Cum se face backup și se restabilește Windows 10 dintr-un fișier imagine

Cum se face backup și se restabilește Windows 10 dintr-un fișier imagine
⏱️ 5 min read

O imagine de sistem Windows 10 vă va permite să restaurați starea anterioară a computerului în caz de dezastru de sistem. O imagine de sistem copiază absolut tot despre computerul dvs., inclusiv Setări, Preferințe, Documente, Aplicații, Setări de registru – chiar și pe fundalul desktopului. Imaginile de sistem nu sunt la fel de flexibile ca backupurile unui fișier – nu puteți restabili fișiere individuale dintr-o imagine de sistem – dar sunt o parte crucială a oricărei strategii serioase de backup.

Windows 10 are câteva instrumente încorporate pe care le putem folosi pentru a crea și restaura dintr-o imagine de sistem de rezervă.

Crearea unui disc de reparare a sistemului sau a unei unități de recuperare

Pentru a utiliza în mod eficient imaginea de rezervă, vom avea nevoie de un disc de reparare a sistemului sau de o unitate de recuperare a sistemului. Dacă trebuie să aplicați o copie de rezervă la o mașină care nu pornește, puteți utiliza acest suport pentru a porni computerul și a aplica copie de rezervă din afara instalării Windows. Dacă aveți deja un disc de instalare Windows 10, acesta va funcționa de obicei și ca un disc de reparare a sistemului. Dacă nu aveți discul de instalare, va trebui să creați niște suporturi de recuperare.

Creați un disc de reparare a sistemului

Dacă aveți la îndemână un arzător de CD sau DVD și câteva DVD-uri sau CD-uri goale, puteți crea un disc de reparare a sistemului.

1. Introduceți un CD sau DVD gol în unitatea CD sau DVD.

2 Lansați instrumentul „Windows 7 Backup and Restore” din Panoul de control. Veți observa în viitor că interfața cu utilizatorul arată foarte asemănătoare cu vechiul instrument de backup Windows 7. Asta pentru că de fapt folosim acel instrument în Windows 10. Microsoft tocmai a „înfășurat” funcționalitatea Windows 7 Backup în stilul Windows 10.

3. Faceți clic pe „Creați un disc de reparare a sistemului” din bara de meniu din partea stângă.

panoul de control-windows-7-backup-restaurare-reparare-disc-2

4. Selectați unitatea DVD și faceți clic pe „Creați disc” pentru a arde discul de recuperare.

panoul de control-windows-7-backup-restaurare-reparare-creare-disc

Creați o unitate de recuperare a sistemului

De asemenea, puteți crea o unitate de recuperare care este la fel ca un disc de recuperare, dar pe o unitate USB.

1. Introduceți o unitate USB goală în computer. Capacitatea sa totală trebuie să fie de cel puțin 512 MB.

2. Tastați „Unitate de recuperare” în meniul Start și faceți clic pe „Creați o unitate de recuperare”.

lansare-recuperare-unitate

3. Debifați caseta de lângă „Copia de siguranță a fișierelor de sistem pe unitatea de recuperare” și faceți clic pe „Următorul”.

recovery-drive-1

4. Dacă este necesar, alegeți un disc din listă, apoi faceți clic pe „Următorul”.

recovery-drive-2

5. Faceți clic pe „Creați” pentru a crea unitatea de recuperare.

recovery-drive-3

Creați o imagine de sistem

Acum că vă puteți porni computerul în caz de dezastru, puteți crea o imagine de rezervă. Această imagine va fi un „instantaneu” al stării curente a computerului dvs., capturând absolut totul în momentul copierii de rezervă.

1. Lansați instrumentul Windows 7 Backup and Restore din Panoul de control.

panoul de control-windows-7-backup-restaurare

2. Faceți clic pe „Creați o imagine de sistem” din bara de meniu din partea stângă.

copiați-și-restaurați-creați-sistemul-imagine-1

3. Din lista derulantă, alegeți hard diskul pe care doriți să îl utilizați pentru a stoca imaginea sistemului, apoi faceți clic pe „Next”.

copiați-și-restaurați-creați-sistemul-imagine-5

4. Discul de boot și toate partițiile sale cruciale vor fi selectate automat pentru backup. Alegeți orice partiții suplimentare pe care doriți să le includeți în imaginea sistemului.

Vă recomandăm să nu selectați partiții care nu sunt pe același disc fizic. În acest fel, veți evita suprascrierea accidentală a fișierelor pe un hard disk care nu a fost deteriorat de ceea ce a stricat discul de sistem.

Când sunteți gata, dați clic pe „Următorul”.

copiați-și-restaurați-creați-sistemul-imagine-3

5. Examinați selecțiile pentru a vă asigura că sunt corecte. Când sunteți gata, faceți clic pe „Start Backup” pentru a începe procesul de creare a imaginii.

copiați-și-restaurați-creați-sistemul-imagine-4

Restaurarea dintr-un fișier imagine

Când este timpul să restaurați din imaginea de sistem, veți avea nevoie de suportul de recuperare și de hard disk-ul cu imaginea de rezervă. Amintiți-vă că restaurarea dintr-o imagine de sistem este un proces totul sau nimic. Trebuie să restaurați toate fișierele din imaginea de sistem sau niciunul dintre fișiere.

1. Porniți computerul de pe discul de recuperare a sistemului sau de pe unitatea de restaurare a sistemului. Poate fi necesar să apăsați o tastă rapidă pe ecranul BIOS-ului (probabil F2 sau F12) pentru a selecta un disc de boot alternativ.

2. Dacă vedeți o solicitare pentru instalarea Windows, faceți clic pe „Reparați acest computer” în partea stângă jos a ferestrei.

3. Faceți clic pe „Depanare”.

4. Faceți clic pe „Opțiuni avansate”.

5. Selectați „System Image Recovery”.

6. Faceți clic pe pictograma „Windows 10” pentru a alege sistemul de operare.

7. Selectați imaginea de rezervă dorită și faceți clic pe „Următorul” pentru a începe procesul de restaurare. Când procesul este terminat, veți putea reporni computerul, acum revenit la starea sa anterioară.

Concluzie

Cu puțină pregătire vă puteți proteja computerul în cazul unei căderi totale a sistemului. O imagine de sistem vă va permite să vă întoarceți la ultima stare bună, lovind efectiv „derularea” oricărui sistem deteriorat.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x