Come utilizzare i comandi Bash For Loop

Cum se folosește Bash pentru comenzi de buclă

⌛ Reading Time: 4 minutes

Una dintre cele mai bune modalități de a vă face viața mai ușoară cu tehnologia, fie la locul de muncă, fie acasă, este de a folosi automatizarea. Automatizarea sarcinilor cu scripturi și lucrări temporizate este o modalitate sigură de a economisi timp, dureri de cap și efort. Cu toate acestea, nu este clar imediat de unde să începem. Aici vă arătăm cum să utilizați Bash for bucla de comandă, unul dintre instrumentele fundamentale în automatizarea IT, pentru a începe.

Configurarea mediului de testare

Primul lucru de care aveți nevoie este o instanță de lucru a lui Bash. Acesta este shell-ul implicit în Terminal în Linux, Unix, BSD și macOS (cu excepția cazului în care rulați zsh). Puteți verifica ce shell executați tastând următoarea comandă în terminal:

Ar trebui să imprimați shell-ul pe care îl utilizați. Rezultatul meu îmi spune că îl folosesc /bin/bash, care este exact ceea ce caut.

De asemenea, veți avea nevoie de un editor de text – oricare dintre editorurile pe care le alegeți ar trebui să fie în regulă. Folosesc Nano în terminal, dar ai putea folosi la fel de ușor Vim sau Emacs în terminal sau ceva de genul Gedit, Kate sau Sublime în GUI.

Creați un fișier script în editorul de text, fie utilizând fișierul touch comandă sau doar tastați numele editorului de text și numele fișierului pe care doriți să îl creați. Pentru mine aș putea să scriu nano for-loop-test.sh, și aș fi auriu.

The Bash For Loop: Noțiunile de bază

Bucla For din Bash îi spune shell-ului să itereze pe o gamă specificată de obiecte și să execute o comandă specificată pe acele obiecte. Ce înseamnă asta? Cred că poate fi mai ușor să vă arăt. Aceasta este o buclă foarte simplă pentru For.

Bash For Loop Exemplul 1

Prima linie, for i in 1 2 3 4 5 specifică o variabilă „i” și un interval de la 1 la 5. Aceasta ar putea fi la fel de ușor o altă secvență de numere mai complexă sau ar putea fi o listă de fișiere introduse acolo sau un director.

Următorul bit este formatarea de bază, cu comanda care trebuie executată în porțiunea cu file. do și done face parte din sintaxa buclei For și trebuie să fie acolo. Dacă aș rula acest script, aș obține un rezultat de genul acesta:

Ieșire Bash pentru bucla 1

Puteți vedea cum intră acea variabilă. Vă ajută să identificați fiecare obiect individual din acea gamă de intrare. Pentru a specifica intervale de număr ușor mai complexe, puteți utiliza acolade pentru a le configura. Pentru a specifica același interval de mai devreme, puteți schimba for $i in 1 2 3 4 5 la for $i in {1..5}. Rezultatul ar fi același. De asemenea, îl puteți număra cu anumite numere. Aceasta calculează toate numerele cu 3 între 0 și 27.

Bash pentru numărul de bucle
Bash pentru ieșirea numărului de bucle

Ceva mai frecvent în scripturi este executarea unei anumite comenzi pe o grămadă de fișiere. Dacă aș vrea să folosesc cat pe o grămadă de fișiere dintr-un director, aș putea face asta schimbând scriptul la următorul.

Bash pentru directorul buclei

Aceasta ar imprima ieșirea tuturor fișierelor din „directorul de testare” la terminal.

Bash pentru bucla ll

Rezultatul ar arăta după cum urmează în cazul meu.

Bash pentru ieșirea directorului de buclă

Puteți începe să vă faceți o idee despre cât de puternică poate fi bucla For. Aceasta este doar zgârierea suprafeței și puteți înșira mai multe comenzi între ele do și done, și puteți utiliza, de asemenea, instrucțiuni condiționale pentru a face comenzile mai complexe.

Nu uitați să consultați celelalte articole Bash, cum ar fi Bash Tips and Tricks to Work Smarter in Terminal și câteva dintre caracterele speciale Bash pe care ar trebui să le cunoașteți.

Legate de:

  • Cum se execută comenzile Bash în fundal în Linux
  • Utilizați aceste comenzi rapide de la tastatură pentru a vă deplasa rapid în Bash
  • Comenzi de bază Bash pentru începătorii Linux

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.