de mai sus.

Instalați ppa-purge.

Rulați scriptul ppa-purge, care va elimina PPA-urile din depozitele software și va înlocui pachetele PPA instalate cu pachetele de distribuție. Desigur, acest lucru necesită ca distribuția dvs. Linux să aibă aceste pachete disponibile. În majoritatea cazurilor, acest lucru înseamnă că software-ul mai nou va trece la versiuni mai vechi.

Exemplu de comandă: sudo ppa-purge ppa:libreoffice/ppa.

Concluzie

Pe sistemele „curate” comenzile de mai sus ar trebui să ruleze fără probleme. Cu toate acestea, pe alte sisteme, puteți întâlni unele conflicte generate de pachete care sunt incompatibile între ele. Din păcate, nu există o soluție generală, deoarece depinde de situația exactă. De cele mai multe ori poate fi rezolvat prin eliminarea / retrogradarea / actualizarea unora dintre aceste pachete. Pentru a evita o astfel de experiență în viitor, puteți citi Nu sparge Debian să știți cum să vă mențineți sistemul de operare într-o stare „curată”.

Scroll to Top