Cum se folosește Auto-CPUFreq pentru a reduce durata de viață a bateriei pe laptopurile Linux

Cum se folosește Auto-CPUFreq pentru a reduce durata de viață a bateriei pe laptopurile Linux

⌛ Reading Time: 4 minutes

Nu este un secret faptul că utilizarea zilnică a unui laptop este în cele din urmă guvernată de bateria sa. Tot ceea ce faceți, de la vizionarea unui videoclip până la deschiderea browserului, aspiră o anumită cantitate de suc de pe dispozitiv. Sucul respectiv se va epuiza la un moment dat, așa că regula jocului este să întârzie cât mai mult acel moment.

Din păcate, Linux nu prea cooperează cu tine. Deși multe distribuții au făcut progrese în ceea ce privește eficiența bateriei, ele nu folosesc cel mai bine ceea ce poate face CPU-ul dvs. pentru a vă oferi cea mai productivă experiență.

Există, totuși, o aplicație care trage în liniște micile pârghii din mașina dvs. pentru a vă asigura că CPU nu funcționează niciodată prea fierbinte pentru cererea sa actuală. Este corect să spunem că, dacă sunteți utilizator de laptop pe Linux, sperând să vă prelungiți durata de viață a bateriei cât mai mult posibil, auto-cpufreq este un vis devenit realitate.

Cum functioneaza

În loc să ruleze o supraveghere constantă pe procesorul dvs., auto-cpufreq funcționează perfect cu kernel-ul Linux pentru a face mici ajustări aici și acolo pe măsură ce vă folosiți laptopul. Rezolvă o problemă simplă în care cele mai populare distribuții Linux orientate către consumatori pun presiune la fel de mare asupra sistemului dvs. când funcționează pe baterie, precum ar fi dacă ar fi conectat.

Este posibil să aveți un instrument preferat care face deja acest lucru pentru dvs., dar probabil că nu reușește să utilizeze tehnologii brevetate de performanță de vârf, cum ar fi Turbo Boost de la Intel, o caracteristică comună în multe laptopuri din ultimele generații. Auto-cpufreq ia în considerare aceste caracteristici și le folosește atunci când este cazul, ducând la performanțe ridicate atunci când aveți cel mai mult nevoie.

Mai important, de asemenea, nu interferează cu instrumentele pe care le utilizați deja pentru a vă monitoriza sistemul.

Instalarea Auto-cpufreq

Există două moduri de a instala auto-cpufreq: utilizarea magazinului Snap și preluarea acestuia de pe GitHub.

Instalați auto-cpufreq prin Snap

Evident, va trebui să obțineți mai întâi o apăsare. În funcție de distribuția Linux, este posibil să o aveți deja. Pentru un ghid detaliat despre instalarea instantanee, consultați piesa noastră care vă arată cum să faceți acest lucru pe diferite distribuții Linux. Dacă utilizați Linux Mint, urmați pașii pentru Debian și amintiți-vă că snap-ul este blocat acolo, deci va trebui să tastați sudo rm /etc/apt/preferences.d/nosnap.pref în terminal înainte de a începe.

Odată ce ați terminat, continuați și instalați auto-cpufreq prin snap:

Asta este! Ar trebui să se instaleze fără probleme.

Instalați auto-cpufreq prin GitHub

Șansele sunt că veți avea deja git scoasă din cutie în distribuția dvs., dar dacă nu, urmați ghidul nostru despre git pentru Linux.

După ce ați rezolvat acest lucru, achiziționați pachetul:

După descărcare, rulați programul de instalare:

Acum ar trebui să aveți auto-cpufreq instalat în sistemul dvs.

Cum se folosește Auto-Cpufreq

Acum că aveți auto-cpufreq, este timpul să îl testați pentru a vedea dacă nu cauzează probleme cu sistemul dvs. Aplicația are un „mod test” pe care îl puteți folosi doar pentru această ocazie.

După ce ați executat această comandă, veți vedea informații despre CPU și performanța sa actualizate la fiecare câteva secunde în timp ce aplicația rulează. Păstrați terminalul în fundal și utilizați laptopul așa cum ați face în mod normal. Această perioadă de testare ar trebui să vă permită să vedeți dacă există probleme majore cu privire la modul în care acționează aplicația cu sistemul dvs. particular.

Monitorizare Autocpufreq

Dacă decideți să-l păstrați, este timpul să instalați daemon-ul care îl va rula alături de sistemul de operare ca serviciu:

Acum că este complet instalat, este timpul să vedem dacă instalarea funcționează corect. Reporniți Linux și, odată ce ați revenit, dacă ați primit aplicația de la snap, rulați:

Dacă l-ați obținut direct de la GitHub, rulați:

Stare Autocpufreq

În cazul în care decideți să instalați serviciul, auto-cpufreq va rula acum în fundal în orice moment. Puteți verifica oricând starea acestuia tastând:

Există mai multe de făcut

Este important să rețineți că managementul ceasului procesorului Linux, notoriu, nu este întotdeauna vinovat de consumul bateriei. Aplicațiile care rulează pe sistemul dvs. pot avea doar momente când sunt lacome.

Dacă doriți să țineți cont de ceea ce ar trebui să scăpați pentru a vă optimiza durata de viață a bateriei, consultați ghidul nostru privind utilizarea PowerTOP ca o suită de monitorizare care adulmecă cei mai mari gurmanzi de pe prețioasa putere a laptopului.

Aveți mai multe trucuri ale meseriei care i-ar ajuta pe ceilalți să scoată mai multă longevitate din prețioasele miliamp-ore ale notebook-ului dvs.? Simțiți-vă liber să le împărtășiți în comentarii!

Legate de:

  • Cum se instalează OpenRazer pe Linux
  • Utilizarea sistemului de fișiere / proc pentru a examina funcționarea dvs. interioară Linux
  • Cele mai bune distrosuri Linux pentru un monitor cu ecran tactil

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.